* Poljoprivrednici se često žale da je visoka cena poljoprivrednog osiguranja razlog što ne koriste ekonomsku zaštitu svoje proizvodnje. U nastavku navodimo podatke osiguravajućih kuća o prosečnim cenama osiguranja za pojedine useve i plodove, kao i za osiguranje životinja.
 
Prosečna premija osiguranja za ovce i koze je oko 10%, za krave i junice oko 9%, priplodne svinje oko 8%, a za priplodnu perad oko 10% njihove vrednosti, osnosno sume osiguranja. Prosečna cena osiguranja za tovnu junad je oko 6,5%, za tovne svinje oko 4,5%, a za tovnu perad oko 8% njihove vrednosti na kraju tova. Na ove cene registrovana poljoprivredna gazdinstva stiču pravo na subvencije, odnosno regerese premija osiguranja koje su na područjima s posebnom rizičnošću 70%. Reč je o Moravičkom, Zlatiborskom, Kolubarskom, Podunavskom i Šumadijskom okrugu, a u ostalim okruzima poljoprivredni proizvođači mogu da ostvare parvo na regrese u iznosu od 40% do 45% premije, odnosno cene osiguranja. Maksimalni iznos subvencije po polisi osiguranja životinja po jednom poljoprivrednom gazdinstu je 2.000.000 dinara.
Za ilustrativne primere cena osiguranja biljne proizvodnje navodimo primere za karakteristične useve, odnosno voće u pojedinim delovima Republike Srbije. Prosečna cena osiguranja pšenice u Vojvodini, za osnovno pokriće rizika i za sumu osiguranja, odnosno vrednost proizvodnje od 100.000 dinara je samo 1.200 dinara, uz pretpostavku da se koriste regresi premija od 40%. Prosečna premija osiguranja kukuruza u Mačvi za osnovno pokriće rizika i za sumu osiguranja, odnosno vrednost proizvodnje od 120.000 dinara, uz pretpostavku da se koriste regresi premija od 40% koje odobrava država, iznosi 1.200 dinara. 
Prosečna premija osiguranja malina u zapadnoj Srbiji za osnovno pokriće rizika i za sumu osiguranja, odnosno vrednost proizvodnje od 1.300.000 dinara, uz pretpostavku da se koriste regresi premija od 70%, iznosi 30.000 dinara. Prosečna cena osiguranja jabuka u centralnoj Srbiji, osiguranje količine i kvaliteta, za sumu osiguranja, odnosno vrednost proizvodnje od 900.000 dinara, uz pretpostavku da se koriste regresi premija od 70%, iznosi 30.000 dinara. Prosečna premija osiguranja iznosi 30.000 dinara i za osiguranje višnje u južnoj Srbiji, za osnovno pokriće rizika i za sumu osiguranja, odnosno vrednost proizvodnje od 600.000 dinara, uz pretpostavku da se koriste regresi premija od 40%, koje odobrava država. 
U slučaju da se poljoprivredna gazdinstva nalaze na područjima opština koje, takođe, iz svojih buxeta izdvajaju sredstva za regrese premija poljoprivrednog osiguranja, cene osiguranja su još niže.
G. R
 
Projekat "Pouke i preporuke agronomski nepovoljne godine" sufinansiran je iz budžeta Republike Srbije - Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.
 
27. DECEMBAR 2019.