Subotičanka Snježana Mitrović radi u Sektoru za održivi razvoj Otvorenog univerziteta u Subotici i stručni je saradnik Udruženja TERRA’S. Uz organsku proizvodnju je od samih početaka njenog razvoja na prostoru Pokrajine i Republike. Njeno bogato znanje i zalaganje doprineli su razvoju ove proizvodnje, a značajnu ulogu, kako kaže, imale su i brojne druge žene. Za naš list prisetila se kako je počela da se razvija ova sve značajnija proizvodnja.
 
Snježana Mitrović navodi da je počelo davne 1990. godine u Vojvodini kada je tim stručnjaka formirao udruženje TERRA’S. Prioritetna oblast je bio razvoj organske proizvodnje uz pomoć edukacije, savetodavstva, izdavaštva i istraživanja. Ubrzo nakon toga je na Subotičko-horgoškoj peščari osnovana prva eksperimentalna biostanica i prva biodinamička farma “Sunčani salaš”, a nakon toga se javljaju i ogledne plantaže DP “Navip” na Fruškoj gori, gde je započeta i proizvodnja grožđa po organskim principima. Povećavao se i broj oglednih parcela u Vojvodini koje je Udruženje uspostavljalo. Tu su se obavljala višegodišnja istraživanja i traganja za najprikladnijim načinom proizvodnje organske hrane. Na tim parcelama su realizovani i časovi, odnosno praktični deo nastave poznate Bio-škole TERRA’S. Ova škola je imala veoma značajan uticaj na edukaciju poljoprivrednika, naročito devedesetih godina, na početku razvoja organske poljoprivrede. Već 1993. godine uspostavljen je proces proizvodnje hrane na organskim principima “od njive do trpeze”, a to je bio model TERRA’S udruženja. Napravljen je na bazi Standarda Međunarodne federacije pokreta za organsku proizvodnju – IFOAM i Propisa Evropske unije. Pored toga je urađen i makroprojekat TERRA’S – sistem za proizvodnju, preradu, plasman i primenu organske hrane. Ovo udruženje je iniciralo i učestvovalo u izradi prvog zakona o organskoj poljoprivredi usvojenog 2000. godine, a četiri godine kasnije uz asistenciju stručnjaka TERRA’S, upravo u Subotici je proizveden prvi srpski sertifikovani organski proizvod - NEXT sok od jabuke. 
 
Počeci Biofesta u Subotici
 
Kako bi išli u korak sa svetom, TERRA’S je odlučio da pokrene manifestaciju Biofest u Subotici. Prvi put manifestacija je organizovana 2005. godine. Biofest nastaje po uzoru na nemački sajam, čuveni BIOFACH, koji se održava u Nirnbergu. Ovaj Međunarodni festival organskih proizvoda ustanovljen je sa ciljem promovisanja značaja organske proizvodnje sa aspekta ekonomskog razvoja, zaštite životne sredine i zdravlja ljudi, kao i razmene iskustava. Biofest je i dan-danas mesto gde organski poljoprivrednici mogu da plasiraju svoju robu, ali i da prate trendove i novosti u ovoj oblasti kod nas i u svetu. Od osnivanja manifestaciju podržavaju resorno Ministarstvo, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Grad Subotica i Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju – GIZ.
Snježana Mitrović navodi da postoji neko nepisano pravilo koje kaže da je organska proizvodnja ženska, a konvencionalna muška. Zašto je to tako?
– Žena uvek ima snage da radi, nikada joj nije teško da se brine o svojoj porodici i svim svojim ukućanima. Ona je ta koja hrani svoje ukućane i smatram da je mišljenje da je ženama prepuštena organska proizvodnja tačno. Žena je brižna i u sebi ima nešto iskonsko, što je uvek navodi da porodicu stavlja na prvo mesto. Takođe, u udruženjima građana, kao i u sertifikacionim kućama su pretežno žene. Kod nas u Vojvodini ima mnogo žena koje su uspešne u ovom poslu. Svaka od njih maksimalno je posvećena svom poslu.
 
Akcioni plan i pomoć organskim proizvođačima
 
Grad Subotica i Udruženje TERRA’S izradili su 2015. godine petogodišnji Akcioni plan razvoja organske poljoprivrede. U Subotici, odakle je sve počelo, međutim, nije napravljen veliki iskorak. Kao dobar primer Snježana navodi Novi Sad. Iako je kasnije krenuo u vode organske poljoprivrede, predstavlja odličan primer kako jedna lokalna zajednica treba da radi i postupa sa organskim proizvođačima. Mnogi novosadski proizvođači su učestvovali u anketiranju u vezi sa Akcionim planom i tom prilikom su istakli da je podrška Grada u velikoj meri uticala na održivost proizvodnje i povećanje broja organskih poljoprivrednika na teritoriji Novog Sada. 
Većina proizvođača svoje proizvode plasira u supermarkete ili preko interneta. Subotica je specifična, jer mnogi građani stanuju u kućama i većina poseduje svoje bašte, pa je to jedan od razloga za slabiju potražnju. Ideja postoji, a to je da se udruže organski farmeri iz Severnobačkog i Severnobanatskog okruga i da se njihovi proizvodi prodaju jednom nedeljno na Mlečnoj pijaci u Subotici.
Snježana Mitrović navodi i da postoji problem nedovoljne edukacije, kako proizvođača tako i potrošača.
– Da bi farmeri prešli na organsku proizvodnju, nedostaje jedna važna karika, a to je savetodavstvo. Potrebno je razviti svest o vrednostima ovih proizvoda koji u prvi plan stavljaju zdravlje, ukus, kvalitet i pozitivan uticaj na pojedinca i okolinu. Takođe, veoma su važne i cene i dostupnost na tržištu. Mnogi kada čuju reč organsko, odmah pomisle na prodavnice zdrave hrane, a to je pogrešno. Organski proizvodi nemaju direktno veze sa prodavnicama zdrave hrane. Samo je onaj proizvod organski, ukoliko poseduje sertifikat. 
Potrebno je, kako je zaključila Mitrovićeva, govoriti više o ovoj temi u medijima i osvestiti ljude i buduće potrošače o tome šta je tačno organski proizvod i u kojoj meri može doprineti boljitku svakodnevnog života.
Tekst i foto: Sara Ilanković
 
Projekat “Uloga žena u razvoju organske poljoprivrede u Vojvodini” sufinansiran je sredstvima iz budžeta Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.
11. NOVEMBAR 2022.