* Poljoprivredni proizvođači u apatinskoj opštini vode računa o zaštiti životne sredine i poštuju mere zaštite, koje su propisane zakonom i drugim aktima
 
Opština Apatin se prostire na površini od 38.000 hektara u pet katastarskih opština: Apatin, Kupusina, Prigrevica, Svilojevo i Sonta. Ukupna površina poljoprivrednog zemljišta na teritoriji opštine iznosi 26.089 ha, a od toga je 23.113 ha obradivo poljoprivredno zemljište. 
– U setvenoj strukturi na oko 75 odsto površina zastupljeni su ratarski  usevi – pšenica, kukuruz i soja sa po 25 odsto učešća. Povrće i voće čini oko osam odsto i to: kupus, krompir, luk, paprika, jabuka, breskva, kruška. Na preostaloj površini uzgajaju se: uljana repica, suncokret, ostalo voće i povrće – ističe Željko Kiš, savetnik za poljoprivredu i vodoprivredu u Opštini Apatin. – U registru poljoprivrednih gazdinstava upisano je oko 1.400 poljoprivrednika, od čega su deset pravna lica. Prosečna veličina poseda je oko jedan hektar. 
Budžet za poljoprivredu u ovoj opštini puni se davanjem državnog zemljišta.
 – Od zakupa godišnje prihodujemo oko 100 miliona dinara. Veći deo ovih sredstava se i vrati u poljoprivredu kroz komasaciju, čišćenje kanalske mreže, opremanje protivrgadne i poljočuvarske službe, a deo sredstava ide za ruralni razvoj, na primer, za zamenu krova na školi,  izgradnju neke lokalne pijace itd. To je deo koji se ne vidi i nije direktno ulaganje u poljoprivredu, ali se odnosi na ruralni razvoj. Tako se svih 100 miliona potroši na poljoprivredu – kaže naš sagovornik. 
Opština Apatin u skladu sa svojim programom ruralnog razvoja već niz godina raspisuje javne pozive poljoprivrednicima iz oblasti stočarstva, proizvodnje lekovitog bilja i pčelarstva. Tako poljoprivredna gazdinstva, uz sufinansiranje opštine, nabavljaju opremu, priplodna grla, priključnu mehanizaciju i dr. Opština sufinansira do 70 odsto vrednosti nabavljenog, ali ne više od 150.000 dinara po korisniku. Godišnje se za ovu namenu potroši od tri do pet miliona dinara.
– Naša sredstva nisu velika. Mi smo obično davali do četiri miliona dinara, a prijavi se oko 40-50 poljoprivrednika, s tim da najviše ima ratara. S obzirom na to da nemamo toliki budžet da možemo sve da ih isfinansiramo, akcenat se stavlja na stočarstvo. Stočni fond je skoro bio ugašen, a poslednjih nekoliko godina je u porastu. U 2019. godni je, na primer, bilo oko 1.712  goveda, 10.056 svinja, 2.300 ovaca, 935 koza, 87 konja, 116.112 živine i 3.520 košnica pčela. Od 2000. godine naovamo polako kreće ovčarstvo, koje je naročito napredovalo u Svilojevu, gde ima sigurno oko šest-sedam hiljada grla ovaca. 
 Na teritoriji opštine Apatin izgrađena je kanalska mreža u dužini od 434 km. U periodu 2005–2021. godine u opštini Apatin čišćena je kanalska mreža i, kako kaže Kiš, u dosta dobrom je stanju. Ukupna vrednost radova je bila oko 240.000.000 dinara. Deo koji je finansirala Opština iznosio je oko 94.000.000 dinara, a preostali iznos obezbedio je Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo. Čišćenjem kanalske mreže stvorili su se uslovi za intenziviranje navodnjavanja. Svega 15%-20% zemljišta ima mogućnost navodnjavanja, što je dosta skromno, s obzirom na to da je ovo područje bogato podzemnim vodama i na bliznu reke Dunav i kanala Dunav–Tisa–Dunav.     
Na površinama koje se navodnjavaju zastupljeni su širokozahvatni sistemi za navodnjavanje na 2.730 ha, tifoni na 800 ha, sistem “kap po kap” (miniorošavanje) na 101 ha, kišna krila na 380 ha, ostalo na 40 ha, što ukupno iznosi 4.051 ha.
– Poljoprivredni proizvođači u našoj opštini vode računa o zaštiti  životne sredine i poštuju mere zaštite koje su propisane zakonom i drugim aktima – naglašava naš sagovornik. – Vode računa o karenci, jer i oni sami konzumiraju svoje proizvode i poštuju osnovne principe bezbednosti hrane.
 Takođe se organizuje prikupljanje i zbrinjavanje ambalaže od pesticida u cilju zaštite životne sredine. Po rečima Kiša, voćari iz Kupusine koji izvoze u Rusiju moraju da imaju odgovarajuće sertifikate, što je čitavu proizvodnju podiglo na još veći nivo, kaže Kiš.
U okviru IPARD programa opštinske službe obilaze poljoprivrednike i daju ocenu ispunjenosti uslova iz oblasti zaštite životne sredine, koji su uslov za konkurisanje, odnosno dobijanje sredstava.
– Imamo nekoliko domaćinstava koji su prošli na IPARD programu i oni moraju da ispoštuju određene mere. Stočari, na primer, moraju da imaju bazene za osoku, da imaju saradnju sa stručnom službom u smislu obuka, raznih edukacija i slično. Takođe, da na adekvatan način odlažu svoj otpad od pesticida. To ne ide direktno preko nas. Mi dobijemo poneku informaciju, ali nemamo mehanizam kontrole, niti se to do sada u javnim pozivima isticalo kao nešto što se dodatno boduje. A možda bi trebalo – kaže Željko Kiš.
Tokom zimskog perioda, kad su u poljoprivredi smanjene aktivnosti, Opština Apatin i PSS “Sombor” organizuju razna predavanja za poljoprivrednike, na kojima se prezentuju rezultati oglednih polja iz prethodne proizvodne godine i daju konkretne preporuke za izbor sorti i hibrida, đubrenje, korišćenje hemijskih sredstava, upotrebu poljoprivredne mehanizacije i drugog za novu sezonu. Takođe, opština organizuje posete predstavnika Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu i Fonda za razvoj poljoprivrede, koji promovišu kredite i konkursne linije za poljoprivrednike i nude im najpovoljnije uslove za kupovinu poljoprivredne mehanizacije.
Opština omogućuje poljoprivrednicima da besplatno urade analizu zemljišta u saradnji sa stručnom službom u Somboru. Ovo je važno da se ne bi đubrilo napamet, da bi se osigurala ekonomska isplativost proizvodnje đubriva, ali i zaštitila životna sredina. 
Svake godine Opština Apatin omogućava poljoprivrednicima da  posete   Poljoprivredni sajam u Novom Sadu, kako bi videli najmoderniju poljoprivrednu mehanizaciju. Ove godine Sajam je o trošku Opštine posetilo 80 poljoprivrednika.
 
Snežana Vukelić
 
VELIKI TURISTIČKI POTENCIJAL
 
Ruralni turizam je još uvek u povoju u ovoj opštini. U planu je da se sledeće godine iz budžeta odvoji malo više sredstava za ovu namenu kroz javne pozive, da eventualno ljudi prošire ponudu na svom gazdinstvu i omogući im se da njihovo gazdinstvo bude održivo.
Blizina Banje Junaković nudi velike mogućnosti za razvoj turizma u opštini Apatin. Uz banju je počeo da se gradi velnes-centar, sa čijom se izgradnjom nažalost stalo, a bilo je planirano da bude najveći na Balkanu. Tada nije bilo novca da se sve isfinansira. Sada traže strateškog partnera koji bi završio ovaj centar i omogućio da opština Apatin postane i atraktivna turistička destinacija.
 
Projekat “Zdrava poljoprivredna proizvodnja – zdrava životna sredina i stanovništvo u Apatinu” sufinansiran je sredstvima iz budžeta Opštinske uprave Apatin. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.
 
22. JUL 2022.