* Aktivnosti koje su definisane u Institutu zasnivaju se na iskustvima iz prošlosti i rezultatima sadašnjih naučnih i stručnih opservacija, prožetih sadržajima savremenih trendova i predviđenim posledicama progresa
 
Istraživačko-razvojni Institut “Tamiš” u Pančevu predstavlja savremenu multidisciplinarnu ustanovu, koja po ulogama koje obavlja ima istovremeno referentnu, stručno-metodološku i savetodavnu funkciju. Po rečima prof. dr Nikole Ćurčića, direktora ove ugledne naučne ustanove, aktivnosti koje su definisane u Institutu zasnivaju se na iskustvima iz prošlosti i rezultatima sadašnjih naučnih i stručnih opservacija, prožetih sadržajima savremenih trendova i predviđenim posledicama progresa.
Institut “Tamiš” je osnovan 1956. godine, a kroz svoju istoriju se razvijao i prilagođavao novim izazovima. Zajedno sa okolnostima, menjala se i naučno-stručna aktivnost zaposlenih, ali je transfer znanja do krajnjih korisnika ostala nit koja krasi ovaj Institut od osnivanja do današnjeg dana.
 – Misija Instituta proističe iz vizije njegovog daljeg razvoja – ističe naš sagovornik. – To je kontinuirano usavršavanje postojećih i formiranje novih kadrova, unapređenje kvaliteta naučnoistraživačkog rada, jačanje saradnje na domaćem i međunarodnom nivou, širenje znanja i veština usmerenih ka javnom i privatnom sektoru, kao i pojedincima u zemlji i inostranstvu, sa ciljem da doprinese transformaciji sektora poljoprivrede ka dostizanju održivosti zasnovane na ekonomiji znanja.
Delatnosti Instituta su: istraživanje i eksperimentalni razvoj u biotehnologiji, zatim obavljanje transfera znanja ka javnom i privatnom sektoru, pružanje usluga javnom sektoru kroz obavljanje poverenih poslova, saradnja sa privredom kroz laboratorijska ispitivanja, agrotehničke i sortne oglede.
Zahvaljujući kontinuiranom ulaganju u opremu, Institut raspolaže bogato opremljenom akreditovanom laboratorijom koja je svoju politiku kvaliteta usaglasila sa svim zahtevima standarda SRPS ISO/IES 17025:2017, ističe naš sagovornik.
 
S. Vukelić
 
Projekat: “Zdrava poljoprivredna proizvodnja – zdrava životna sredina i stanovništvo u Pančevu” je sufinansiran sredstvima iz budžeta Grada Pančeva. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.
 
30. DECEMBAR 2022.