* Opština Žitište obuhvata 12 naseljenih mesta, a prema rečima našeg sagovornika, gotovo svako ima specifičnu proizvodnju po kojoj je poznato
 
U opštini Žitište biljna proizvodnja se zasniva na preko 46.000 ha, od kojih oko 95% predstavljaju oranične površine. U opštini je dominantna proizvodnja ratarskih kultura i industrijskog bilja. 
- Ratarske kulture i industrijsko bilje se gaje na oko 40.000 ha, ističe Predrag Arsić, član Opštinskog veća zadužen za poljoprivredu. - Proizvodnja povrća je zastupljena na oko 984 ha, od kojih se kod registrovanih poljoprivrednih gazdinstava nalazi svega 200-300 ha. Voćarsko-vinogradarska proizvodnja nije dovoljno razvijena. Oko 56 ha pod voćnjacima se nalazi kod registrovanih poljoprivrednih gazdinstava. Voćnjaci su male površine, a proizvodnja je namenjena prvenstveno zadovoljavanju sopstvenih potreba. Po pitanju stočarstva, u periodu 2015-2020. godine, u opštini se povećao broj grla krupne stoke. Ovo povećanje odnosi se na broj krava i steonih junica, dok svinjarska proizvodnja u istom periodu doživljava značajan pad. Na teritoriji opštine Žitište posluje i DOO “Matijević”, koji na svojih šest farmi ima proizvodnju od 7.500.000 brojlera godišnje.
Proizvodnja živinskog mesa je karakteristična za opštinu Žitište i uglavnom se po tome prepoznaje. Banatsko Karađorđevo je poznato po proizvodnji semena lucerke i fabrici za preradu voća, povrća, lekovitog i aromatičnog bilja, koja ostvaruje značajan izvoz, čak i na probirljiva tržišta poput SAD. Torda je poznata po plasteničkoj proizvodnji povrća; Banatski Dvor i Torak po stočarskoj proizvodnji; Hetin po lovnom turizmu; Srpski Itebej po proizvodnji pekarskih i mesnih proizvoda; Novi Itebej po povrtarstvu. Male proizvodnje koje predstavljaju specifičnost opštine su organska proizvodnja, proizvodnja meda i pečuraka. Uz relativno nezagađenu životnu sredinu, postoje dobri uslovi za multifunkcionalni razvoj poljoprivrede. Pored poljoprivrednih gazdinstava, na teritoriji opštine je aktivno oko trideset poljoprivrednih preduzeća i zemljoradničkih zadruga.
Arsić kaže da se skladišni prostori za zrnaste proizvode u opštini nalaze u jedanaest naselja. Angažovali su agenciju za obavljanje poslova poljočuvarske službe, koja u svom sastavu ima 12 poljočuvara. Poljočuvarska služba obavlja poslove obezbeđenja imovine, a to podrazumeva zaštitu obradivog poljoprivrednog zemljišta, useva, zasada, poljskih puteva, objekata, zalivnih sistema i kanala za navodnjavanje, kao i sprečavanje nekontrolisanog bacanja smeća na celoj površini atara opštine Žitište.
 
Izdvajanje za poljoprivredu iz opštinskog budžeta
Po rečima našeg sagovornika, Opština Žitište iz budžeta za tekuću godinu izdvaja oko pet miliona dinara za osiguranje poljoprivrednih useva na teritoriji ove opštine i oko 20 miliona za rehabilitaciju nekategorisanih atarskih puteva. 
Poslednjih osam godina Opština Žitište raspisuje Javni poziv za ekonomsko osnaživanje žena, pretežno opredeljen za oblast poljoprivrede. Pokazalo se da su žene izuzetno zainteresovane za pokretanje ili unapređenje poljoprivredne proizvodnje, bilo da se radi o podizanju plastenika, uzgoju pčela ili nabavci opreme za preradu voća i povrća.
 Opština Žitište raspisuje i Javni poziv za aktivna poljoprivredna gazdinstva sa svoje teritorije za podnošenje prijava za ostvarivanje prava na osiguranje useva, konkretno suncokreta i kukuruza. Prethodnih godina je bilo manje zainteresovanih poljoprivrednika, ali ove godine se taj broj značajno povećao.
Opština Žitište ne izdvaja finansijska sredstva za nabavku poljoprivredne mehanizacije, ali u okviru svojih mogućnosti pruža podršku zainteresovanim poljoprivrednicima, ukazujući na mogućnost konkurisanja za podsticaje koje finansiraju ili sufinansiraju resorno ministarstvo ili Pokrajina.
 
Odgovarajućim merama sačuvati životnu sredinu i zemljište
 
- Kao opština u kojoj je poljoprivreda veoma značajna privredna grana za dalji opstanak i napredak, nažalost, ne možemo se u potpunosti pohvaliti ophođenjem prema prirodnoj sredini i zemljištu, ni čovekovim uticajem na biodiverzitet, ističe Predrag Arsić. - Prema analizama, najčešći uzroci nastajanja zagađenja na području naše opštine su upotreba velikih količina herbicida, neadekvatno odlaganje ambalaže herbicida i pristup uništavanju korova. Organskom proizvodnjom se uglavnom bave manja poljoprivredna gazdinstva koja svoje proizvode plasiraju na pijacama ili prodajom sa kućnog praga. Iz svega navedenog, možemo zaključiti da još uvek nije dovoljno razvijena svest građana o značaju očuvanja životne sredine. Svakako, važno je potencirati razvoj organske proizvodnje, primenu odgovarajućih agrotehničkih mera, adekvatnu obradu zemljišta, kako bi se umanjio negativan uticaj poljoprivrede na tlo i životnu sredinu, poručuje naš sagovornik.
Snežana Vukelić
 
Projekat “Zdrava poljoprivredna proizvodnja – zdrava životna sredina i stanovništvo u Žitištu” sufinansiran je sredstvima iz budžeta Opštine Žitište. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.
 
19. AVGUST 2022.