*  Porodica Dolovac se već godinama bavi proizvodnjom i preradom voća, a primat u poslu sve više preuzima mlada Ana, diplomirani inženjer organske poljoprivrede
 
Ana Dolovac je odrasla u porodici koja generacijama neguje ljubav prema prirodi i zdravoj hrani. Zato verovatno i nije bilo iznenađenje kada su njeni roditelji svojevremeno počeli da se bave organskom poljoprivredom iako su imali obrazovanje i zanimanje iz sasvim drugih oblasti. Još od najranijeg detinjstva u poslu su im pomagali Ana i njen brat Stefan, pa se farma u ataru mesta Futog, nadomak Novog Sada, razvijala i postala dobro poznata svim ljubiteljima zdrave hrane u Vojvodini, ali i šire. Porodica Dolovac uvidela je da na tržištu organskih proizvoda najviše nedostaje voće, pa su u tom smeru razvijali proizvodnju. Danas imaju tri hektara sa organskim zasadima kruške, jabuke, aronije, breskve i šljive. Želeli su i da prerađuju voće kako bi mu podigli vrednost, ali i produžili vreme prodaje. Međutim, naišli su na administrativne probleme, koji su pretili da ugroze trud uložen u posao. Tu je na scenu stupila Ana. Pomalo je iznenadila svoje roditelje odlukom da ostane da živi na selu baveći se poljoprivredom.
– Svojevremeno sam, na iznenađenje roditelja, odlučila da upišem  Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu, smer Organska poljoprivreda, jer sam shvatila da time želim da se bavim, uživajući u prirodi i slobodi da sama kreiram svoje vreme. Završila sam fakultet, osnovali smo firmu kako bismo olakšali plasman proizvoda i od tada širimo paletu naših svežih proizvoda i prerađevina, objašnjava Ana, koja se u međuvremenu udala i očekuje prvo dete.
Njen suprug Dušan, master inženjer mašinstva, iz obližnjeg je Petrovaradina. I sam je zaljubljenik u prirodu, pa je vrlo brzo postao deo ove organske priče. Žive na relaciji Petrovaradin – Futog, ali Ana kaže da joj to nimalo ne smeta.
– Uspeli smo da spojimo tradiciju i savremene tehnologije i napravili smo paletu premijum prerađevina od organskog voća. Proizvode sam razvijala uz svesrdnu pomoć profesora sa mog fakulteta. Trenutno u ponudi, pored svežeg voća, imamo desetak vrsta rolnica od sušenog voća, isto toliko matičnih sokova, a prodajemo i smrznuto organsko voće. Napominjem da i sokove i rolnice pravimo od prvoklasnog voća. Pri izradi rolnica, voće se najpre pretvori u kašu, a zatim dehidrira i urola. Sokovi su hladno ceđeni, matični, nefiltrirani, objašnjava Ana Dolovac i dodaje da su se ovi proizvodi, zahvaljujući postojanju firme, našli na policama  ne samo specijalizovanih radnji nego i u lancima supermarketa poput "Maksija", "Tempa", "Rode", DM-drogerija...
Mlada preduzetnica na svakom koraku dobija priznanja za svoj rad i uložen trud. Njeni proizvodi nosioci su žiga "Čuvarkuća", koji dodeljuje Privredna komora Srbije. Na nedavno održanom Etno-sajmu u Beogradu dobila je priznanje za kvalitet sokova. Pre nekoliko godina na Međunarodnom festivalu organskih proizvoda "Biofest" proglašena je za najboljeg organskog proizvođača. Sertifikovani je HACCAP administrator.
Ana kaže da je sve rezultat timskog rada u koji je uključena cela porodica, a da napredak u poslu dolazi iz sloge i spremnosti da saslušaju jedni druge. Napominje i da u svom poslu ima značajnu podršku institucija, pre svega Grada Novog Sada, što je važno, posebno onima koji tek počinju da se bave ovim poslom.
– Početnicima u poslu potrebna su velika ulaganja koja oni često nemaju. Takođe je važno da cela porodica bude uključena u posao, jer ima mnogo ručnog rada. Dosta mladih se interesuje za organsku proizvodnju i u poslednje vreme sve više njih želi da ode iz grada. Međutim, ako su sami i bez ičije podrške, teško će im biti da uspeju, smatra Ana Dolovac.
Naša sagovornica procenjuje da je u ovom poslu uspeo onaj ko se u njemu održi pet godina. Posle nekako ide lakše. Kaže da je zadovoljna kako se posao razvija. Od njega se, tvrdi, može pristojno živeti, ali ne i obogatiti. U budućnosti planira da sa porodicom širi paletu proizvoda, a prvo će uvesti kompote od organskog voća. Njen brat Stefan, važan deo ovog tima, studira ugostiteljstvo pa, po Aninim rečima, nije isključeno da u okviru porodičnog imanja u budućnosti nikne restoran sa organskim menijem.
Aleksandra Milić
 
Projekat "Mladi bračni parovi na selu – doprinos ukupnom prosperitetu ruralnih sredina u AP Vojvodini" sufinansiran je sredstvima iz budžeta Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.
 
10. DECEMBAR 2021.