* Ima pet apartmana koje izdaje, a vodi i udruženje žena koje se bavi izradom i prodajom proizvoda od lekovitog bilja, nakita, kolača, oslikanih marama...
 
Reč svetlica je arhaični izraz kojim se u slovačkom jeziku označava soba za goste. Upravo tako je Jarmila Jovankovič iz Bačkog Petrovca, koji se nalazi nadomak Novog Sada, naseljenog uglavnom Slovacima, nazvala svoje apartmane koje je podigla u centru ovog lepog mesta. Na poslovnu ideju da izgrade smeštajne kapacitete Jarmila i njen suprug došli su kada je u Bačkom Petrovcu pre nekoliko godina izgrađen akvapark. Pomislili su da će gosti koji dolaze izdaleka želeti da nakon celodnevnog kupanja prenoće negde u blizini. I nisu se prevarili. U vreme kada smo posetili ovu preduzetnicu, svih pet apartmana je bilo zauzeto. Osim ugostiteljskim poslom, bavi se i uzgojem lekovitog bilja od kojeg pravi kreme, ulja, sapune, tinkture i druge kozmetičke i lekovite preparate. Najvažnije od svega je što kaže da je zadovoljna, kako mestom u kojem živi, tako i poslovima kojima se bavi. Ova izjava ima posebnu težinu, jer dolazi od osobe koja je živela u inostranstvu, ali je odlučila da se vrati i stečeni kapital uloži ovde.
- Suprug i ja smo 14 godina živeli i radili u Slovačkoj u koju, u potrazi za boljim životom,  odlazi sve više mladih iz ovog, ali i drugih mesta. Smatram da je tolika želja za odlaskom često posledica propagande, a ne stvarne potrebe da se u inostranstvu ostvari egzistencija. Mnogi koji su otišli razočarali su se kada su shvatili da tamo ne cvetaju ruže kao što su mislili, kaže Jarmila, koja se u Bački Petrovac vratila pre 10 godina i nikada nije zažalila zbog ove odluke.
Izgradnju apartmana Jarmila i njen suprug počeli su 2012, a već naredne godine imali su prve goste. Kaže da su zahvaljujući radu u inostranstvu imali neophodni početni kapital koji je, nažalost, najveća prepreka ljudima koji žele da započnu sopstveni posao. Pre podizanja ovih objekata naša sasgovornica je, kako napominje, prošla obuku tokom koje se upoznala sa osnovama poslovanja u turizmu, jer nije imala prethodnog iskustva.
- Primećujem da, otkako radi akvapark, u našem mestu ima mnogo više posetilaca, a i sam Bački Petrovac postao je poznatiji, jer mnogi za nas ranije nisu ni znali. Doduše, turista ima više samo u letnjem periodu, odnosno tokom sezone kupanja, objašnjava naša sagovornica i kaže da su njeni gosti uglavnom stranci iz Hrvatske, Slovačke i Češke.
S potencijalnim gostima stupa u kontakt uglavnom putem interneta, a najčešće zahvaljujući reklami koju objavljuje na sajtu akvaparka. Kaže da gosti ostaju, najčešće, dva-tri dana, kao i da bi za njihov duži boravak trebalo obezbediti dodatne aktivnosti i sadržaje kojih trenutno nema dovoljno. Gosti koji odsedaju u ovim apartmanima, osim prenoćišta, imaju mogućnost i da se kupaju u bazenu u dvorištu i borave u lepom ambijentu bašte pune lekovitog bilja. Ovo bilje je Jarmilina velika ljubav koju polako pretvara u biznis.
- Prerada lekovitog bilja bila je deo jednog projekta koji je organizovala opština i, zahvaljujući tome, grupa žena naučila je kako da lekovite i aromatične materije ugradi u kozmetičke i lekovite proizvode. Okupljene smo u Udruženje "Petrovilix", čiji sam ja predsednik, objašnjava Jarmila i kaže da je Udruženje osnovano pre šest godina, a da se članice redovno okupljaju, razmenjuju iskustva, ali i zajednički nastupaju na manifestacijama na kojima prodaju svoje proizvode.
 Objašnjava da je sve počelo 2012. godine kada su žene iz Bačkog Petrovca učestvovale u prekograničnom projektu sa Hrvatskom. One su išle u posetu tamošnjem udruženju, a na radionicama koje su tom prilikom organizovane učile su da izrađuju sapune, različite preparate, nakit, metle, korpe, oslikane marame i slično. Sve ove proizvode, uz dodatak neizbežnih domaćih kolača, prodaju gde god im se ukaže prilika. Zarada im, kako objašnjava, nije toliko važna koliko je to druženje i osnaživanje kroz organizovanje radionica na kojima članice udruženja prenose svoja praktična znanja svim ženama koje žele da uče.
Jarmila Jovankovič ima puno planova kako da unapredi poslovanje i poboljša svoj i život svoje porodice, ali naglašava da joj je trenutno prioritet briga o troje dece. Volela bi da u ponudu pansiona uvede i barem jedan obrok za goste, verovatno doručak, koji bi se sastojao od tradicionalnih jela. Smatra i da bi trebalo više da se posveti internet prezentaciji apartmana, ali i udruženja koje vodi, kako bi postali vidljiviji. Razmišlja i o unapređenju turističke ponude, odnosno organizovanju izleta, kako bi goste zadržala duže u smeštaju. U blizini je Novi Sad s brojnim znamenitostima. U Bačkom Petrovcu postoji autentična stara kuća. Nedaleko je Kulpin sa svojim dvorcem i muzejom, a sve su to interesantna mesta koja bi turisti voleli da posete.
Ova mlada preduzetnica je primer kako i u malom mestu može da se organizuje kvalitetan život. Doduše, ona i njena porodica imali su početni kapital za pokretanje posla, ali puno kvalitetnih stvari može da se uradi i bez novca. Žene u malim sredinama mogu, kao i Jarmila, da na okućnici gaje i prerađuju biljke, mogu da se udružuju, druže i na taj način postaju snažnije i ekonomski samostalnije.
Neki izbori zaista zavise od pojedinaca, a ova mlada žena izabrala je da se bori za kvalitetan i sadržajan život sa osmehom koji joj ne silazi sa lica. Druga mogućnost bila je da žali zbog toga što nikada nije dobila priliku da radi kao akademski građanin što ona zapravo jeste.
Aleksandra Milić
 
20. jul 2018.
 
 
 
PRIRODNA KOZMETIKA PO POPULARNOJ CENI
 
Jarmila od biljaka iz svoje bašte pravi kantarionovo i orahovo ulje, odnosno macerate ovih biljaka u hladno ceđenom suncokretovom ili maslinovom ulju. Kaže da je suncokretovo ulje jako kvalitetno i da je nepravedno zapostavljeno, pa mu daje čak i malu prednost, a kupuje ga od jednog proizvođača u obližnjem Kisaču. Pravi i tinkture, na primer od ehinacee, koja je odlična za imunitet. U paleti proizoda su i sapuni za čiju izradu kao osnovu koristi goveđi loj. Među kremama koje izrađuje najpopularnije su gavezova i nevenova. Sve proizvode, kako napominje, izrađuje po starim recepturama i od potpuno prirodnih materijala. Prodaje ih po pristupačnim cenama, kako bi svako ko poželi mogao da ih kupi.
 
 
 
 
 
 
 
 
Projekat "Žene na selu, njihov položaj i kako ga poboljšati" sufinansiran je iz budžeta Republike Srbije-Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.