* Koristeći kombinovanu mašinu Rapid 400 C, u jednom prohodu obezbeđena i priprema zemljišta i setva, kao i unos mineralnog đubriva
 
Izazovi poljoprivrednika u Srbiji su veliki. To je potvrđeno i ove godine kada su se proizvođači suočili s ekstremnim vremenskim prilikama. Neretko se susreću i sa drugim izazovima, a pri tome se mora priznati da nemaju iste uslove poslovanja kao njihove kolege u Evropskoj uniji. U takvim situacijama, kako bi ostali konkurentni i pri tome ostvarili dobre rezultate, sve veću ulogu ima organizovanost i odgovorno ophođenje prema radu, kao i praćenje savremenih tehnologija i njihovo uvođenje u proizvodnju. Jedan od poljoprivrednika koji razmišlja na taj način je Nikola Radanov iz Pančeva. Za njegovo porodično gazdinstvo se može reći da funkcioniše na evropskom nivou, rame uz rame s naprednim imanjima. Prilikom posete, Nikolu smo zatekli na njivi, u ataru Starog Tamiša, u kasnim popodnevnim satima, kada je već pao mrak. Iako je bila noć, setva pšenice je bila u punom jeku, a zahvaljujući odličnom osvetljenju na traktoru, radno polje se videlo kao da je dan. Za odlično osvetljenje u njivi, kao i preciznu setvu bili su zaduženi sejalica Väderstad Rapid 400C  i traktor Fendt 942 Vario, koji je ove godine pojačao flotu pogonskih mašina na gazdinstvu Radanov. 
Za izbor ovog traktora presudile su njegove karakteristike, odnosno različiti sistemi koji donose niz benefita u radu. Traktor snage 415 KS pogoni motor MAN standarda emisije izduvnih gasova Stage V, a za prenos snage, to jest kretanje zadužena je već dokazana kontinualno varijabilna CVT transmisija. 
– Traktorom sam jako zadovoljan. Veoma se dobro kontroliše njegov rad iz kabine. Opremljen je navigacijom, tako da nesmetano radim i danju i noću. Na jedan od terminala traktora je priključena i sejalica. Sve radne funkcije sejalice, kao i njen učinak, prate se na jednom od terminala u kabini vrhunskog komfora, kaže Nikola i dodaje da je evidentno da rad  ovakvim  traktorom znatno smanjuje zamor u radu.
Traktor je opremljen i sistemom VarioGrip, koji ima zadatak da podešava pritisak u pneumaticima i na taj način obezbedi bolju vučnu silu, ali i da smanji pritisak koji se sa točkova prenosi na podlogu, tj. da umanji sabijanje zemljišta. Osim toga, Nikoli je na raspolaganju i funkcija AutoTurn, koja će svoj potencijal pokazati u oranju, a omogućuje automatsko okretanje na uvratini. Ima i mogućnost da radi u modu kretanja “lastin rep”. 
U mašinskom parku Radanova je i ISOBUS širokoredna sejalica Väderstad Tempo. Iako ova mašina ima potrebne funkcije, za sada ovaj poljoprivrednik neće raditi varijabilnu setvu. Razlog je, kako navodi,  problem s analizom zemljišta, na osnovu koje bi se izradile mape potrebne za ovu setvu. Zapravo, ima dosta sitnih parcela, površine dva, tri, četiri hektara, koje nisu interesantne za izradu mapa, jer njihova primena neće doneti očekivanu efikasnost. Zbog toga je Nikola razmišljao i o nabavci sejalice koja u radu u realnom vremenu, zahvaljujući ugrađenom senzoru, očitava karakteristike zemljišta na osnovu kojih se obavlja setva. Ipak, do nabavke ove mašine nije došlo zbog velike investicije, kao i zbog činjenice da najveći deo površina koje obrađuje, oko 85 odsto, uzima u zakup. 
Gazdinstvo Radanova iz Pančeva bavi se isključivo ratarskom proizvodnjom. U setvenoj strukturi po trećinu zauzimaju pšenica, kukuruz i suncokret. Ranije je u setvenoj strukturi bila i šećerna repa, ali ova proizvodnja se sada ne isplati, kako kaže Nikola. Da je izbor po trećine svake od pomenutih biljnih vrsta dobar sve više se vidi i na primeru proizvodnje kukuruza koji, kako smatra Nikola, postaje rizična kultura, jer traži vodu u određenom periodu razvoja. Tehnologija proizvodnje pšenice je dovela do toga da prinosi budu stabilni, što važi i za suncokret.  Potrebu za što većim smanjenjem rizika u proizvodnji nameće i činjenica da je visina zakupa zemljišta, u zavisnosti od parcele, od 350 do 500 evra po hektaru. Iako je najveći deo površina koje ovaj poljoprivrednik obrađuje u zakupu, on teži da unapredi kvalitet zemljišta, ne samo kroz agrotehničke mere koje primenjuje već i vodeći računa o smanjenju sabijanja zemljišta. 
Tako je, koristeći kombinovanu mašinu Rapid 400 C, u jednom prohodu obezbeđena i priprema zemljišta i setva, kao i unos mineralnog đubriva. Ovakav način rada, pri čemu je obavezno ostavljanje žetvenih ostataka, ima više prednosti.   
– Kada se koristi sejalica za direktnu setvu kao što je Rapid, ne samo da se smanjuje broj prohoda a time i sabijanje zemljišta već se štedi i vreme, a poboljšava se i kvalitet setve. Ovakvom obradom se maksimalno čuva vlaga. Naime, zahvaljujući konceptu mašine koji podrazumeva više radnih organa, u jednom prohodu se radi tanjiranje, ubacuje se đubrivo, seje, valja i podrlja branom u vidu elastičnih prstiju. Na ovakav način sejem od 2015. i primetio sam da je kvalitet rada poboljšan. Prinos je veći, a evidentno je i ujednačeno nicanje, kaže Nikola i napominje da u našim proizvodnim uslovima ne može da se radi 100 odsto redukovana obrada zemljišta, već je neizostavno i korišćenje pluga. 
Kada je u pitanju obrada zemljišta, Nikola je otišao korak dalje tako što se odlučio da uz konvencionalni plug obrtač krene da radi  rotacionim plugom. Ovaj plug koristi na njivama gde će se kasnije sejati suncokret, a to je najčešće na kukuruzištu, dok se na parcelama na kojima se seje kukuruz i dalje koristi plug obrtač. 
 – Rotacioni plug sam nabavio 2019. Kao i svaka mašina, ni ova nije idealna i nije za sve uslove. Kad je blato, na primer, i kad je mokra jesen, onda je plug – plug, a kada je suša, onda rotacioni plug uradi mnogo bolje posao. U tom slučaju evidentna je ušteda goriva u korist rotacionog pluga. Dalje, kad se ovom mašinom radi u suvim uslovima, bolje je umešavanje zemljišta sa žetvenim ostacima. Kada je zemlja mokra, dolazi do lepljenja mase, pa u tom slučaju rotacioni plug nije dobar izbor. Kod rotacionog pluga nema problema sa proklizavanjem, manji su preklopi i lakše se odrade uvratine. Veoma se dobro pokazao kao izbor pred postrnu setvu. U radu s rotacionim plugom treba pomenuti i to da je za obradu zemljišta s biljnim ostacima kukuruza potrebno usitnjavanje malčerom da bi se postigla što bolja struktura. Jedini, uslovno rečeno, problem kod ovakve obrade zemljišta jeste taj što on bolje čuva vlagu, te se, ako su vlažniji uslovi i malo hladnije, s pripremom zemljišta mora krenuti kasnije, kaže Nikola Radanov. 
Radeći rotacionim plugom, Nikola je uočio i prednosti stalnih tragova. Naime, kad je prve godine koristio ovaj plug, odnosno radio zimsku obradu parcele, na kojoj je na svakih 12 redova bio stalni trag, jasno su se uočile razlike dela gde je gaženo i gde nije. 
– Pošto je radni zahvat mašine 2,80 m, ona obuhvata tačno četiri reda. To znači da se u prvom prohodu radi deo koji nije gažen, da bi se u sledećem prohodu radio deo koji je gažen, pa onda opet onaj koji nije. U radu se jasno moglo primetiti da su ovi delovi koji nisu gaženi kao “bašta”, a na delu gde su bili stalni tragovi bila je veća sabijenost zemljišta. To je potvrđeno i kroz povećanu potrošnju goriva, objašnjava Nikola, koji zbog toga razmišlja o ugradnji hodnog sistema gusenica na traktoru koji bi zamenili točkove. 
Zahvaljujući činjenici da sejalice koje koristi na sebi imaju ugrađene depozitore za unos mineralnog đubriva, rasipač mineralnog đubriva ne koristi puno, najviše u prihrani azotom. Kada je reč o količini đubriva koje koristi, kako kaže, uhvatio je neki tempo i zahvaljujući poznavanju parcela određuje količinu. 
I kada je reč o primeni hemijskih sredstava – pesticida, strogo se vodi računa, a doze koje se primenjuju u zaštiti bilja određuju se po savetima stručnjaka, uglavnom sa ljudima iz kompanija BASF i Bayer. 
– U zaštiti imamo već neke šablone koje radimo. Gledam što više da uradim zemljišne tretmane, ako tako mogu da zaustavim korove, da ne čekam da kasnije imam problem, kao i da ostavim prostor za eventualnu korekciju. Ove godine je bilo problema, jer zbog nedostatka padavina sredstva nisu delovala, objašnjava Nikola, koji ambalažu hemijskih preparata čuva i predaje je preko Instituta “Tamiš” u Pančevu preduzeću “Ekopak”. Za aplikaciju zaštitnih sredstava koristi prskalicu Amazone UX 3200 sa kontrolom sedam sekcija. Ova prskalica je kupljena 2018. i tada je Nikola smatrao da je ova vrsta kontrole sasvim dovoljna. Međutim, kada bi sada kupovao prskalicu, uzeo bi onu sa sekcijskom kontrolom svake dizne.  
S obzirom na to da je većina površina koju obrađuje u zakupu, Nikola radi u suvom ratarenju, ali ima želju da navodnjava kukuruz na način koji kod nas nije uobičajen. 
– Želeo bih da radim kapilarno navodnjavanje. S obzirom na to da nemamo problema sa nicanjem useva nego u kasnijim fazama, kapilarno navodnjavanje bi bilo pravi izbor. Na ovaj način voda može da se dozira u zonu korenovog sistema malo-pomalo, a kroz kapilarno navodnjavanje mogu da se ubace i hraniva. Za rad ovakvog sistema mogu da se koriste i solarni paneli, što znatno smanjuje troškove energije. Ovaj sistem ima prednost u odnosu na, “rendžere”, na primer, jer ne ispira zemljište. Ali za sve ovo su potrebne parcele u vlasništvu, napominje Radanov, što kod njega nije slučaj. 
 – Primenom novih tehnologija unapređujem kvalitet rada. Smanjujem troškove proizvodnje redukovanjem troškova za hemijske preparate, đubrivo i seme. Za neke bi primena savremenih tehnologija bila naporna, ali to je samo u prvi mah, jer kada se savlada – sve je prosto i znatno jednostavnije. Iako težim uvođenju novih tehnologija, u proizvodnji ne mogu, kao ni moje kolege, da uradim sve onako kako želim. Bilo bi lepo da radim zelenišno đubrivo, pa njegovo zaoravanje, ali za tako nešto fali podrška države, koja će to da prepozna i pogura, smatra Nikola. Dodaje i da ne bi trebalo da budu iste subvencije za onog koji seje pšenicu i šećernu repu, ali za sve to neophodna je strategija, odnosno inicijativa nadležnih.
 
Marija Antanasković
 
Projekat: “Zdrava poljoprivredna proizvodnja – zdrava životna sredina i stanovništvo u Pančevu” je sufinansiran sredstvima iz budžeta Grada Pančeva. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.
 
30. DECEMBAR 2022.