*  Preduzeće "Futura" u Feketiću, vodeći proizvođač rena u Srbiji, namerava da udvostruči zalivnu površinu pod ovim, ali i drugim povrćem, ako se stvore mogućnosti za navodnjavanje
Na području opštine Mali Iđoš funkcioniše nekoliko velikih privrednih subjekata koji se bave proizvodnjom i preradom hrane. Među njima je i  "Futura" d.o.o., preduzeće iz Feketića čija je osnovna delatnost proizvodnja i prerada povrća, pre svega rena, koji gaje na 22 hektara. Direktor dr Zoltan Perlaki kaže da preduzeće obuhvata dva segmenta: proizvodnju, koja se odvija u okviru poljoprivrednog gazdinstva Lajoš Perlaki, i preradu.
- U sistemu za navodnjavanje je 31 površina na kojima gajimo povrće. Najzastupljeniji je ren na 22 hektara, na dva hektara su kornišoni koji se gaje na špaliru, a na preostalim površinama su paprika u tipu kurtovske kapije i cvekla, kaže Zoltan Perlaki, navodeći da su sve njive kojima raspolažu pored reke Krivaje i da se voda iz ove reke koristi za navodnjavanje.
Problem je, međutim, kako navodi, što u letnjim mesecima u vreme kada je voda za zalivanje najneophodnija opadne vodostaj i Krivaja gotovo presuši. Zato bi čišćenje korita ove reke, u kojoj je nekada bilo ribe, bilo veoma značajno ne samo za "Futuru" već i za druga imanja koja se oslanjaju na vodu iz Krivaje. 
 Kanal Kula-Mali Iđoš, čija se izgradnja privodi kraju, takođe bi doprineo obezbeđivanju dovoljne količine vode, naročito kada bi se na neki način povezao s rekom Krivajom. Tako bi se omogućilo regulisanje vodostaja u Krivaji i da u letnjem periodu bude dovoljno vode za zalivanje. 
- Spremni smo da već naredne godine, ukoliko za to budu postojali uslovi, udvostručimo površinu, odnosno povećamo proizvodnju povrća na 60 hektara, kaže Zoltan Perlaki. 
Sve što se proizvede na sopstvenim njivama preradi se u pogonima fabrike. Asortiman proizvoda se polako povećava, ali je i dalje najzastupljeniji ren, koji se najvećim delom izvozi na tržište Rusije. U pogonima "Future" godišnje se preradi oko 1.500 tona povrća i voća, a čak dve trećine sirovina se otkupljuje. Cilj je da se što više sirovina obezbeđuje na lokalnom nivou, odnosno da se lokalni proizvođači što više animiraju da gaje povrće, a tome bi, svakako, doprinela mogućnost navodnjavanja. Tako bi poljoprivrednici s područja ovog dela Bačke imali pouzdanog partnera za plasman svojih proizvoda, a "Futura" sigurnu proizvodnu bazu standardnog kvaliteta. 
"Futura" ima 25 stalno zaposlenih radnika, a u toku sezone, kako kaže naš sagovornik, na povremenim poslovima angažuje se još oko 50 radno sposobnih ljudi. 
Iako su poznati pre svega po renu, veoma su traženi i drugi proizvodi iz pogona ove fabrike. To su pasterizovani krastavci, paprika, cvekla, mešana salata, ali i kompoti, marmelade i voćni nadevi. Celokupan proces je zaokružen pod stručnim nadzorom kadrova s dugogodišnjim iskustvom u toj oblasti. Fabrika radi u skladu sa FSSC ISO 22000:2005 standardom i HACCP sistemom kvaliteta.  Gotovo dve trećine proizvodnje usmereno je u izvoz, a cilj je, kako kaže naš sagovornik, da se održi kvalitet i poveća proizvodnja. To bi mnogo zančilo, ne samo za "Futuru" već i za lokalno stanovništo i lokalnu samoupravu u kojoj ovo preduzeće posluje.
J. Crnobarac
 
Projekat "Značaj vode za kvalitet života u selima lokalne samouprave opštine Mali Iđoš" sufinansiran je iz budžeta opštine Mali Iđoš. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.
 
27. DECEMBAR 2019.