*U poslednjih nekoliko godina sve više pažnje se poklanja zaštiti ekološkog sistema, što se i pokazalo kao jedna od prioritetnih potreba
 
Ruma se nalazi u samom srcu ravnog Srema, smeštenog između dve velike reke Save i  Dunava, a u podnožju pitome Fruške gore. Takva lokacija  predodredila je da ovo gradsko naselje postane centar opštine koja pokriva površinu od 582 kvadratna kilometra, a u čiji sastav ulazi i 16 seoskih naselja. Specifičan geografski položaj davno je opredelio ljude s ovih prostora da se bave poljoprivredom, koja danas u privrednom razvoju opštine učestvuje sa 50 odsto.
Poljoprivredno zemljište prostire se na površini između 55.000 i 56.000 hektara. Od toga je obradive površine 41.000 hektara, a ostatak čine šume, šikare, kanali.
 
Mere podrške
Aleksandra Ćirić, predsednica Opštine Ruma, ističe  da se velika pažnja poklanja poljoprivredi i napretku poljoprivrednih gazdinstava. Tako  je u ovoj godini za ovu namenu iz opštinskog budžeta izdvojeno 125.000.000 dinara.
– Da bi se pomoglo poljoprivrednicima, proletos je uvedena nova pilot-mera pomoći malim poljoprivrednicima koji imaju gazdinstva do 20 hektara. Naime, lokalna samouprava je donela odluku da im u vreme prolećne setve subvencioniše kupovinu veštačkog đubriva, semena i dizel-goriva. Za tu meru izdvojeno je 35.000.000 dinara. Od ukupno preko 3.000 registrovanih ovom merom je obuhvaćeno 1.100 gazdinstava. Očekuje se da će se i u narednom periodu nastaviti sa sprovođenjem ovakve  mere u vreme setve i žetve, kaže Aleksandra Ćirić.
Opština Ruma je izdvojila i sredstva za sufinansiranje kamata za poljoprivredne kredite, u saradnji sa bankama što su se javile na javni poziv koji je raspisala Opština. U ove namene izdvojena su ukupna sredstva u vrednosti od 5.000.000 dinara, a kreditiraju se poljoprivredna gazdinstva u visini od 120.000 do 500.000 dinara. 
Program podrške za sprovođenje poljoprivredne i politike ruralnog razvoja obuhvata i meru koja se odnosi na osiguranje useva, plodova, višegodišnjih zasada, rasadnika i životinja. Podsticaji iznose 40 odsto od plaćene premije osiguranja, a najviše do 200.000 dinara po poljoprivrednom gazdinstvu. Za ovu meru rebalansom budžeta opredeljeno je 10.000.000 dinara, a pozicija je povećana za 3.000.000 dinara, što ukupno iznosi 13.000.000 dinara.
– U narednom periodu planiramo da unosimo što više inovacija u razvoj poljoprivrede i poljoprivrednih gazdinstava kako bi im se omogućio što kvalitetniji i bolji rad, kaže Aleksandra Ćirić.
U poslednjih nekoliko godina sve više pažnje se poklanja zaštiti ekološkog sistema, što se i pokazalo kao jedna od prioritetnih potreba. Konstantno se radi na povećanju svesti poljoprivrednika da na ravnomeran i pravilan način odlažu otpad. Trude se da se sav hemijski i biološki otpad odlaže u skladu s propisima, a ne da se baca u zemlju ili u blizinu vodenih  tokova, kako ne bi došlo do pojačanog zagađivanja, kako zemlje tako i vode. 
 Na ovom području uočava se želja da se zaštiti životne sredine pokloni velika pažnja. Poznato je da je savremena poljoprivreda jedan od izvora zagađivača zemljišta, a kako se odvija na velikoj površini potencijalni je značajan zagađivač. Samim tim moguća je kontaminacija zemljišta usled nepoštovanja uputstva za pravilnu primenu pesticida, kao i nepravilnog odlaganja pesticidne ambalaže ako se ne uklanja sa njive, ili se ostavlja u blizini izvorišta. Zagađenje prouzrokuje i neracionalno đubrenje zemljišta veštačkim hranivima bez prethodne zemljišne analize.
Da bi se te greške izbegle, PSS “Ruma”, u saradnji sa lokalnom samoupravom, realizuje projekat “Kontrola plodnosti obradivog poljorivrednog zemljišta na teritoriji opštine Ruma” od 2015. godine. U okviru ovog projekta godišnje se analizira  2.200 uzoraka sa parcela koje se nalaze na teritoriji opštine. Za sve parcele rade se agrohemijske analize zemljišta i daju se preporuke za đubrenje za naredne četiri godine. Vrednost projekta za ovu i prošlu godinu iznosi oko 5.000.000 dinara.  
Svake godine stručnjaci PSS rade i hemijske analize zemljišta. Na ovaj način kontroliše se zagađenje zemljišta, ali se istovremeno i edukuje kako da se sačuva dragoceni zemljišni resurs. Zalažu se i za zaoravanje žetvenih ostataka, a apeluju i da se, kako bi se sačuvala zemljišna flora, ne pali strnjište.
Uklanjanje divljih deponija
 
Divlje deponije predstavljaju veliki problem u  mnogim opštinama, pa ni Ruma ne zaostaje za njima.
– Od ove godine Opština Ruma je ušla u sistem Regionalne deponije “Srem – Mačva”, tako da se sav otpad odnosi u Sremsku Mitrovicu – kaže Aleksandra Ćirić. – U toku je izrada pretovarne stanice  na izlasku iz Rume, gde se taj otpad razvrstava u posebne kontejnere i odnosi na regionalnu deponiju kojoj smo se priključili.
Takođe, u cilju suzbijanja stvaranja novih divljih deponija, u saradnji s Ministarstvom za zaštitu životne sredine, Opština je uključena u niz projekata zaštite, pre svega na zatvaranju divljih deponija i sprečavanju stvaranja novih. 
Kako kaže naša sagovornica, u sve seoske mesne zajednice postavljena su po dva kontejnera, a poslednjim rebalansom izdvojena su sredstva za kupovinu dodatnih kontejnera, koji su postavljeni na mesta, po dogovoru sa meštanima, gde im je najlakše da odlažu otpad. Čim se kontejneri napune, JP “Komunalac”, više puta u toku nedelje, odnosi taj otpad. Tako se pruža mogućnost i stvara se navika da odlažu sopstveni otpad u kontejnere i da ne stvaraju divlje deponije.
U toku je i postavljanje video-nadzora na svim mestima gde su zatvorene divlje deponije, kako bi mogao da se snimi eventualni pokušaj stvaranja novih, na istom mestu i tako sankcionišu počinioci.
Za animalni optad u selima predviđene su stočne jame. Tokom prošle i ove godine izgrađeno je i nekoliko novih na mestima gde su prethodne stočne jame bile prepunjene. Tako sva domaćinstva u njih mogu da odlažu svoj animalni optad. Po pozivu stanovnika JP “Komunalac” izlazi na teren i odnosi taj animalni otpad.  
 
Dominira ratarstvo
Poljoprivrednici ovog kraja maksimalno se trude da racionalno iskoriste prirodni potencijal kojim raspolažu. Branko Šijački, član Opštinskog veća Opštine Ruma, zadužen za sektor poljoprivrede, kaže da je na ovom području najviše zastupljeno ratarstvo. Dominira kukuruz, slede strna žita, pa suncokret koji je poslednjih godina postao veoma popularan, jer dobro podnosi učestalu sušu. Gaji se i soja, šećerna repa, a sve više i uljana repica. I duvan zauzima značajne površine.
Od povrća najviše se gaji bostan, po kome su se pročula rumska  sela –  Hrtkovci, Platičevo, Dobrinci, Kraljevci, Nikinci, Grabovci. U zamahu je proizvodnja dinja jer je ovo područje izvor sirovina za Podgorinu Frucht u  Osečini, koja odavde otkupljuje dinje i lubenice kao bazu za šampone. Ta proizvodnja je unapred ugovorena.
Naš sagovornik ističe da je voćarstvo bilo najzastupljenije u Pavlovcima, gde je  bilo dosta zasada bresaka. Nažalost,  zbog niske otkupne cene zasadi su iskrčeni i pretvoreni u njive. U Rumi postoje dve velike plantaže jabuka, koje imaju i svoje hladnjače. Ima i manjih voćnih zasada, od kojih neki imaju protivgradne mreže.
Na ovom području stočarstvo stagnira. Samo 134 gazdinstva na teritoriji opštine Ruma gaji umatičene životinje.
– Od ukupno 3.600 registrovanih gazdinstava,  84 gaji koze, svinje i ovce, a 50 domaćinstava goveda i konje, saopštava Šijački. 
Zabrinjava podatak da se na teritoriji opštine Ruma nalazi samo 3.000 muznih krava. Nažalost, to je posledica niske otkupne cene, koja ne može da pokrije osnovne troškove. Ne može da se živi samo od proizvodnje mleka. Potrebno je finalizovati proizvod, odnosno siriti mleko, a sir prodavati da može da se opstane. 
– U opštini Ruma najviše je umatičenih ovaca, najbolje su subvencionisane. Po grlu se dobija 7.000 dinara, tako da nije isplativo držati neumatičene. Najpopularnije rase su, il d frans  i romanovska ovca, kaže Šijački.
U ataru je organizovana i poljočuvarska služba.  Na ovom području voda je prilično visoke čistoće, tvrda je, ali je hemijski i bakteriološki ispravna i koristi se za piće. Za zalivanje useva poljoprivrednici kopaju bunare na svojim njivama. Postoje i zemljišta gde su izvorišta duboko i do njih nije moguće doći i tu se usevi ne navodnjavaju. Uglavnom se navodnjava bostan koji bez navodnjavanja ne može da uspe. 
S obzirom na to da se svake godine susrećemo sa sušom i ekstremno visokim temperaturama, poljoprivrednici su sve više svesni da je bez navodnjavanja nemoguće ostvariti visoke prinose. Ovdašnji ratari počinju da navodnjavaju i kukuruz.
Kako ističe Šijački, Opština Ruma je krenula krupnim koracima napred, a očuvanju životne sredine i ekologiji i dalje će se posvećivati velika pažnja.
 
Tamara Gnip
 
Projekat “Zdrava poljoprivredna proizvodnja – zdrava životna sredina i stanovništvo u Rumi” je sufinansiran sredstvima iz budžeta Opštine Ruma. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.
 
22. JUL 2022.