* Razvojnim investicijama stvorili su stabilno poslovno okruženje koje prati ekonomski i sveobuhvatni razvoj Pančeva, kao centra južnog Banata i jednog od najnaprednijih centara naše Republike  
 
Grad Pančevo se nalazi u Južnobanatskom okrugu i prostire se na 759 kvadratnih kilometara, od čega na poljoprivrednu površinu otpada 63.225 ha, a na šume 1.085 ha. Teritorija grada Pančeva obuhvata sam grad Pančevo i naseljena mesta: Banatski Brestovac, Banatsko Novo Selo, Glogonj, Dolovo, Ivanovo, Jabuka, Kačarevo, Omoljica i Starčevo.
Pančevo se ponosi svojim naseljenim mestima koja svojom specifičnošću doprinose ukupnim potencijalima grada, kroz kulturnu, gastronomsku i turističku ponudu i brendove koje su sela razvila i po čemu su poznata. Unapređenje saradnje komunalnog sektora, povezivanje javno-komunalnih preduzeća, digitalizacija rada Gradske uprave i svih službi u okviru sistema lokalne samouprave dalji je korak ka ravnomernom razvoju.
 – Kada kažem razvoj, uvek mislim na ravnomeran razvoj, jer grad mora da se razvija sa svim naseljenim mestima na svojoj teritoriji, i svi projekti koje planiramo i o kojima govorimo odnose se i na selo – ističe Aleksandar Stevanović, gradonačelnik Pančeva. – Građani u naseljenim mestima moraju imati dostupne sve usluge, kao i u samom gradu. Kao odgovorna vlast, gledali smo da se u svakoj oblasti uradi nešto veće i krupnije i, što se tiče poljoprivrede, mi nastavljamo sa onim poslom koji sprovodimo već godinama, a to je rehabilitacija i rekonstrukcija atarskih puteva. Na tom poslu smo u komunikaciji sa udruženjima poljoprivrednika i za tu namenu smo izdvojili sredstva.
 Po rečima našeg sagovornika, Grad Pančevo ima odličnu saradnju sa Ministarstvom poljoprivrede, jer saglasnost na Godišnji program i Javni poziv za udruženja daje upravo Ministarstvo, dok sa Pokrajinskim sekretarijatom za poljoprivredu sarađuju kada su u pitanju konkursi u vezi s atarskim putevima, otresišta i kanalske mreže, za šta su uvek dobijali najviši iznos sredstava. U ovoj godini izdvojena su sredstva za nove atarske puteve. Grad Pančevo je izdvojio 29.000.000 dinara, a na pokrajinskom konkursu dobili su maksimalni iznos sredstava.
– Sa poljoprivrednicima imamo svakodnevnu komunikaciju, oni nam dolaze sa konkretnim predlozima, savetima, ali i ako imaju neki problem sa svojim parcelama, atarskim putevima i slično. Svaki problem saslušamo i trudimo se da i rešimo – kaže gradonačelnik Stevanović. – Na zahtev i realnu potrebu poljoprivrednika, radiće se dva otresišta, jedan na novoseljanskom, a drugi na bavaništanskom putu, jer to su dve kritične tačke kada je u pitanju grad Pančevo. Važno je da se poljoprivrednici bezbedno priključe na puteve višeg reda, takođe da bezbednost svih učesnika u saobraćaju bude na najvišem nivou i da se ne iznosi blato sa puteva, što je velika opasnost za sve njih.
Grad Pančevo nastoji i da svojim građanima obezbedi zdravu životnu sredinu. Po rečima našeg sagovornika, kvalitet vazduha u Pančevu prethodnih nekoliko godina se poboljšao. Međutim, glavni ekološki problem i dalje su čađ i druge praškaste materije, nastale loženjem u individualnim domaćinstvima, pre svega u zimskom periodu. To je problem koji lokalna samouprava ne može sama da reši, već im je potrebna i pomoć sugrađana koji su spremni da počnu da koriste čistije energente. Prelazak na čistije energente iziskuje i određena finansijska sredstva, a Grad Pančevo već nekoliko godina zaredom pomaže sugrađanima tako što refundira deo sredstava koja su utrošili na kupovinu gasnog priključka. Unapređenje kvaliteta života svih građana, kao i buđenje društveno-ekološke svesti, jedan je od osnovnih i strateških ciljeva koje Grad Pančevo realizuje prethodnih godina. Sufinansiranje individualnog gasnog priključka je jedna od kratkoročnih mera koja je predviđena Planom kvaliteta vazduha, koji je Grad Pančevo doneo po osnovu Zakona o zaštiti vazduha. 
Zagađenje vazduha u Pančevu značajno je smanjeno i formiranjem Severne poslovne zone. Kvalitet vazduha drastično je bolji nego pre više godina. Gradske vlasti nastaviće i dalje da preduzimaju sve što je u njihovoj nadležnosti kako bi se ekološka slika Pančeva poboljšala.
 Grad Pančevo je primer dobre prakse u mnogim oblastima.
 – Kao odgovorna i ozbiljna lokalna samouprava trudimo se da budemo dobri domaćini i uspeli smo ove godine ne samo da sačuvamo budžet našeg grada, nego i da ga uvećamo – ističe gradonačelnik Stevanović. – Tokom ove godine, završili smo s realizacijom nekih planiranih kapitalnih projekata i investicija, poput gradskog parka. Nastavili smo uređenje i izgradnju komunalne i putne infrastrukture u našem gradu i naseljenim mestima, rekonstruisane su i asfaltirane brojne ulice. Uredili smo škole i obezbedili još bolje uslove za sticanje znanja našoj deci, najmlađima obezbedili dodatne kapacitete za vrtiće, na radost njihovih roditelja. Renovirali smo zdravstvene ustanove i ulagali smo u podizanje kvaliteta zdravstvene zaštite, i zbog toga su naše zdravstvene ustanove među najboljima u Srbiji. Uspeli smo da obezbedimo sredstva za nastavak izgradnje zgrade Zavoda za javno zdravlje i nadam se da ćemo do sledećeg novembra, nakon 14 godina čekanja, dobiti potpuno nov, moderan objekat, koji će biti od velikog značaja za ceo južni Banat.
 Obezbeđena su sredstva za buduće projekte, koji će doprineti razvoju Pančeva. Proširenjem kapaciteta industrijske zone u cilju poboljšanja poslovnog ambijenta, tj. opremanjem industrijsko-poslovno-proizvodne zone omogućava se postojećim investitorima da prošire svoje kapacitete, a novim zainteresovanim investitorima dobre i povoljne uslove poslovanja, što Pančevo svrstava u sam vrh najvećih industrijskih centara u Srbiji i u regionu. Na taj način smanjuje se stopa nezaposlenosti, koja je iz godine u godinu znatno niža, a ujedno stiču i novi sugrađani, jer je mnogo porodica došlo u Pančevo upravo zbog zaposlenja. Razvojnim investicijama stvorili su stabilno poslovno okruženje koje prati ekonomski i sveobuhvatni razvoj Pančeva, kao centra Južnog Banata i jednog od najnaprednijih centara naše Republike.
 – Naša je odgovornost, kao predstavnika lokalne vlasti, prvenstveno da obezbedimo sigurnu budućnost našim sugrađanima, da opravdamo njihovo poverenje čineći ih zadovoljnim i ponosnim na Pančevo – dodao je gradonačelnik Stevanović.
 Snežana Vukelić
 
Projekat “Zdrava poljoprivredna proizvodnja – zdrava životna sredina i stanovništvo u Pančevu” je sufinansiran sredstvima iz budžeta Grada Pančeva. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.
 
25. NOVEMBAR 2022.