* Za podršku organskim proizvođačima, vinarijama i salašarskom turizmu ove godine izdvojeno 70 miliona dinara
 
Usvojenom Strategijom razvoja poljoprivrede i ruralnog razvoja Grad Novi Sad definisao je u kom pravcu treba da se razvija poljoprivreda na teritoriji gradske zajednice za period 2018–2022. godine. Na samom kraju realizacije zacrtane strategije član Gradskog veća zadužen za resor privrede Milorad Radojević ocenio je šta je sve Grad učinio za poljoprivredu u prethodnom perodu.
 Podsetio je da su glavni ciljevi strategije, uz unapređenje poljoprivredne proizvodnje, bili poboljšanje kvaliteta života i rada u ruralnim područjima, podizanje konkurentnosti uz dostizanje standarda kvaliteta i zdravstvene bezbednosti proizvoda, kao i zaštita životne sredine od negativnog uticaja intenzivne poljoprivredne proizvodnje. Posebno je istakao da su Akcionim planom praktično realizovane sve planirane i mere ključne za poljoprivredu Grada.
 – Sve što je planom predviđeno je i realizovano. Interesovanje poljoprivrednika za mere koje smo doneli bilo je zaista veliko, s obzirom na to da su svi raspisani konkursi uspešno okončani. Od preduzetih mera posebno bih istakao podršku mladim poljoprivrednicima, zatim pomoć organskim proizvođačima, kao i proizvođačima proizvoda sa zaštićenim geografskim poreklom. Nije izostala ni podrška za preradu poljoprivrednih proizvoda na gazdinstvima, kao i udruženjima poljoprivrednika, rekao je Radojević.
 Naglašava da je, s obzirom na povećanje mera, budžet za sprovođenje Programa poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja Grada iz godine u godinu uvećavan.
  U 2018. godini iznosio je oko 16 miliona, a ove je dostigao 70 miliona dinara. Malo koji grad je uspeo da u tako relativno kratkom vremenu obezbedi za svoje poljoprivrednike takvu podršku, ističe Radojević. 
 Ono po čemu je Novi Sad prepoznatljiv jesu svakako subvencije za organsku proizvodnju i za proizvode sa zaštićenim geografskim poreklom. Već duži niz godina najveći grad u Pokrajini lider je u izdvajanjima, deset miliona dinara na godišnjem nivou, za organsku proizvodnju i proizvode sa zaštićenim geografskim poreklom. 
 – Prošle godine smo dobili priznanje za takvo opredeljenje, jer su NALED (Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj) i Ministarstvo poljoprivrede preporučili svim lokalnim samoupravama u Srbiji da slede model subvencionisanja koji sprovodi Novi Sad u ovoj oblasti, rekao je Radojević.
 Grad je 2019. godine krenuo i sa intenzivnijom podrškom mladim poljoprivrednicima, što se, s obzirom na interesovanje, pokazalo kao pun pogodak.
 – Do sada je za ovu meru izdvojeno oko 95 miliona dinara, a sredstva za unapređenje proizvodnje i investicije dobilo je oko sto mladih poljoprivrednika. Ovom merom smo umnogome doprineli da poljoprivrednici mlađi od 40 godina sa svojim proizvodima budu konkurentni, kako na domaćem tako i međunarodnom tržištu, posebno u povrtarstvu, voćarstvu i vinogradarstvu, rekao je Radojević. 
 Od prošle godine Grad u znatno većoj meri podržava i preradu na poljoprivrednim gadinstvima, za šta je izdvojeno 22 miliona dinara.
 – Cilj ove mere jeste jačanje malih poljoprivrednih proizvođača i ulaganje u opremu. Poznato je da gazdinstva kroz poljoprivrednu proizvodnju i realizaciju primarnih poljoprivrednih proizvoda često ne mogu da ostvare dovoljan nivo dohotka, napuštaju rad u poljoprivredi i odlaze sa sela. Ovom merom stvorili smo mogućnost za samozapošljavanje, kao i za povećanje vrednosti primarnih proizvoda, posebno mladih poljoprivrednika kroz preradu i pakovanje, veli Radojević.
 S obzirom na činjenicu da su kulinarstvo i gastronomija jedan od najvećih motiva dolazaka turista u Novi Sad, Grad je u okviru programa mera izdvojio i sredstva za podršku proizvođačima vina.
 – Podrška je pre svega namenjena za nabavku opreme za proizvodnju vina, kao i opremanje degustacionih sala. Za ovu namenu izdvojeno je devet miliona dinara. To će se Gradu višestruko vratiti, jer vinski turizam kao i poseta vinarijama postaje sve značajniji segment turističke ponude Novog Sada, ističe Radojević. 
 Salaši, čarde i vinski putevi na obodu gradskog područja, po rečima Radojevića, takođe pružaju mogućnost za gastronomski užitak, često kombinovan sa tradicionalnim svetkovinama.
 – Sledeće godine krećemo sa izradom nove strategije razvoja poljoprivrede i ruralnog razvoja do 2028. godine. Verujem da će ona, po planu i merama, biti još sadržajnija i doprineti većem razvoju i pomoći poljoprivrednicima grada, rekao je Radojević.
K. Rajević
 
Projekat “Zdrava hrana važna za životnu sredinu i razvoj turizma na teritoriji Novog Sada” sufinansiran je sredstvima iz budžeta Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.
 
11. NOVEMBAR 2022.