* Služba obavlja poslove na području grada Čačka i opština: Gornji Milanovac, Lučani i Arilje, gde ima oko 20.000 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava
 
Moravički okrug, sa sedištem u Čačku, ima brojne klimatske i pedološke prednosti za uspešno organizovanje svih vidova poljoprivredne proizvodnje. Ravničarski deo čačanske kotline i dolina Zapadne Morave pružaju dobre uslove za ratarsku proizvodnju, dok su blago talasasti predeli na levoj strani Zapadne Morave idealni za plasteničku proizvodnju ranog povrća. Brdski predeli ovog okruga pogodni su za razvoj voćarske i stočarske proizvodnje. Poslovi kontrole i unapređenja poljoprivredne proizvodnje na ovom terenu u nadležnosti su PSSS “Čačak”, koja stručno pokriva površinu veću od 270.000 hektara.
– PSSS “Čačak” obavlja poslove na području grada Čačka i opština: Gornji Milanovac, Lučani i Arilje, gde ima oko 20.000 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava. Sve svoje aktivnosti Stručna služba sprovodi preko neposrednog kontakta sa poljoprivrednim proizvođačima na terenu, kontaktom u samoj službi, putem telefona, predavanja, tribina, radionica, kao i informisanjem putem TV nastupa. Takođe, svake godine postavljamo oglede iz ratarske i povrtarske proizvodnje, objašnjava u razgovoru za list “Poljoprivrednik” direktorka PSSS “Čačak” Slađana Petrić.
Poljoprivrednike na teritoriji koju stručno pokriva PSSS “Čačak” muče slični problemi kao i njihove kolege u čitavoj državi. Prosečan posed je mali, ima dosta zastarele mehanizacije, mnogo je staračkih domaćinstava, ali je i primetan trend povratka mladih na selo.
– Poljoprivrednici na našoj teritoriji svake godine imaju mogućnost da koriste podsticaje Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede za nabavku opreme i mehanizacije, što oni i čine. Dosta njih je upravo na taj način uspelo da zameni dotrajalu mehanizaciju. Takođe primećujemo da iz godine u godinu sve više mladih ostaje na selu, ali to je još uvek mali broj u odnosu na broj gazdinstava, zaključuje direktorka Petrić.
Naša sagovornica kaže da su poljoprivrednici sa teritorije koju stručno pokriva Služba sve spremniji da saslušaju i u praksi primene stručne savete. 
– Što se tiče organske proizvodnje, ona je kod nas tek u povoju i veoma mali broj gazdinstava se bavi njome. Ima zainteresovanih, ali još uvek se teško odlučuju da se upuste u tu vrstu proizvodnje, kaže Slađana Petrić.
U budućnosti PSSS “Čačak” namerava da nastavi sa svim dosadašnjim aktivnostima, ali će nastojati i da unapredi poslovanje kako bi što efikasnije prenosila potrebne informacije i saznanja do krajnjih korisnika – poljoprivrednika.
– S obzirom na to da je naš posao, između ostalog, i unapređenje poljoprivredne proizvodnje, radiće se na tome da što više poljoprivrednika bude informisano o mogućnostima ostvarivanja podsticaja Ministarstva poljoprivrede. Pomagaćemo im pri apliciranju na konkurse i podsticati ih da što više koriste stručne savete PSSS. Takođe ćemo raditi na jačanju saradnje sa lokalnim samoupravama sa područja rada PSSS “Čačak” da bi poljoprivrednici iskoristili i lokalne podsticaje za unapređenje svoje proizvodnje, zaključila je u razgovoru za naš list direktorka PSSS “Čačak”.
 
A. M.
 
Projekat “Zdrava poljoprivredna proizvodnja – zdrava životna sredina i stanovništvo u Čačku” sufinansiran je sredstvima iz budžeta Grada Čačka. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.
 
9. DECEMBAR 2022.