* Razgovaramo sa svim proizvođačima i slušamo njihove potrebe, a kasnije se trudimo da njihove zahteve uvrstimo u program mera, kaže Saša Bilinović, v. d. načelnika Gradske uprave za privredu
 
Grad Novi Sad odavno je opredeljen da pruža punu podršku poljoprivrednicima, ali pre svega onima koji proizvode zdravu i kvalitetnu hranu. Još 2013. godine Novi Sad je počeo da podržava organske proizvođače i to tako što subvencioniše, često i sa 100 odsto, sve mere koje su ovim proizvođačima važne. Isti nivo podrške dobijaju i proizvođači proizvoda sa zaštićenim geografskim poreklom. Pomoć dobijaju i svi drugi poljoprivrednici, s akcentom na mlade koji žele da ostanu na selu. Od ove godine u gradske mere uključeni su i vinari, a postoje brojni planovi kako da se postojeće mere dodatno unaprede ili uvedu još neke nove.
– Trenutno na teritoriji Grada imamo 11 organskih proizvođača, a njihov broj, kao i površine koje obrađuju, iz godine u godinu rastu. Voleli bismo da ih ima i više, ali radi se o teškom i zahtevnom poslu, a prelazak na organski sistem proizvodnje podrazumeva temeljnu i dugotrajnu pripremu. Zahvaljujući višegodišnjoj primeni mera, sa svim proizvođačima se poznajemo lično i negujemo, moglo bi se reći, prijateljski odnos. Razgovaramo i slušamo njihove potrebe, a kasnije se trudimo da sve zahteve uvrstimo u program mera. Smatram da upravo zbog odlične komunikacije ovaj program dobro funkcioniše. Nisu u pitanju prevelika sredstva, jer na godišnjem nivou izdvajamo 5–5,5 miliona dinara i to je dovoljno da pokrije troškove sertifikacije, nabavke repromaterijala i drugih neophodnih sredstava za rad, istakao je Saša Bilinović, v. d. načelnika Gradske uprave za privredu.
Program mera, osim direktne pomoći proizvođačima, obuhvata i podršku prilikom plasmana kroz organizovanje takozvanih dana organskih farmi i prodaju robe na Ribljoj pijaci u Novom Sadu. Velika pažnja poklanja se i edukaciji.
– Edukacije organizujemo svake godine, a nakon njih i studijska putovanja. Za posetu uvek biramo mesta koja su barem nekoliko koraka ispred nas kada je u pitanju razvoj organske poljoprivrede. Pre nekoliko godina, na primer, posetili smo Toskanu i tada smo videli kako funkcioniše distributivni centar tamošnjih proizvođača. Reč je o mestu gde se sabira njihova roba, a potom pakuje u gajbice prema porudžbinama kupaca i nakon toga isporučuje. Plaćanje je on-lajn ili prilikom preuzimanja, zavisno od dogovora. Po ugledu na ovaj model finansirali smo izgradnju sličnog distributivnog centra na imanju porodice Letić na Čeneju. Ovo je za sada jedini takav centar u Srbiji, objašnjava Bilinović i dodaje kako će ovaj centar imati i dalje podršku Grada kako bi njegov rad na pravi način zaživeo u praksi.
Grad je podržao i izradu sajta udruženja “Organski sad – Novi Sad”, putem kojeg će se reklamirati i prodavati sva organska roba dostupna za kupovinu. Članovi udruženja su novosadski organski proizvođači, ali i nekolicina sa teritorije Bačke. 
Program Novog Sada namenjen organskim proizvođačima je toliko dobar da ga je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede uvrstilo u preporuku za uvođenje u svim lokalnim samoupravama na teritoriji Srbije. Iako su lokalne samouprave dobile gotov program i, po rečima  našeg sagovornika, dosta njih se interesuje za primenu u praksi, nikako da načine taj odlučujući korak i počnu da ga primenjuju. A sve što treba je da slede primer Novog Sada koji pokazuje kako se uz dogovor, malo volje i budžetskih sredstava, može postići mnogo, a na dobrobit svih građana.
 
A. Milić
 
ORGANSKI MENI NA SALAŠIMA
 
Mnogo dobrih ideja za unapređenje poljoprivrede na teritoriji Grada Novog Sada osmislila je Ivanka Čubrilo, rukovodilac grupe za poljoprivredu i ruralni razvoj pri Gradskoj upravi za privredu. Jedna od njih je i unapređenje ponude popularnog salašarskog turizma. Namera je da se na ovim sve popularnijim odredištima turista napravi organski meni od proizvoda, pre svega, lokalnih proizvođača. Ono što oni ne proizvode, a reč je o mesu i jajima, nabavljaće se od proizvođača sa teritorije čitave Srbije. Po rečima Ivanke Čubrilo, načelno postoji dobra volja vlasnika salaša da se ova ideja realizuje u praksi, ali do toga još uvek nije došlo.
 
Projekat “Zdrava hrana važna za životnu sredinu i razvoj turizma na teritoriji Novog Sada” sufinansiran je sredstvima iz budžeta Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.
 
22. JUL 2022.