* Zorići hranu ovcama sami obezbeđuju, a svake jeseni svoje njive dobro nađubre stajnjakom
 
Sremsko selo Kraljevci, nadomak Rume, nije poznato samo po bostanu i  povrću. U njemu žive i malobrojni ali vredni stočari. Jedan od njih je i Miroslav Zorić, koji je uz tatu Gorana zavoleo poljoprivredu. Navikli su Zorići da rade zajedno i udarnički. Pre dvanaest godina odlučili su da se pored ratarske proizvodnje oprobaju i u stočarstvu. Nabavili su 50 alpino koza i činilo im se da su na pravom putu. Prodavali su mleko, sirili sir, pročulo se za njih i prodaja se odvijala na kućnom pragu. To blagostanje nije dugo potrajalo, cena mleka je počela da varira i ova proizvodnja više nije pružala sigurnost. Kako žive od poljoprivrede, morali su da pronađu novo rešenje i preorijentisali su se na ovčarstvo.
Počeli su skromno s tri ovce romanovske rase pre jednu deceniju. Izbor rase je bio slučajan. Presudno je bilo to što se jagnji dva puta godišnje. Godišnje se od 100 ovaca dvokratno ojagnji više od 350 jagnjadi. Iako su jaganjci sitni, više ih je nego kod bilo koje druge rase. 
Danas Miroslav Zorić ima stado od 380 plotkinja, 12 ovnova i puno jaganjaca. 
Potvrda da su ovo kvalitetna grla stigla je i na prošlogodišnjem novosadskom Poljoprivrednom sajmu. Za kategoriju šilježad Miroslav je nagrađen srebrnom medaljom. 
Zorići hranu za ovce sami obezbeđuju. U vlasništvu imaju 1 ha zemljišta, a 21 ha je u zakupu na osnovu prava prečeg zakupa.
Kako kaže naš sagovornik, trebalo je da dobiju 38 ha. Nažalost nisu, ali se nadaju da će sledeće godine dobiti više zemlje, jer se svake godine povećavaju površine za dodelu.
U ovom domaćinstvu u setvenoj strukturi dominira detelina na 11 ha, a na preostaloj površini su kukuruz, pšenica i ječam, kako bi se obezbedila hrana za ovce. 
Miroslav se nada da ove godine neće morati da dokupljuju seno i koncentrat. Iako je godina zapamćena kao sušna, detelina na njegovoj njivi je izvanredna. Pokošena je peti put, a izgleda kao prvi put da se kosi. Kiša, koja je svuda bila retkost, ovde je nekako padala baš na vreme. 
Tajna uspeha svakako je i u primeni stajnjaka, kojim Zorići svake jeseni dobro nađubre svoje njive. Po hektaru se razbaca osam prikolica. Do sada nisu radili zemljišnu analizu iako je ova usluga besplatna.
– Veštačka đubriva su izuzetno skupa, a za nas i nedostižna. Tako nam je stajnjak najbolje rešenje, mišljenja je Miroslav Zorić.
Ovce ne idu na pašu, stalno su na punim jaslama. Hrana se dopunjuje dva puta dnevno, ujutru i uveče. Objekat u kojem su ovce smeštene Zorići su sami napravili i isfinansirali. Do sada nisu konkurisali za dodelu bespovratnih sredstava, ne zato što im ne trebaju, već se boje zaduživanja.
Posla na ovoj farmi ima puno. Miroslav i Goran sve rade sami. Kako kažu, teško je naći dobrog radnika koji bi ostao. Mnogi se žale da nemaju posao, a kad mi se ponudi – ne prihvataju. Da bi sebi olakšali posao, kupljena je rolo-presa.
Sva grla su umatičena. Matična evidencija i sve predviđene mere selekcije se ovde obavljaju kako je propisano. Stado je i osveženo. Pre četiri godine Miroslav je uvezao deset šiljegica i četiri ovna iz Češke, a pre tri godine i češkog šampiona.
Velika pažnja se poklanja zdravlju stada. U saradnji sa veterinarom njihovo zdravlje je vrhunsko. Vakcinacija ovaca je obavezna. Sprovodi se u trećem mesecu bremenitosti ovce i kad jagnje dostigne starost od mesec i po.
– Posao s ovcama je danonoćan, podseća Zorić.
Svakodnevno se prati zdravlje ovaca i, čim se nešto uoči, odmah se reaguje. Miroslav im je izuzetno posvećen. Pogotovo budno prati jagnjenje. Dobro je poznato da se ojagnji veći broj jagnjadi, a ovce mogu da se jagnje i dva puta godišnje.
Zorići uvek imaju jaganjce za prodaju. Kupac je stalan, a to je klanica u Pećincima. Ovu rasu karakteriše i mesnatost. Meso je izuzetnog kvaliteta, pa ga traže i mnoge pečenjare, tako da im prodaja dobro ide.
– Problem je kvalitetna vuna koja se više ne otkupljuje i prerađuje, već posle šišanja završi na smetlištu, upozorava Zorić.
Miroslava ovce u potpunosti zaokupljuju, ali bi želeo da se oproba i u govedarstvu. Dopadaju mu se limuzin goveda.
Za njih mu je potrebna i nova, moderna štala. Nažalost, za podizanje tog objekta Zorići nemaju sredstva, pa bi pomoć dobro došla. Prvi put planiraju da konkurišu za dodelu bespovratnih sredstava. Ako se to ostvari, proširili bi proizvodnju s govedima, ali ne odustaju od ovaca. 
Za sada je to samo san. Zorići sanjaju otvorenih očiju, pa će im se možda san i ostvariti. U ovom poslu uspevaju zahvaljujući upornosti i posvećenosti, a bez velike ljubavi prema životinjama i prirodi ne bi opstali.
 
Tekst i foto: T. Gnip
 
Projekat “Zdrava poljoprivredna proizvodnja – zdrava životna sredina i stanovništvo u Rumi” je sufinansiran sredstvima iz budžeta Opštine Ruma. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.
 
28. OKTOBAR 2022.