* Vodovodna mreža u dužini 265 kilometara snabdeva se vodom iz 57 bunara, redovno se rade analize vode na zdravstvenu ispravnost, a od juna 2016. svaki uzorak je ispravan
 
Svako od devet naselja u opštini Inđija ima vodovodnu mrežu, nema restrikcije, a zdravstvena ispravnost vode se redovno kontroliše. Ovako bi se najkraće moglo opisati vodosnabdevanje u ovoj sremskoj opštini. Do ovih rezultata došlo se sistematskim i planskim radom na bušenju bunara, postavljanjem podzemnih cevovoda u seoskim naseljima i njihovim povezivanjem s izvorištima u Inđiji. Radi se o poslu koji se odvija pod zemljom, nije vidljiv za ljudsko oko i možda se čini manje važnim od velelepnih postrojenja i građevina, ali njegov značaj i te kako osećaju svi meštani, svaka kuća i svako domaćinstvo, posebno u ruralnim sredinama, jer oni dobro znaju šta znači imati dovoljno kvalitetne i zdravstveno ispravne vode tokom cele godine, pa i u letnjem periodu, kada im je najpotrebnija.
U JP "Vodovod i kanalizacija" Inđija kažu da je poslednjih godina urađeno mnogo da bi se stanje vodosnabdevanja dovelo u red. Restrikcije koje su od 2008. do 2016. bile permanentno na snazi, počev od kraja maja pa do septebra, rešene su izgradnjom novih izvorišta.
- Uradili smo tri nove baterije i na taj način dobili još oko 60 litara vode u sekundi, što je značajno popravilo situaciju s vodosnabdevanjem, jer odatle intervenišemo u mnogim naseljenim mestima preko podzemnih vodovodnih cevi koje ih povezuju s izvorištima u Inđiji, kaže Dragoljub Trifunović, direktor JP "Vodovod i kanalizacija", navodeći da se sela Qukovo i Jarkovci stoprocentno snabdevaju vodom iz izvorišta Inđije, naselja Novi Karlovci, Novi i Stari Slankamen dobijaju količinu vode koja im nedostaje, a početkom naredne godine biće povezani i Beška i Čortanovci, s obzirom na to da je ove godine urađen podzemni cevovod u dužini nešto više od četiri kilometra.
Ovi projekti, izgradnja tri baterije i postavljanje podzemnog cevovoda do Beške realizovani su uz finansijsku podršku Pokrajinske vlade, odnosno Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, koji je obezbedio do 80 odsto vrednosti investicije, a preostali deo sredstava obezbedili su opština Inđija i JP "Vodovod i kanalizacija".
O kvalitetu vode se posebno vodi briga. Za to je zadužen Zavod za javno zdravlje u Sremskoj Mitrovici. Direktor Trifunović kaže da se svakog četvrtka uzimaju uzorci, ispituje se zdravstvena ispravnost vode, a rezultati analize se najpre dostavljaju nadležnoj inspekciji, pa tek potom JP "Vodovod i kanalizacija".
- Na području opštine Inđija je 57 bunara dubine 85-330 metara, u zavisnosti od hidrogeologije i nivoa zahvata voda i mi isporučujemo isključivo bunarsku vodu, objašnjava direktor Trifunović, ističući da je najvažnije to što je od 20. juna 2016. svaki uzorak vode imao ispravne rezultate.
Posebno ističe da je nezavisna analiza, koju je pre par meseci Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" sprovodio na uzorcima vode iz 42 vodovoda u Vojvodini, pokazala da je samo devet vodovoda, među kojima je bio i vodovod u Inđiji, imalo zdravstveno ispravnu vodu.
Sigurno je da, osim postojanja druge komunalne infrastukture, kvalitet vode privlači privredne subjekte, posebno one kojima je za rad potrebna veća količina vode, da izgrade pogone. Na području opštine Inđija rade Mesna industrija "Gombit", Fabrika dečje hrane "Juvitana", preduzeće "Tera prodakšn", koje se bavi punjenjem limenki sokova, pivom i drugim napicima. JP "Vodovod i kanalizacija" ovim privrednim subjektima redovno dostavlja izveštaje analize kvaliteta vode.
Dužina vodovodne mreže u inđijskoj opštini je 265 kilometara, a u proseku je stara 37 godina. Do 2016, kako kaže naš sagovornik, bilo je 1.250-1.300 havarijskih momenata godišnje, odnosno tri-tri i po dnevno. Zahvaljujući radu na rekonstrukciji čvorišta 2018, broj ovih intervencija smanjen je na 600, što je dvostruko manje. To je permanentan posao, koji će se nastaviti i u narednom periodu. Takođe, biće podizani novi i zatvarani stari, odnosno svi oni bunari s protokom od tri do pet litara u sekundi, jer je njihova eksploatacija ekonomski neopravdana. 
Ipak, najvažnije je da u rad bude puštena fabrika vode, koja je ranije izgrađena, ali nije u funkciji zbog tehničkih problema i određenih propusta načinjenih još tokom projektovanja. Sada se sve to dovodi u red i Dragoljub Trifunović kaže da se već u februaru naredne godine očekuje probni rad, a da će pred sezonu profunkcionisati u punom kapacitetu. Ova fabrika je potpuno automatizovana, radi na principu najsavremenije tehnologije i obezbediće ne samo dovoljno vode za sva domaćinstva u naseljima i privrednim subjektima na području opštine Inđija već i stabilan kvalitet i zdravstvenu ispravnost, koji će se kontrolisati s jednog mesta.
J. Crnobarac
 
KANALIZACIJA SAMO U INĐIJI I BEŠKI
 
Kanalizacionom mrežom u potpunosti je pokrivena Inđija i 45 odsto Beška, čiju mrežu će početkom naredne godine na upravljanje preuzeti JP "Vodovod i kanalizacija". Ostala mesta nemaju kanalizaciju, a razlog je finansijske prirode. Za izgradnju kanalizacione mreže u selima potrebna su velika sredstva, koja ne može da obezbedi ni lokalna samouprava niti "Vodovod i kanalizacija". Direktor ovog javnog preduzeća Dragoljub Trifunović kaže da sredstva za ovakve investicije, kao i za vodovod, treba da budu obezbeđena s višeg nivoa vlasti. Kada takvi konkursi budu raspisani, u ovom preduzeću biće spremni da apliciraju za ta sredstva.
 
 
Projekat "Značaj vode za kvalitet života u lokalnoj samoupravi opštine Inđija" sufinansiran je iz budžeta opštine Inđija. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.
 
13. DECEMBAR 2019.