* Posebna pažnja se obraća i na ispitivanje i očuvanje starih sorti i populacija, pre svega povrća, ali i drugih biljnih vrsta
 
Poljoprivredna stručna služba “Sombor” osnovana je 1956. godine kao Poljoprivredna stanica. Jedno vreme delovala je kao društveno preduzeće “Agroinstitut” Sombor. Od 2009. godine ovo preduzeće promenilo je naziv u Poljoprivredna stručna služba “Sombor”, čiji je osnivač Vlada Republike Srbije. 
 Direktor PSS “Sombor” Vladimir Sabadoš, koji uspešno vodi ovu službu već 30 godina, ističe da ona ima 21 stalno zaposlenog radnika i da  obavlja savetodavni rad na području grada Sombora i opština Apatin i Odžaci. Osim toga, radi i stručne poslove iz oblasti stočarske i ratarske proizvodnje na istoj teritoriji. U okviru PSS “Sombor” rade i laboratorije za ispitivanje kvaliteta semena, kvaliteta zemljišta, kao i fitopatološka laboratorija. U oblasti zaštite bilja PSS “Sombor” predstavlja Regionalni centar prognozno-izveštajne službe Vojvodine, a sprovodi i Program mera Uprave za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srbije. PSS “Sombor” ima ogledna polja sa dugom tradicijom. 
 – Svake godine izvodimo oglede iz ratarsko-povrtarske proizvodnje na površini od 100 ha i to za potrebe savetodavnog rada, Odeljenja za priznavanje novih sorti Ministarstva poljoprivrede, poljoprivrednih fakulteta, instituta, raznih kompanija – ističe direktor Sabadoš. – Ogledi su iz oblasti ispitivanja sortimenta, đubriva, efikasnosti sredstava za zaštitu bilja. Posebna pažnja se obraća i ispitivanju i očuvanju starih sorti i populacija, pre svega povrća, ali i drugih biljnih vrsta. 
Naš sagovornik ističe da je zadovoljan postignutim rezultatima u okviru PSS “Sombor” otkad je počeo da radi, ali to ne znači da nije moglo biti bolje i uspešnije. U narednom periodu, kako smatra, potrebno je vratiti poljoprivrednike na predavanja i edukacije, koje su bile prekinute ili obavljane u smanjenom obliku zbog pandemije virusa Covid 19. Za ovu namenu postoji Edukativni centar namenjen poljoprivrednicima i potrebama PSS “Sombor”, ali i drugih građana Sombora i Zapadnobačkog okruga. Takođe je, kako zaključuje Sabadoš, potrebno povećati broj ogleda, kao i kvalitet njihovog izvođenja. 
 S. Vukelić
 
OKTOBARSKA NAGRADA GRADA SOMBORA DIREKTORU PSS
 
Na ovogodišnjoj proslavi oslobođenja od fašizma grada Sombora dodeljena je Oktobarska nagrada Vladimiru Sabadošu, direktoru PSS “Sombor”. Reč je o jednom od najvećih gradskih priznanja. 
 Sabadoš je rođen u Ruskom Krsturu. Srednju poljoprivrednu školu završio je u Somboru, a Poljoprivredni fakultet, ratarsko-povrtarski smer, u Novom Sadu 1982. godine. Stručnu karijeru počeo je u PP “Kljajićevo”, a od 1992. godine prešao u DP “Agroinstitut” prethodnici PSS “Sombor”, gde postaje direktor i tu funkciju obavlja do danas. Tokom svog radnog veka predano radi na unapređenju poljoprivrede i na uvođenju novih sorti i biljnih vrsta na teritoriji Grada Sombora i Zapadnobačkog okruga u celosti. Član je republičke komisije za priznavanje novih sorti, a sa svojim radovima je učestvovao na brojnim naučnim i stručnim skupovima u zemlji i inostranstvu. Kao direktor PSS “Sombor” radio je na realizaciji projekata EU i USAID, od kojih su najznačajniji otvaranje Edukativnog centra za poljoprivrednike 2014. godine i projekat “Jačanje kapaciteta fitosanitarnog sektora u oblasti priznavanja biljnih sorti uključujući i ovlašćene organizacije” iz 2022. godine. Član je Nacionalnog tima za preporod sela Srbije. Sa saradnicima je pripremio monografiju “Zemljište, poljoprivreda i ruralni razvoj Grada Sombora”.
 
Projekat: “Zdrava poljoprivredna proizvodnja – zdrava životna sredina i stanovništvo u Somboru“ je sufinansiran sredstvima iz budžeta Grada Sombora. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.
 
11. NOVEMBAR 2022.