* U toku su završni radovi na izgradnji kanala Kula-Mali Iđoš i akumulacije, u planu je izgradnja magistralnog kolektora i kanalizacione mreže, a krajni cilj je fabrika vode
 
Na području opštine Mali Iđoš počelo je intenzivno da se radi na rešavanju problema vodne infrastrukture i zagađenja vodotoka. U toku je izgradnja prečistača otpadnih voda, jedne od najvećih, ali i najznačajnih investicija u ovoj lokalnoj samoupravi, koju čine tri naseljena mesta - Mali Iđoš, Feketić i Lovćenac, u kojoj živi 12.500 stanovnika. Ovaj projekat, vredan 480.000.000 dinara, finansira Pokrajinska vlada preko Uprave za kapitalna ulaganja. Izgradnja prečistača, iako kapitalna investicija, samo je deo aktivnosti lokalne samouprave, koja ulaže velike napore da poboljša kvalitet života meštana, zaštiti životnu sredinu i omogući da posao kojim se bave, a većina je poljoprivrednika, bude unosniji. 
Predsednik opštine Marko Lazić kaže da od 18.000 hektara, na koliko se prostire opština, čak 16.000 čini poljoprivredno zemljište. S obzirom na to da se nalazi na Telečkoj visoravni, gde je voda na dubini od četiri do osam metara, i da prinosi ratarskih useva, koji se uglavnom gaje, zavise od toga da li je godina kišna ili sušna, veoma je važno obezbediti poljoprivrednicima da njive navodnjavaju. Zato je izgradnja kanala Kula-Mali Iđoš veoma značajna.
- Izgradnja ovog kanala se, zahvaljujući sredstvima "Abu Dabi fonda", privodi kraju i očekujemo da će voda kroz njega poteći do kraja godine. Na taj način biće omogućeno zalivanje 6.000 hektara, a kada se završe radovi na izgradnji akumulacionog jezera površine 36-40 hektara, što je u planu za narednu godinu, moći će da se zaliva još 3.000 hektara, objašnjava Lazić.
Jezero, kako kaže naš sagovornik, neće biti samo u funkciji obezbeđenja vode za zalivanje, iako je to prioritetni zadatak, već će se koristiti kao kupalište i izletište za sve stanovnike opštine. Biće uređeno priobalje, obavljeno poribljavanje, pa će ovo jezero biti i mali raj za ljubitelje sportskog ribolova.
Stanovnici sva tri naselja u opštini snabdevaju se vodom iz vodovodne mreže u dužini 90 kilometara, a postoje i četiri eko-česme, dve u Malom Iđošu i po jedna u Feketiću i Lovćencu. Iako je voda iz vodovodne mreže, kako pokazuju analize Zavoda za javno zdravlje u Subotici, koji kontroliše njen kvalitet, zdravstveno ispravna, cevi su stare više od 50 godina, pa je neophodan remont. Urađena je projektno-tehnička dokumentacija i očekuje se da će na nivou Pokrajine biti odobren novac za rešavanje ovog problema.
Jedan od prioritetnih zadataka opštinske uprave je i izgradnja kanalizacije. Domaćinstva fekalije akumuliraju u septičkim jamama, a fekalne vode iz zgrada, kojih, doduše, nema mnogo, izlivaju se direktno u reku Krivaju. Zato je izgradnja glavnog magistralnog kolektora od posebnog značaja, pa će opština s tim projektom koknurisati već u januaru naredne godine. Potom sledi izgradnja kanalizacione mreže. 
Sve ovo je veoma važno kako bi se reka Krivaja vratila u život. Imre Halgato, rukovodilac Odeljenja za privredu, poljoprivredu, urbanizam, građevinarstvo, zaštitu životne sredine i komunalno-stambene poslove u opštini Mali Iđoš, kaže da je Krivaja mrtva, nema kiseonika, pa ni živog sveta u njoj. Tome je doprinela industrija, najviše s područja opštine Bačka Topola, koja bez prethodnog filtriranja otpadnu vodu ispušta direkno u reku. Radi se, kako kaže, o zagađenju organskim materijama. Voda je druge, Be klase, a analizama je ustanovljeno da u mulju nema teških metala niti drugih otrovnih hemikalija. Zato bi se, tvrdi Halgato, Krivaja mogla vrlo brzo oporaviti. Ako bi prestalo ispuštanje organskog otpada, vodotok Krivaje bi se revitalizovao već za šest meseci.
U planu za naredni period je i izgradnja fabrike vode koja bi omogućila bolje snadevanje, ne samo stanovništva već i privrednih subjekata kvalitetnom vodom za piće. A da je voda s izvorišta, odnosno iz 27 bunara, koji snabdevaju vodovodnu mrežu, zaista kvalitetna, pokazuju i analize. Naime, kako kaže Halgato, kvalitet, odnosno balans pojedinih minerala koje sadrži je tako dobar da bi se voda mogla flaširati.
Naravno, planova ima još, a jedan od njih je i opremanje industrijske zone između Lovćenca i Malog Iđoša, što je odlična lokacija. Za sada na području opštine funkcioniše nekoliko velikih privrednih subjekata kao što su DTD "Ribarstvo" u Lovćencu, PD "Feketić" AD i "Futura" u Feketiću, koji se bave poljoprivrednom i proizvodnjom hrane. Cilj je da se privuku i privrednici iz drugih oblasti. A da bi to bilo moguće, prethodno je neophodno urediti kompletnu komunalnu infrastrukturu.
J. Crnobarac
 
Projekat "Značaj vode za kvalitet života u selima lokalne samouprave opštine Mali Iđoš" sufinansiran je iz budžeta opštine Mali Iđoš. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.
 
13. DECEMBAR 2019.