* Važno je da se osluškuju zahtevi poljoprivrednika i menja sve ono čime nisu zadovoljni, recept je u radu Službe za razvoj poljoprivrede ovog grada
 
Područje grada Čačka raspolaže značajnim poljoprivrednim potencijalom. Od ukupne površine, poljoprivredno zemljište zauzima blizu 70 odsto teritorije Grada. Zato ne čudi što je agrar jedan od najznačajnijih izvora prihoda ovdašnjeg stanovništva. U zavisnosti od prirodnih karakteristika pojedinih delova teritorije Grada, najviše su zastupljene oranice i bašte, voćnjaci, livade, pašnjaci i vinogradi. Većina poljoprivrednika nema dovoljno sopstvenog novca za unapređenje proizvodnje, a jedan od načina da ga steknu je putem konkursa koji se raspisuju na različitim nivoima, od lokalnog do republičkog i evropskog.
Mnogim poljoprivrednicima u Čačku, baš kao i u ostalim delovima Srbije, problem pri konkurisanju predstavlja priprema dokumentacije. Tu na scenu stupa gradska Služba za razvoj poljoprivrede, koja im pruža pomoć da pravilno pripreme potrebna dokumenta za željeni konkurs. Ova služba pomaže im i prilikom registracije i preregistracije poljoprivrednih gazdinstava.
– Služba za razvoj poljoprivrede takođe priprema Konkurs za dodelu podsticajnih sredstava u poljoprivredi Grada Čačka, kao i Godišnji program zaštite uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini. U saradnji sa Republičkim hidrometeorološkim zavodom Srbije rukovodi protivgradnom zaštitom, organizuje predavanja iz oblasti poljoprivrede i odlaske poljoprivrednika na sajmove u zemlji i inostranstvu. Takođe realizuje posete reprezentativnim farmama i domaćinstvima u zemlji i inostranstvu, objašnjava Bojan Gavrilović, šef Službe za poljoprivredu Grada Čačka.
Prema rečima Gavrilovića, budžet za direktne podsticaje poljoprivrednim proizvođačima na teritoriji Čačka iznosi 67.500.000 dinara, a za odlaske na sajmove izdvaja se 1.600.000 dinara. Iz budžeta se izdvaja novac i za kupovinu protivgradnih raketa u iznosu od 4.500.000 dinara, za nagrade protivgradnim strelcima obezbeđuje se 4.200.000 dinara, a strelci koji su udaljeniji od lansirnih rampi dobijaju i 400.000 dinara za gorivo. Velika pažnja posveđuje se pravilnom đubrenju njiva, pa se budžetom obezbeđuje 2.000.000 dinara za besplatnu analizu zemljišta,  koja se realizuje preko Instituta za voćarstvo. Edukaciji se takođe pridaje veliki značaj, pa je Institutu za voćarstvo i Agronomskom fakultetu obezbeđeno 600.000 dinara za organizaciju događaja vezanih za poljoprivredu. 
Gavrilović objašnjava da je u poljoprivredi Grada Čačka najrazvijenije voćarstvo, pre svega uzgoj jabuke i šljive, zatim povrtarstvo (kupus i krompir prvenstveno). Stočarstvo je u padu, kako kaže naš sagovornik, baš kao što je to slučaj u čitavoj Srbiji.
Ocenjuje i da je poljoprivrednicima potrebna edukacija i to ne samo iz agrarne struke, nego i zaštite životne sredine. Važno je, kako smatra, da poljoprivrednici shvate značaj prirode i biodiverziteta i u tom smislu treba više da sarađuju sa pčelarima i sa njima se dogovaraju oko vremena i načina zaštite useva.
– Osluškujemo zahteve poljoprivrednika i sve što je u ingerenciji lokalne samouprave regulišemo u hodu. Ono sa čim su zadovoljni trudimo se da ne menjamo, a ono čime nisu, ispravljamo u najkraćem mogućem roku. Sam napredak poljoprivredne proizvodnje u većoj meri zavisi od državne politike u tom sektoru, zaključuje Gavrilović u razgovoru za list “Poljoprivrednik”.
 
A. Milić
 
Projekat “Zdrava poljoprivredna proizvodnja – zdrava životna sredina i stanovništvo u Čačku” sufinansiran je sredstvima iz budžeta Grada Čačka. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.
 
9. DECEMBAR 2022.