* U gradu su podignute brojne zelene oaze, a stare su revitalizovane, jer je to jedan od najisplativijih načina da se iz atmosfere ukloni ugljen-dioksid
 
Zaštita životne sredine postala je neizostavan segment života savremenog čoveka, a njeno očuvanje jedan je od prioriteta lokalne samouprave Zrenjanina. U razgovoru sa Dankom Drljan Žurž, iz Odseka za zaštitu i unapređivanje životne sredine u gradu Zrenjaninu, saznajemo da  se Programom  korišćenja sredstava budžetskog fonda  za zaštitu životne sredine na teritoriji Zrenjanina svake godine opredeljuju finansijska sredstva u ovu svrhu, a ove godine izdvojeno je oko 208 miliona dinara.
– Ovaj novac usmeravamo, između ostalog, na monitoring stanja životne sredine, a to podrazumeva praćenje kvaliteta vazduha, površinskih voda i nivoa komunalne buke na teritoriji Grada. Merenja obavlja Zavod za javno zdravlje Zrenjanin, a sve informacije o rezultatima merenja redovno objavljujemo i dostupne su na veb-portalu Grada. Građani tu mogu da pročitaju sve o zagađujućim materijama koje se prate, zakonskoj regulativi koja se primenjuje, kao i predloženim merama čiji je cilj da se smanje negativni uticaji na životnu sredinu, kaže Danka Drljan Žurž.
Naša sagovornica ističe da redovno animiraju građane kako da doprinesu unapređenju stanja životne sredine na teritoriji Grada i upućuju ih da čitaju edukativne objave na portalu, iz kojih mogu mnogo da nauče. Izveštaji o merenju ovih parametara objavljuju se mesečno, a kasnije i objedinjeno za celu godinu i javno su dostupni na uvid. Dodaje da, otkako se mere zagađenje i buka, nije zabeleženo značajnije prekoračenje dozvoljenih parametara. Ipak, kako navodi, broj stanovnika i vozila rastu iz dana u dan, pa su potrebne dodatne akcije kako bi se kvalitet života građana održao na željenom nivou.
– Pre svega, važno je podizanje zelenih oaza i sadnja drveća koje apsorbuje buku i prečišćava vazduh. Srednji Banat je jedna od najmanje pošumljenih regija u Vojvodini, sa samo tri odsto šuma. Mi smo, pre svega, poljoprivredni kraj i ogromne površine zauzimaju oranice. Zato je mnogo aktivnosti vezano za pošumljavanje i ozelenjavanje, jer nam je čist vazduh imperativ. Uz podršku Ministarstva zaštite životne sredine već smo podigli značajan broj novih zelenih površina i revitalizovali stare i ovaj trend ćemo nastaviti i u budućnosti, naglašava naša sagovornica i dodaje da je sadnja drveća jedan od najisplativijih načina uklanjanja ugljen-dioksida iz atmosfere.
Po njenim rečima jedno drvo može apsorbovati 21,6 kilograma ugljen-dioksida godišnje i proizvesti količinu kiseonika dovoljnu za dva čoveka. Objašnjava i da su istraživanja pokazala da u ulicama sa drvoredima ima značajno manje čestica iz izduvnih gasova. U cilju podsticanja ozelenjavanja, Grad Zrenjanin je prošle i ove godine, sa nevladinom organizacijom iz Sremske Mitrovice, organizovao akciju besplatne podele sadnica pod nazivom “Posadi svoj hlad”. Lane je u okviru akcije podeljeno 200 sadnica jasena, a ove godine za podelu se priprema 3.500 sadnica platana. Stabla će, čim malo ojačaju, biti posađena na stalno mesto.
Sredstva iz budžetskog fonda za zaštitu životne sredine, pored pobrojanog, koriste se i za suzbijanje inhalacionih alergena – ambrozije i emerznih korova. Takođe i za suzbijanje komaraca, krpelja i deratizaciju. Prilikom ovih aktivnosti, ističe naša sagovornica, strogo se vodi računa o izboru insekticida, odnosno da oni budu što manje štetni po okolinu. Pre tretmana obavezno se obaveštavaju sva pčelarska društva kako bi na vreme zaštitili pčele i sprečili da dođe do trovanja.
Iz Fonda se finansira i uklanjanje divljih deponija, kao i kontrola i upravljanje otpadnim vodama. Budžetskim novcem obavlja se kontrola i zaštita prirode, biodiverziteta i javnih zelenih površina, ali i informisanje, edukacija, promocija i popularizacija zaštite životne sredine.
Važna aktivnost je i podsticanje građana da se odluče na zamenu stolarije na kućama i stanovima, čime se racionalizuje potrošnja energije i omogućava održivije upravljanje resursima. Lokalna samouprava uvela je i meru subvencionisanja kupovine bicikla kao ekološki prihvatljivog transportnog sredstva.
Danka Drljan Žurž je optimistična u pogledu ekološke budućnosti Zrenjanina. Veli da je život u njemu i sada lep, ali i da se konstantno radi i razmišlja kako da se dodatno unapredi. Očekuje da će se u godinama koje dolaze sve menjati nabolje i ići uzlaznom putanjom, na dobrobit svih stanovnika ovog grada.
A. Milić
 
NA POMOLU I REŠENJE PROBLEMA SA PIJAĆOM VODOM
 
Bez obzira na sve aktivnosti Grada na unapređenju stanja životne sredine, jedna od prvih asocijacija na Zrenjanin već duže vreme je problem koji građani imaju sa pijaćom vodom. Na sreću, izgleda da se i ovom višedecenijskom problemu građana nazire kraj. Naime, nedavno je potpisan Ugovor o realizaciji projekta prečišćavanja vode za piće u Zrenjaninu sa kompanijom “Metito” iz UAE, koji će omogućiti da stanovnici konačno dobiju čistu pijaću vodu.
“Metito” je, kako je saopšteno iz Vlade Republike Srbije, otkupio postojeće postrojenje za 3,5 miliona evra, a u projekat dobijanja čiste pijaće vode za 95.000 stanovnika grada Zrenjanina će uložiti još 18 miliona evra.
Ugovor su potpisali gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, direktor kompanije “Metito” Rami Gandur i direktor JKP “Vodovod i kanalizacija Zrenjanin” Predrag Bodiroga. Potpisivanju je prisustvovala i predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić.
Premijerka je izrazila nadu da će stanovnici Zrenjanina u prvom kvartalu 2023. godine dobiti tehnički ispravnu vodu, a u prvom kvartalu 2024. godine i kvalitetnu vodu za piće.
 
Projekat “Zdrava poljoprivredna proizvodnja – zdrava životna sredina i stanovništvo u Zrenjaninu” sufinansiran je sredstvima iz budžeta Gradske uprave Grada Zrenjanina. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.
 
22. JUL 2022.