* Tačno u podne prvog dana vodećeg svetskog sajma za poljoprivrednu tehniku Agritechnica počela je ceremonija dodele priznanja Traktor of the Year 2020, kojoj su prethodila testiranja modela-kandidata održana ove jeseni širom Evrope
 
Ovogodišnji izbor za titulu "Traktor godine 2020" ostaće upamćen po tome što su četiri priznanja podelile dve kompanije, Fendt i New Holland. Naime, glasovima žirija, koji čine novinari specijalizovani na polju poljorivredne mehanizacije iz cele Evrope, među kojima je i predstavnik Srbije, doneta je odluka o ovakvom rasporedu nagrada. 
Ovogodišnji pobednici proglašeni su na svečanoj ceremoniji održanoj prvog dana otvaranja najvećeg svetskog sajma poljoprivredne mehanizacije Agritechnica u Hanoveru, u sali u kojoj se tražilo mesto više.
Direktor odnosa s javnošću za internacionalnu saradnju  sajma Agritechnica Malena Kologne istakla je da i tim TotY i DLG - organizator Sajma, imaju istu ulogu, da šire informacije o tehničkim dostignućima na polju poljoprivedne tehnike i traktora i da su veza između proizvođača i farmera. To potvrđuje i ista, najvažnija tema obe nezavisne organizacije na ovogodišnjem sajmu, a to je održivost. 
Titulu Tractor of the Year 2020 među ratarskim traktorima osvojio je Fendt 942 Vario. Za najbolji u kategoriji univerzalnog traktora Best Utility proglašen je Fendt 314 Profi+, dok je najviše glasova žirija među specijalizovanim modelima i onim namenjenim za rad u brdsko-planinskom područjima osvojio New Holland T4.110N.
Ove godine, po prvi put od kada se održava nadmetanje za "Traktor godine", a ovogodišnje izdanje je bilo 23, proglašen je i najbolji traktor u kategoriji  Sustainable Toty. Prvi traktor koji je poneo ovu titulu je New Holland Methan Power.
 
Fendt Vario 942 - Traktor godine 2020
 
Kako  je obrazloženo na svečanoj ceremoniji, najveći broj članova žirija se opredelio da najveći broj poena u kategoriji "Traktor godine 2020" dodeli traktoru  Fendt 942 Vario, jer je s ovim modelom serija 900 po prvi puta prešla liniju 400 konjskih snaga. Najveći utisak ovaj traktor je ostavio i zbog sistema daljinskog povezivanja koji omogućava potpunu daljinsku kontrolu nekoliko funkcija. Optimizacija pogonskog MAN motora temeljena je na konceptu režima Fendt iD, koji obezbeđuje visoku snagu  na niskom broju obrtaja. Na ovaj način obezbeđen je maksimalni moment sile, uz minimalnu potrošnju goriva. Inovativni sistem hidraulike obuhvata  dva odvojena kružna sistema velikog protoka. VarioDrive prenos razdvaja i daje obrtni moment na dve osovine, što optimizuje vučnu silu, kako u transportu po čvrstoj podlozi, tako i pri kretanju na polju.
Koncept male brzine Fendt iD primenjen je prvi put na seriji 900, pa i modelu 942. Nominalna brzina motora je 1.700 obrtaja u minuti, dok za vreme praznog hoda motor radi na samo 650 obrtaja u minuti. Maksimalnu brzinu kretanja od 60 km/h Fendt 942 Vario dostiže pri 1.450 obr/min, dok pri brzini od 40 km/h motor radi na 950 obr/min. Maksimlani obrtni moment 1.970 Nm postiže se pri 1.100 obr/min motora na modelu Fendt 942 Vario. Obrtni moment se distribuira dinamički, preko prednje i zadnje osovine, sprečava tenzije na putu i omogućava potpuno iskorišćenje vučne sile u polju. Razvoj Fendt 942 Vario podrazumeva i ispunjenje emisije izduvnih gasova Stage V. Izlazni gasovi se prečišćavaju primenom posttretmana, pri čemu se koriste katalizator dizel oksida, DPF filter i selektivna katalitička redukcija.  Motor MAN radi sa Common Rail sistemom koji gorivo ubrizgava na pritisku od 2.500 bara što doprinosi optimalnom sagorevanju.  Ako korisnik unapred zada radne parametre za jednu vrstu posla, Fendt Grip asistent nudi podršku rukovaocu na Vario terminalu da odredi idealni balast i najbolji pritisak u pneumaticima, na unapred definisanoj brzini, ili da odredi najbolju moguću radnu brzinu na optimalnom pritisku pneumatika, ako je balast traktora već određen.
Kako bi se snaga prenela na zemljište, ostvarila trakcija i povećala nagazna površina, za modele ove serije traktora, kao i model 942 specijalno su proizvedeni pneumatici maksimalnog prečnika 2,20 m.  Traktor Fendt 942 Vario karakteriše modularni hidraulični sistem. Montirane su dve LS hidraulične pumpe koje imaju protok 165 l/min ili 220 l/min. Takođe, opciono se može instalirati hidraulični sistem visokih performansi, koji dostiže protok čak 430 l/min, a koji ima dva nezavisna hidraulična kola. Dve nezavinse aksijalno-klipne pumpe zadovoljavaju potrebe različitih protoka i pritiska. Protok jedne pumpe je 220, a druge 210 l/min. Uz korišćenje limitirajućeg hidrauličnog  ventila, pumpa će na osnovu zahteva uvek obezbeđivati određenu količinu ulja u aktivnom kolu u skladu s pritiskom.
 
Specijalizovani traktor godine 2020 - New Holland T4.110 N
 
Traktor New Holland T4.110 N napravio je značajan iskorak sa TerraGlide nezavisnim sistemom vešanja prednje osovine, koji je dostupan sa kočnicama i bez njih. Ovaj sistem je prekretnica u smislu udobnosti i agilnosti vožnje, s obzirom na to da dopušta brzu vožnju uz potpunu sigurnost, bez obzira na tip podloge po kojoj se vozi. Rukovalac traktora ima i mogućnost da na jednostavan način podesi visinu i "krutost" u skladu s radnim uslovima. Standardna je i funkcija Anti-Dive, koja ima zadatak da ublaži efekat kontraudara koji se javlja prilikom kočenja ili ubrzavanja pri vožnji traktora sa teškim oruđem. Na ovaj traktor se mogu ugraditi i PneuTrac pneumatici. 
Model T4.110 verzije N pogoni četvorocilindrični motor proizvođača FPT Industrial. Zapremina motora je 3,4 l, a ovaj motor obezbeđuje dostupnih 107  nominalnih i makismalnih konjskih snaga. Maksimalni obrtni moment dostiže se na najviše 1.500 obr/min motora. Motor zadovoljava standard emisije izduvnih gasova Stage IIIB, odnosno Tier 4A, i to posttretmanom izduvnih gasova koji podrazumeva korišćenje EGR+DOC sistema.
U traktor se ugrađuje mehanička transmisija, koja u kretanju unapred nudi izbor 32 brzine, a unazad 16. Opciono dostupnim puzećim brzinama izbor brzina za kretanje unapred se povećava na 44. Minimalna puzeća brzina je 0,3 km/h, a u osnovnoj opremi pokriven je opseg brzina od 0,6 km/h do 41 km/h. Smer može da se promeni preko elektrohidrauličnog reverzera koji se nalazi na levoj strani upravljačkog točka. Promena brzine moguća je na dva načina, na klasičan način, istovremenim korišćenjem pedale kvačila i ručice menjača i na drugi način, koji olakšava vožnju, a podrazumeva promenu stepena prenosa pomeranjem palice menjača, uz istovremen pritisak na prekidač, i to bez aktiviranja kvačila.
Hidraulični sistem sa sistemom koji je osetljiv na opterećenje ima glavnu pumpu kapaciteta u standardnoj opremi 64 l/min, odnosno opciono 82 l/min. Za upravljanje traktorom zadužena je pumpa kapaciteta 36 l/min. Na ovom specijalizovanom modelu hidrauličnim ventilima se upravlja mehanički ili elektronski, a dostupno je do maksimalno pet pari ventila. Maksimalna podizna moć na krajevima zadnjih poluga je 2.600 kg, a ako su ugrađene prednje poluge, njihova podizna moć je 1.970 kg.
Priključno vratilo se aktivira preko hidrauličnog sistema, a njegova aktivacija, odnosno deaktivacija ubrzana je i primenom servo  "asistenta". Standardno vratilo ima brzinu 540 obr/min, a po izboru korisnika, traktor se može isporučiti i s priključim vratilom koje dodatno ima brzinu 540E i 1.000 obr/min, kao i Ground Speed brzinu, to jest brzinu koja je usklađena s brzinom kretanja traktora. Prednje priključno vratilo se aktivira elektronski, a ima brzinu 1.000 obr/min. 
Kako bi se obezbedio što veći komfor, i kabina ima sistem suzpenzije, a opciono se kao ublaživači udara ugrađuju silent blokovi.
Univerzalni traktor godine - Fendt Vario 314 Profi+ 
 
Kompanija Fendt plasiranjem Vario 314 Profi+ traktora na tržište uvodi inovativni sistem Dynamic Performance, koji osigurava dodatnu snagu, bez obzira na radni zadatak, uključujući i  rad mašina koje koriste stacionarno priključno vratilo. Korisnicima je na raspolaganju i potpuno nov ambijent kabine, zahvaljujući sistemu FendtONE, koji podrazumeva ugradnju dodatnog terminala preko kojeg se uključuje i kontroliše više funkcija, zatim onboard/offboard sinhronizaciju i praćenje traktora iz kancelarije, kao i cele flote mašina, u smislu razmene podataka i planiranja radova.
U ovaj traktor se ugrađuje i dvanaestoinčni terminal, koji korisnicima omogućuje asistentske sisteme kao što su oni namenjeni za navođenje Fendt Guide Contour Assistant, zatim za sekcijsku kontrolu i kontrolu varijabilne norme. Na modelu Fendt 314 Vario primenjen je koncept FendtONE, a i u ovaj model se ugrađuju identičan upravljački sistem i tri terminala kao i na traktoru serije Fendt 900Vario.
Univerzalac Fendt 314 Vario namenjen je onima kojima je potrebno "više" snage. Naime, inovativni koncept DynamicPerformance po potrebi obezbeđuje dodatnih 10 KS. Uobičajeno je da motor snagu distribuira brojnim potrošačima kao što su priključno vratilo traktora, hidraulika, ventilatnor motora i klima. Zahvaljujući novom konceptu, sistem detektuje kada je nekom uređaju potrebno više snage, koju mu i obezbeđuje. I na novom modelu univerzalnog traktora Fendt 314 Vario, osim sistema FendtONE, dostupan je novi sistem ozvučenja, novi upravljački sistem...
 
New Holland Methan Power - Sustainable TOTY
 
New Holland Methane Power je prvi nosilac titule Sustainable TOTY , jer ovaj traktor, kako se čulo na dodeli nagrada, čini virtuelni krug stvarnim. Za ovaj traktor FPT Industrial razvio je motor koji koristi metan ili prirodni gas kao gorivo, a pri tome ima iste karakteristike kao i dizel motor, to jest obezbeđuje traktoru istu snagu i obrtni moment.
Za izbor ovog traktora za pobednika bilo je presudno to što, osim što koristi obnovljivo gorivo, ima i elemente automatskih operacija kao što je detektovanje prepreka. Povlačenjem prsta po displeju osetljivom na dodir korisnik može odabrati funkcije koje će biti prikazane. Iskorak je napravljen i na polju daljinskog povezivanja, te se tako ovaj traktor može otključati preko aplikacije na mobilnom telefonu.   
Tekst i foto: Marija Antanasković