* Iz gradskog budžeta subvencionišu se kamate na kredite poljoprivrednika, podstiču mladi na bavljenje plasteničkom proizvodnjom, organskom poljoprivredom i pčelarstvom
 
Grad Zrenjanin je lokalna samouprava u čijoj privredi važan segment čini poljoprivreda. O tome možda najbolje govori podatak da korišćeno poljoprivredno zemljište zauzima više od 100.000 hektara, odnosno oko 78,6 odsto ukupne površine lokalne samouprave. Mesta da se poljoprivredne površine dalje šire više nema, već je cilj, kako je u nedavnom razgovoru za list “Poljoprivrednik” rekao gradonačelnik Zrenjanina, Simo Salapura, da se pažnja posveti većem ozelenjavanju i stvaranju lepšeg i zdravijeg okruženja za građane. Poljoprivredi je zato ostalo da se unapređuje na postojećim površinama i u tu svrhu se iz gradskog budžeta izdvajaju značajna sredstva. Brigu o stanju agrara i ruralnom razvoju na nivou Grada vodi Odsek za poljoprivredu i ruralni razvoj, s ciljem da se poljoprivredna proizvodnja poveća, ali da se zadrži kvalitet proizvoda i očuva životna sredina.
- Između ostalog, vodimo računa o pravilnoj raspodeli i gazdovanju državnim oranicama. Deo ovih površina namenjen je stočarima koji ih dobijaju po pravu prečeg zakupa, borimo se protiv uzurpatora njiva, dajemo potrebne potvrde poljoprivrednicima, radimo i poslove vezane za kategorizaciju soba za bavljenje seoskim turizmom. Ovo je posebno interesantno jer je u poslednje vreme sve veće interesovanje gazdinstava da se uključe u turističke aktivnosti, objašnjava Miloš Kovačević, v. d. šefa Odseka za poljoprivredu i ruralni razvoj Grada Zrenjanina.
Dodaje da Grad, za podsticajne mere namenjene poljoprivrednicima, godišnje izdvaja devet miliona dinara. Pet miliona namenjeno je za subvencionisanje kompletnog iznosa kamate na kredite koje poljoprivrednici uzimaju kod poslovnih banaka za nabavku obrtnih sredstava.
- Deo sredstava, oko dva miliona dinara, ove godine namenićemo početnicima u agraru koji žele da podignu plastenike. Želimo da podstaknemo mlade da razviju svoj posao i ostanu da žive na selu. Još dva miliona usmerićemo u razvoj organske proizvodnje na našoj teritoriji. Prošle godine, devet organskih proizvođača konkurisalo je za ova sredstva i svi su ih dobili. Imali smo i konkurs za nabavku pčelinjih društava i opreme za pčelarstvo. Po ovom konkursu, lane smo opredelili 2,5 miliona dinara, a sredstva je dobilo 18 pčelara sa urednom dokumentacijom. Ove godine, pčelari će dobiti dva miliona jer njihove kolege (njih 25), koje su ranijih godina dobile sredstva, imaju obavezu da Gradu vrate pet košnica sa društvima, a one će biti prosleđene novim aplikantima, objašnjava Kovačević i ističe da je posebno veliko interesovanje za pčelarstvo, jer ima dosta pčelara koji dobro sarađuju i rado upućuju mlade u ovaj posao.
Sve mere koje Zrenjanin sprovodi u oblasti poljoprivrede propisane su programom, a njihova svrha je, kako kaže naš sagovornik, da osnaže i osiguraju ravnomeran razvoj poljoprivrednih gazdinstava, ali i čitave ruralne ekonomije. U programu se navodi da se posebna pažnja posvećuje konceptu primena mera u oblasti organske i kontrolisane proizvodnje kako bi se iz upotrebe izbacili potencijalni zagađivači životne sredine i osigurala održiva proizvodnja. Agrotehničke mere, koje se sprovode po programu, kao prioritet imaju zaštitu zdravlja potrošača i životne sredine. Vodi se računa i o racionalnom korišćenju energije i resursa, te usvajanju ekoloških standarda. A sve to za dobrobit čitave zajednice.
A. Milić
 
Projekat “Zdrava poljoprivredna proizvodnja – zdrava životna sredina i stanovništvo u Zrenjaninu” sufinansiran je sredstvima iz budžeta Gradske uprave Grada Zrenjanina. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.
 
8. JUL 2022.