* Proizvodnja bostana je nezamisliva bez bunara, jer usev zahteva konstantno zalivanje i prihranu
 
Prva asocijacija kada se spomene Idvor svakako je naš proslavljeni velikan Mihajlo Pupin. Tek na drugom mestu je bostan, po kome je čuveno ovo banatsko selo. Živeti u Idvoru i ne biti bostandžija, a baviti se poljoprivredom, nezamislivo je.
Tako je pre dve decenije pomislio i dipl. inž. mehanizacije Ljubomir Stankić, danas penzioner. Iako je ponikao na selu, nije bio upućen u tajne ove proizvodnje. Prve korake savladao je zahvaljujući drugu iz detinjstva Zoranu Žarkovu. 
Ljubomir, zajedno sa sinom Bojanom, obrađuje 12,5 ha njihove zemlje i još 57 ha koje uzimaju u zakup. Dominiraju ratarske kulture - kukuruz, suncokret, pšenica, a bostan se gaji na 1,80 ha.
Za ove dve decenije, koliko se Stankić bavi bostanom, menjale su se i tehnologije gajenja, a samim tim i proizvodnja se unapređivala. Klasičan način sadnje podrazumevao je kopanje jama ručno, ubacivanje stajnjaka, pa zemlje u njih, i tek u tako pripremljenu rupu spušta se seme. Bilo je to teško i naporno, pa je zamenjeno modernijim i efikasnijim načinom.
 Danas je ova proizvodnja mehanizovana, što umnogome olakšava rad. Stankići su odgovorili savremenom izazovu i raspolažu kompletnom mehanizacijom koju sami održavaju.
Proizvodnja rasada bostana počinje početkom marta u plasteniku koji se zagreva. Važno je da bude toplo, jer rasad za 35-40 dana od početka proizvodnje treba izneti napolje. To je obično od 5. do 15. aprila, ako vremenske prilike dozvole.
Najbolji predusev bostanu je pšenica, a dobro se pokazao i kukuruz. Po skidanju preduseva, njiva se pripremi za bostan. Stajnjak se ne unosi u jesen, ali se redovno radi zemljišna analiza.
- Sadnja se odvija etapno, u tri faze. Prva faza podrazumeva da se specijalnim mašinama postavi donja folija, ispod koje je sistem za navodnjavanje “kap po kap”. Potom se ručno pobodu prutovi na razmak 1,60 m, a zumbom se otvara jama u koju se postavlja rasad, kaže Stankić. - Dve nedelje kasnije, oko 25. aprila, ponovo se postavljaju folija i sistem za zalivanje. Pobodu se štapovi i obavi direktna setva. 
Treća faza je u maju, ne postavljaju se folije, a setva se obavlja direktno na njivi.
U sortimentu lubenica, kod Stankića su zastupljene sorte – “talisman”, “rubi”, “romerio”, “fantazija”, koje imaju tanju koru i seju se u prvim fazama. U trećoj fazi seju se sorte s debljom korom – “konselejšn” i “aleta”. Od dinja, gaje ananas dinju.
- Proizvodnja bostana je nezamisliva bez bunara. Usev zahteva konstantno zalivanje i prihranu kalijumom, podseća Stankić.
Kako kaže naš sagovornik, bostan na njihovim njivama gaji se bez primene hemije. Do sada, iako se uočavala pojava plamenjače i vaši u oazama, usev nije tretiran.
Prvi plodovi za berbu pristižu u junu. S obzirom na to da je setva bila etapna, ove godine plodovi će se brati do avgusta. Prodaja se obavlja na kućnom pragu i na dva prodajna mesta u Kovačici.
Iako je u penziji, Ljubomir rado pomaže Bojanu korisnim savetima. Sav posao je prepustio sinu, na koga je ponosan, pogotovo što se maksimalno trudi da proizvodi zdravu hranu i da čuva životnu sredinu, ne zagađujući je i poštujući je.
T. Gnip
 
Projekat “Zdrava poljoprivredna proizvodnja – zdrava životna sredina i stanovništvo u Kovačici” je sufinansiran sredstvima iz budžeta Opštine Kovačica. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.
 
19. AVGUST 2022.