Pod motom "Neka izazov počne", okupljanjem članova Toty žirija iz 24 evropske države i predstavnika proizvođača traktora krajem maja u Bolonji, počeo je novi ciklus izbora za Traktor godine 2019 (Tractor of the year 2019).  

 

U takmičenju za prestižna priznanja najboljih traktora ove godine u finalnom izboru je 10 traktora. Ove godine, kako je istakao predsednik žirija Fabio Camereti u izboru je manje traktora nego prethodne godine što je blo i očekivano, s obzirom na to da ova godina nije sajamska i da su proizvođači traktora nove modele koji su se tek našli u proizvodnji ili će biti u narednom periodu predstavili u novembru na Agritechnica 2017.

I ove godine proizvođači traktora učestvuju u takmičenju u četiri kategorije. U kategoriji Open Field, u finalu su tri modela traktora. U ovoj kategoriji nema ogranjičenja u pogledu snage motora kao  ni broja cilindara i masi. Druga kategorija je Best utility to jest najbolji univerzalni traktor, gde je u finalu četiri modela trakotra. Propozicije takmičenja u ovoj kategoriji nameću ograničenja u pogledu snage motora koji maksimalno može imati do  četiri cilindra, a masa traktora ne sme da bude veća od 8,5 tona. u kategoriji Best of specialized za titulu najboljeg nametaće se tri traktora. U ovoj kategoriji učestvuju specijalizovani voćarsko-vinogradarski i taktori namenjeni za rad u brdskoplaninskim područjima.  Svi traktori učestvuju i u kategoriji Best design. Proglašenje najboljih modela za 2019. u svakoj kategoriji biće na sajmu EIMA u Bolonji, u novembru ove godine, a pre toga tokom leta i jeseni članovi žirija će testirati u radu traktore. Žiri čine profesionalni novinari iz, od ove godine 24 države, s obzirom na to da je od sajma Agritechnica 2017 i Srbija, to jest novnar lista Poljoprivrednik članica žirija..

Sponzor ovogodišnjeg  izbora Tractor of the year, kao  i prethodnih godina je grupacija Trelleborg koja se bavi proizvodnjom pneumatika. Na sastanku u Bolonji, Elio Batrtoli predsednik grupacije Trelleborg članovima žirijja predstavio je i novi tip pneumatika za traktore Pneutrac koji je pneumatik, a ima karakteristike gusenica.

 

Tractor of the Year Open field

Zetor Forterra Hsx 140

McCormick X7.690 P6 - Drive

Case IH Maxxum 145 Multicontroller

Category Best Utility

Massey Ferguson 6713

Case IH Farmall 75

Fendt 313 Vario

Steyr 4115 Kompakt HD

Category Best of Specialized

Landini Rex 4

Antonio Carraro TTR 7600 Infinity

Same Frutteto CVT 115 S