* Grad svake godine subvencioniše unapređenje poljoprivredne proizvodnje, a posebno podstiče ulaganje u navodnjavanje i stvaranje finalnih proizvoda, te podršku mladima i ženama na selu
 
Grad Užice broji oko 75.000 stanovnika i trenutno na njegovoj teritoriji ima 7.000 registrovanih gazdinstava. Ovaj broj, kako je za list “Poljoprivrednik” rekao član Gradskog veća za poljoprivredu Grada Užica Slobodan Kuzmanović, stalno raste, a kao nosioci se sve češće javljaju mladi i žene. Razlog za to su subvencije Grada koje posebno prepoznaju ove kategorije, jer je cilj da što više mladih i žena opstane i ostane u ruralnim područjima  i da ih unapređuju.
– Ovo je pretežno ruralno područje, koje se prostire u dolinama reka Đetinje i Lužnice, a prosečna nadmorska visina je 800 metara. Kada je poljoprivreda u pitanju, imamo pet karakterističnih proizvodnih zona. Prva se nalazi u ravni Đetinje i Lužnice i taj deo povoljan je za sve poljoprivredne delatnosti. Druga zona je na nadmorskoj visini 500–700 metara i pogodna je za voćarstvo. U trećoj zoni nalaze se visoravni na nadmorskoj visini 600–850 metara. Ova zona obuhvata severni deo Zlatiborske visoravni i Kremansku dolinu. Četvrta zona obuhvata predeo između Tare i Šargana. Površine se nalaze na nadmorskoj visini i pod većim su nagibom, tako da je područje uglavnom obraslo šumom. Peta oblast su visoravni Tare na nadmorskoj visini preko 1.000 metara. Ovaj kraj pogodan je za stočarsku proizvodnju, proizvodnju stočne hrane, ali i planinski turizam, objašnjava Kuzmanović i kaže da je ovo ipak pretežno voćarski kraj, kao i da je, posebno u poslednje vreme, zbog isplativosti, sve popularniji uzgoj maline.
Grad Užice, po rečima našeg sagovornika, svake godine izdvaja sve više sredstava za razvoj i unapređenje poljoprivrede, s posebnim akcentom na to da proizvodnja bude održiva i odvija se u skladu sa zaštitom raskošne prirode ovog kraja.
– Prošle godine iz gradskog budžeta za agrar je izdvojeno 32, a ove 37 miliona dinara. Reč je o direktnim subvencijama, a poljoprivrednici mogu da konkurišu za bespovratna sredstva namenjena govedarstvu, ovčarstvu, za nabavku mehanizacije, nabavku sistema za navodnjavanje, za protivgradne i mreže za senčenje, opremu u mlekarstvu – muzilice i laktofrize. Organskim proizvođačima sa naše teritorije dajemo sredstva za kupovinu sadnog materijala i za troškove sertifikacije. U ovom slučaju nije reč o velikom iznosu, jer organskih proizvođača nema mnogo, ali oni mogu, osim za sredstva namenjena isključivo njima, da konkurišu i na sve ostale konkurse. Izdvajamo i sredstva za posete sajmovima i manifestacijama, gde naši proizvođači unapređuju stručna znanja, objašnjava Kuzmanović.
Ove godine 730 korisnika dobilo je subvencije grada, a najveće interesovanje, prema rečima našeg sagovornika, vladalo je za poljoprivrednu mehanizaciju, pre svega za nabavku voćarske opreme – freza, tarupa, prskalica, atomizera, dok su se u ratarstvu najviše tražili plugovi. Veliko interesovanje vladalo je i za nabavku sistema za navodnjavanje. U saradnji sa lokalnim pčelarskim društvom, Grad je pčelarima omogućio nabavku matica.
 Grad deo sredstava izdvaja i za poslove koje obavlja Poljoprivredna stručna i savetodavna služba “Užice” (PSSS), koja svojim savetima pomaže poljoprivrednicima da racionalizuju proizvodnju. S ovom službom Grad ima i ugovor o suzbijanju opasne korovske biljke ambrozije, koja izaziva jake alergijske reakcije kod dela stanovnika. Svake godine lociraju se oblasti gde raste ovaj korov, a zatim se biljke uništavaju.
– Osnovali smo i Fond za razvoj poljoprivredne proizvodnje zajedno sa Fondacijom “Ana i Vlade Divac”. Implementator projekata Fonda je naša Regionalna razvojna agencija “Zlatibor”. Ove godine raspisan je konkurs vredan više od četiri miliona dinara za dobijanje podsticajnih sredstava za razvoj poljoprivrede, na koji mogu da konkurišu svi, ali prednost imaju žene i mladi poljoprivrednici do 45 godina. U okviru ovog konkursa poljoprivredni proizvođači mogu da se prijave za dobijanje beskamatnog kredita u iznosu 70 odsto vrednosti investicije. Konkurs pokriva, pre svega, one mere koje nisu dostupne na lokalnom i republičkom nivou. Na primer, finansira se kopanje bunara za navodnjavanje, ali i nabavka kompletne opreme za navodnjavanje. Trenutno se u našem kraju navodnjava malo površina, a to želimo da promenimo. Poljoprivrednici preko ovog konkursa mogu da nabave i kazane za pečenje rakije, opremu za seoski turizam, kao i opremu za preradu primarnih proizvoda u sokove, slatka, džemove... Namera nam je da podstičemo finalizaciju proizvodnje kod naših proizvođača, što će im omogućiti dodatnu zaradu, objašnjava Kuzmanović.
Kaže i da je poljoprivreda na teritoriji Užica najčešće dodatno zanimanje stanovnika, koji uglavnom imaju osnovni posao, a agrarom se bave zbog dopunskog izvora zarade. Razlog za to je delom i usitnjenost parcela, koja ograničava nivo zarade na imanju. Iz istog razloga, ali i klimatskih uslova, Užičani se odlučuju za bavljenje intenzivnijim proizvodnjama –  voćarstvom i stočarstvom.
– Naš kraj ima mnogo brendova, poput prerađevina od voća, povrća, mlečnih i mesnih proizvoda. Oni su nadaleko čuveni po kvalitetu. Imamo sreću da nam je blizu Zlatibor, kroz koji prođe mnogo turista, a većina traži da kupi upravo ovakve proizvode, objašnjava Kuzmanović i dodaje da je, iako je auto-put značajno skratio putovanje do Beograda, poljoprivrednicima skupo da svoju robu nose na prodaju u velike gradove.
Ocenjuje i da se kod poljoprivrednika menja svest kada je u pitanju upotreba pesticida, ta da ih koriste mnogo odgovornije nego što je to nekada bio slučaj. Tome su, po oceni Kuzmanovića, doprineli stručnjaci, kako oni iz PSSS, tako i drugi koji su zaposleni u hemijskim kućama, a poljoprivrednike savetuju kako da pravovremeno primene odgovarajuće doze potrebnih pesticida, uz obavezno poštovanje karence. Oni koji proizvode voće namenjeno izvozu, a takvih je dosta, prema Kuzmanovićevim rečima, uslovljeni su kontrolama kupaca da njihova roba mora da bude zdrava i bez prisustva pesticida. 
Mnogi užički poljoprivrednici su ujedno i pčelari, pa shvataju značaj ovih insekata za oprašivanje i prinos poljoprivrednih kultura. Zato pažljivo primenjuju posebno insekticide, vodeći računa o zdravlju pčela. To je, između ostalog, kako ocenjuje Slobodan Kuzmanović, razlog zašto na ovom prostoru već odavno nema problema sa trovanjima insekata.
Aleksandra Milić
 
Projekat “Zdrava poljoprivredna proizvodnja – zdrava životna sredina i stanovništvo u Užicu” sufinansiran je sredstvima iz budžeta Grada Užica. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Grada Užica.
 
5. AVGUST 2022.