* Kao diplomirani hemičar, svoje znanje je upotrebila da napravi preparate koji mogu da leče depresiju, dijabetes, povišen krvni pritisak, različite infekcije...
 
Kada se spoje ljubav i posao, uspeh ne može da izostane. To potvrđuje Radica Petrović, hemijski inženjer u penziji, koja se bavi sakupljanjem lekovitog bilja i pravljenjem čajeva, melema i tinktura. Rođena je u Knjaževcu, živela u Boru, a sada ima i novosadsku adresu. Kaže da je ljubav prema hemiji razvila još kao dete. Završila je prvo srednju hemijsku školu, a zatim i fakultet. Radila je u knjaževačkom "Džervinu" u laboratoriji i kao poslovođa. Hemija joj je, kako ističe, otvorila vidike, i pomogla da lekovita svojstva biljaka ugradi u proizvode kojima na potpuno prirodan način leči ljude.
– Znanja o lekovitim biljkama sticala sam sama jer sam prva osoba u porodici koja se bavi ovim poslom. Sve radim sama. Od sakupljanja lekovitih biljaka na obroncima Stare planine, preko njihovog sušenja, seckanja, pravljenja preparata, pa do prodaje. U kolima uvek imam čizme, makaze i drugi potreban pribor, jer se biljke sakupljaju tokom čitave godine, objašnjava Radica.
Navodi da za istu bolest postoje lekovite biljke koje rastu u proleće, leto, jesen, pa se čak i u zimu sakuplja, na primer kora nekog drveća.
– Bez obzira na to koliko je neka biljka lekovita, ljudski organizmi se razlikuju, pa i njeno dejstvo varira od čoveka do čoveka. Iz tog razloga pravim mešavine u kojima ima više lekovitih biljaka, pa je njihovo dejstvo onda izraženije. U čajnim mešavinama obično ima od tri do devet biljaka. Melemi sadrže u proseku tri do sedam različitih biljaka. Pravim i tinkture koje imaju mnogo izraženije dejstvo nego čajevi, navodi Radica Petrović.
Objašnjava i da čajeve od sušenih biljaka treba spremati tako što se kašika čaja potopi u hladnu vodu i polako zagreva do ključanja. Nakon toga se skine sa vatre i ostavi da odstoji. Na ovaj način se, kako kaže, ostvaruje bolja ekstrakcija lekovitih materija iz biljaka.
– U čajevima je znatno niži sadržaj lekovitih materija u poređenju sa sintetičkim lekovima, pa na pozitivan efekat treba čekati duže. Međutim, kod pravilnog izbora mešavine značajno poboljšanje može da se uoči već nakon nekoliko popijenih vrećica. Oni koji žele brže rezultate, treba da uzimaju tinkture. Gornja granica koju preporučujem kada su tinkture u pitanju je 80 kapi dnevno. Tinkture se piju rastvorene u vodi, nikako na kocki šećera, kako to mnogi rade, kaže Radica i dodaje da je najbolja izvorska voda, ali može i bilo koja druga.
Lekovite biljke koje sakuplja ova preduzetnica pokazale su dobre rezultate u lečenju mnogih bolesti. Ponekad su rezultati čudesni, kako kaže. Zato svoje proizvode prodaje pod motom: "Čudesna moć bilja". Značajna poboljšanja ostvarena su kod onih koji se  bore sa depresijom, dijabetesom, povišenim krvnim pritiskom, različitim infekcijama...
– Mešavina protiv depresije, na primer, sadrži kantarion, nanu vranilovku, bosiljak, zovu, list brđanke i majčine dušice. Pravim i meleme koji, osim lekovitih biljaka, sadrže čist pčelinji vosak, svinjsku mast ili maslinovo ulje, priča Radica i dodaje da svoje proizvode prodaje na manifestacijama širom Srbije, gde je ljudi sve više prepoznaju i traže.
Naša sagovornica naglašava da joj je znanje iz hemije otvorilo vrata da se bavi ovim poslom, ali ističe da se bez velike ljubavi ne treba u njega upuštati. Kaže da je dug put od momenta kada se jedna biljka ubere dok stigne do onoga kome je potrebna. Radica je zadovoljna što lično može da  porazgovara sa kupcima i predloži im najbolju terapiju. Najveća satisfakcija su joj zadovoljni kupci koji se vraćaju.  Svoje znanje predano zapisuje i nada se da će se među njenom decom ili unucima, njih četvoro, naći neko ko će da nastavi ovaj posao.
Aleksandra Milić
 
Projekat "Samozapošljavanje žena u ruralnom području Grada Novog Sada-kako do uspešnog biznisa" je sufinansiran iz budžeta Grada Novog Sada  - Gradske uprave za kulturu.  Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.
 
2. OKTOBAR 2020.