*  Lagovi rade po Leader principu, što u prevodu sa francuskog znači da predstavljaju upravljanje razvojem u skladu sa potrebama zajednice
 
U okviru zgrade Opštine Kula nalazi se prodavnica Lokalne akcione grupe (LAG) “Iz srca Bačke”. U njoj se mogu kupiti različiti proizvodi, zanatski, poljoprivredni i prehrambeni. I na mnogobrojnim manifestacijama širom Vojvodine posetioci često imaju priliku da vide bogatu ponudu proizvoda  LAG-a “Iz srca Bačke”, koji je u službi svoje lokalne zajednice. Ova, po mnogo čemu specifična organizacija, okuplja predstavnike različitih sektora javnog, privatnog i civilnog. Tako su članovi LAG-a i turističke organizacije Kule i Vrbasa i neke škole iz ovih opština. Među članovima su i oni koji pripadaju nevladinom sektoru, nekoj fondaciji, kao i mali proizvođači i preduzetnici, ali i poljoprivrednici i zanatlije. Kao i druge organizacije, i LAG ima svoju strukturu, odnosno upravni odbor i druga tela koja su neophodna da bi funkcionisao, kao i menadžera. 
– Imamo nešto više od pedesetak članova, ali je daleko veći broj ljudi uključen u rad LAG-a, s obzirom na to da imamo i udruženja i neke kreativce koji sami istupaju. Među članovima su i poljoprivredna gazdinstva, ali i veće firme i radionice. Ono što je važno istaći jeste da je organizacija LAG-a takva da nijedan sektor ne može da bude dominantan. O tome se striktno vodi računa kako nijedan sektor ne bi mogao da preglasa drugi, objašnjava nam menadžer LAG-a  Bojan Kovač. 
Lagovi rade po Leader principu, što u prevodu sa francuskog znači da  predstavljaju upravljanje razvojem u skladu sa potrebama zajednice. Cilj je da stanovnici, pripadnici lokalne zajednice, ukažu na određeni problem u svojoj sredini i o tome obaveste LAG, koji kasnije zastupa interese članova pred telima Opštine, Pokrajine ili Republike, a sve sa ciljem prevazilaženja određenog problema, odnosno realizacije projekata. LAG-ovi su počeli da rade pre tridesetak godina u Evropi, najpre u Nemačkoj i Francuskoj, odakle su se širili u druge države. Kod nas je ovakav vid organizacije prisutan tek oko deceniju, a s akreditacijom koja se očekuje u društvu će se videti pun značaj postojanja ovakve organizacije. 
– Sad smo u procesu da se mera pet, mera LEADER akredituje u IPARD, i ja očekujem da će ovaj proces biti završen u prvom kvartalu sledeće godine. Akreditacija će nam u tom slučaju omogućiti realizaciju novih projekata, objašnjava Kovač. 
LAG “Iz Srca Bačke” okuplja i poljoprivredne proizvođače – gazdinstva, koja moraju da ispune određene kriterijume o pitanju proizvoda koje kasnije LAG distrubuira na tržištu. Važno je da proizvod koji se nudi tržištu nije primarni, već da je prerađen, pri čemu mora da zadovolji određene karakteristike kvaliteta. U prodavnici LAG-a u Kuli su i med, vina, sokovi od višnje, aronije, džemovi, speltina brašna, zimnica, ajvar, kupinovo vino i testenine i mnogi drugi. Za one koji su “krivci” za nastanak ovih proizvoda može se reći da su u svom radu u potpunosti okrenuti zdravoj, ekološki prihvatljivoj proizvodnji, što doprinosi većem kvalitetu krajnjeg proizvoda. Među njima su i organski proizvođači, koji se neprestano edukuju u cilju daljeg unapređenja rada. Ovim proizvođačima – prerađivačima često nije jednostavno da postanu vidljivi i prepoznati na tržištu, ali tu do izražaja dolazi značaj LAG-a.  Zahvaljujući radnji u Kuli, više njih je uspelo da svoje proizvode plasira na police različitih marketa. LAG “Iz srca Bačke” nesebičnu podršku u ostvarenju svojih projekata ima od Opštine Kule.  
– Moram istaći da je Opština Kula jedna od retkih, ili čak možda jedina koja na ovaj način podržava LAG. Usamljeni su primeri lokalnih samouprava  koje su zaista prepoznale značaj LAG-a, u koji treba ulagati. Opština Kula je u startu bila spremana da pomogne i tehnički i finanasijski da LAG radi i opstane. Zahvaljujući dobroj saradnji sa Opštinom Kula, otvorena je i prodavnica “Iz srca Bačke”. Trudimo se da i kroz našu organizaciju i kroz mrežu LAG-ova motivišemo i druge lokalne samouprave da se ugledaju na primer Kule. Jer, LAG može mnogo da donese jednoj maloj ruralnoj sredini. Zaista bi bilo dobro kad  bi u svakoj opštini bio odvojen prostor koji objedinjuje članove različitih udruženja i poljoprivrednika. Oni treba da budu u prilici da svoju robu potpuno besplatno plasiraju na policama radnje, a da je pritom radnik u prodavnici plaćen za svoj rad. Funkcionisanje prodavnice LAG-a u Kuli je na principu komisione prodaje, kaže Bojan i ističe da je ovakav vid delovanja  dobar primer kako pomoći privredi. 
Odlična saradnja s Opštinom omogućila je i učešće članovima LAG-a na mnogobrojnim manifestacijama, kao što su izložbe na Novosadskom sajmu – Poljoprivredni sajam i Sajam turizma, a redovno su prisutni i na Novosadskom noćnom bazaru. Na ovaj način lokalni proizvod biva predstavljen “široj publici”, a kako većina proizvoda spada u one koji nose epitet zdravo, nije potrebno mnogo da ga prepoznaju i kupci.  
Raznovrstan asortiman proizvoda u prodavnici LAG-a doneo je Kuli još jednu novinu. Radi se o poklon-paketima koji sadrže proizvode sa rafova prodavnice, a koji su se pokazali kao dobar izbor pri odlasku na neko slavlje. 
M. Antanasković
 
Projekat “Zdrava poljoprivredna proizvodnja – zdrava životna sredina i stanovništvo u Kuli” je sufinansiran sredstvima iz budžeta Opštine Kula. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu ne izražavaju nužno stavove organa koji je dodelio sredstva.
 
11. NOVEMBAR 2022.