*  Osiguravamo useve i od rizika oluje, ali problem je što je merodavna stanica oko 20 kilometara udaljena od našeg atara
 
Preduzeće za poljoprivrednu proizvodnju, kooperaciju i promet poljoprivrednih proizvoda "Pro-sklad" DOO nalazi se u Novom Žedniku, ali proizvodnju ugovara i s poljoprivrednim gazdinstvima udaljenim i više od 30 kilometara od ovog mesta.  Milovan Ždrnja, vlasnik i direktor, osnovao je preduzeće 2007. godine, a osnovna delatnost su mu ratarstvo i skladištenje.
- Mi smo ozbiljni organizatori proizvodnje skoro svih ratarskih useva. Obaveza svih naših kooperanata je da se osiguraju. Naša firma ne ugovara i ne finansira proizvodnju poljoprivrednih gazdinstava koja nisu osigurala svoje useve, kaže Milovan Ždrnja.
Ova godina je karakteristična po vremenskim nepogodama, kao i u pogledu biljnih bolesti, navodi dalje u razgovoru naš sagovornik.  Stoga se kooperantima savetuje upotreba  neophodnih sredstava za zaštitu bilja, u cilju postizanja većih prinosa.
- I dalje insistiram na tome da se na malom prostoru proizvode i kvalitet i kvantitet. Trudimo se da sav repromaterijal koji nije u skladu s deklaracijom vratimo nazad. Na taj način ne dozvoljavamo da naši kooperanti budu osuđeni na manji prinos. Pokušavamo da rešimo i problem navodnjavanja. Veliki problem je što naši poljoprivrednici ne znaju da koriste benefite koje nudi država, jer ne znaju da konkurišu za podsticaje. Zato smatram da je veoma važno da se oni edukuju, a tu je bitna uloga savetodavaca. Međutim, spremni smo i samostalno to da činimo, naglašava Ždrnja.
U pogledu osiguranja, naš sagovornik kaže da osiguravaju useve od osnovnih rizika i da do sada nije bilo slučajeva da šteta ne bude isplaćena.
- Do sada nismo imali problema s procenama šteta. Ljudi koji izlaze na teren iz Triglav osiguranja su stručni i imamo s njima dobru saradnju, mada radimo i s drugim osiguravajućim kućama, ističe Milovan Ždrnja.
Direktor Ždrnja ističe i da su u prethodnom periodu imali ozbiljnih šteta, posebno od oluje.  Desilo im se da je olujni vetar kao valjak uništio  uljanu repicu, a bili su očekivani visoki prinosi. 
- Mi osiguravamo useve i od rizika oluje, ali problem je što se merodavna stanica nalazi na Paliću, odnosno  udaljena je od našeg atara oko 20 kilometara. I kako se onda može videti da li je ovde vetar duvao tom brzinom?, postavio je pitanje naš sagovornik. 
Ovaj iskusan menaxer smatra da će u budućnosti biti problema s naplatom premija osiguranja, budući da nju, u konačnom iznosu, poljoprivrednici plaćaju na kraju proizvodnog ciklusa. 
- Poljoprivrednici se razdužuju predajom poljoprivrednih proizvoda, kada razdužuju i deo za osiguranje. Po mom mišljenju, tu će uskoro biti problema, jer postoji gradacija obaveza. Prvo se razdužuju obaveze za kredite i poreze, a osiguranje je na nekom "repu". Mislim da ćemo morati da tražimo model kako da se mi, kao ugovarači proizvodnje, a i osiguravajuće kuće obezbedimo, objašnjava Ždrnja. 
U pogledu razvoja poslovanja preduzeća "Pro-sklad", naš sagovornik kaže da su im problem postali nedovoljni skladišni kapaciteti, jer ne mogu da podmire tražnju poljoprivrednika. Cilj daljeg poslovanja ovog preduzeća je da se  usevi u skladištima razdvajaju po kategorijama  kvaliteta, ali tu je problem skupa aparatura, koju ne mogu samostalno da finansiraju.
Gordana Radović
 
DECA OSTALA NA SELU
 
Milovan Ždrnja je rodom iz Novog Žednika. Porodica mu se oduvek bavila poljoprivredom i, kako kaže, uvek je išla uzlaznom linijom. Sada su njegova, već odrasla deca, dve ćerke i sin, iako visokoobrazovani, odlučili  da ostanu na selu i tu formiraju svoje porodice. Svoja tri poljoprivredna gazdinstva, ukupno oko 150 hektara,  obrađuju zajednički.  Uglavnom se bave ratarstvom, a pravilo je da se proizvodnja osigurava onog momenta kada se poseje. Porodica Ždrnja smatra da samo velika ulaganja mogu doneti i veći profit. Bave  se i ovčarstvom, imaju oko 50 ovaca, a cilj je da pokažu da i ova proizvodnja može da bude samoodrživa i isplativa. Ova porodica smatra da su zahvaljujući zajedničkom radu uvek jači, i kada proizvode i kada zajednički izlaze na tržište, bez obzira na to da li je u pitanju tržište robe ili tržište novca.
 
Projekat "Pouke i preporuke agronomski nepovoljne godine" sufinansiran je iz budžeta Republike Srbije - Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.
 
27. DECEMBAR 2019.