Sertifikacija i kontrola poljoprivredne proizvodnje, bilo da se radi o organskim proizvodima, proizvodima sa zaštićenim geografskim poreklom ili onima iz nekog drugog vida kontrolisane proizvodnje, pravi je put da se u poljoprivredi ostvari dodata vrednost i omogući brži lokalni razvoj. To je prepoznao Grad Novi Sad, koji je kao prva lokalna samouprava u našoj zemlji u svoj buxet uvrstio subvencije kojima se podstiče proizvodnja ovih proizvoda. Svake godine iz gradskog buxeta izdvajaju se sredstva dovoljna da proizvođačima potpuno pokriju troškove sertifikacije i kontrole koje obavljaju akreditovane sertifikacione kuće, zatim celokupan iznos nabavke sertifikovanog organskog semena, a delimično se subvencioniše i kupovina opreme neophodne za proizvodnju.
Mnogi proizvođači ne kriju da ih je upravo ova pomoć opredelila za uključivanje u neku od kontrolisanih proizvodnji. Radi se o proizvođačima organske hrane, zatim onima koji imaju kontrolisanu proizvodnju, pre svega voća, kao i proizvođačima koji imaju zaštićeno geografsko poreklo za svoje proizvode. Grad im osim direktnih subvencija omogućava da putem različitih manifestacija ili studijskih putovanja promovišu ono što rade i tako svoje proizvode učine konkurentnijim.
Kada se posmatraju efekti mera koje Grad sprovodi, može se reći da je dosta učinjeno, jer Novosađani sada vrlo dobro znaju da u organskoj ulici u okviru Riblje pijace mogu kupiti sertifikovane organske proizvode, a mnogi od njih kada kupuju i druge proizvode traže da to bude od pouzdanih lokalnih proizvođača. To je veoma važno u cilju podsticanja lokalnog razvoja i zaštite prirodnih resursa.
Međutim, iako je napravljen značajan pomak, to ni izbliza nije dovoljno. Proizvoda sa zaštićenim geografskim poreklom na teritoriji Grada za sada ima svega tri, dok se proizvođači organske hrane i oni s kontrolisanom proizvodnjom voća mogu izbrojati na prste obe ruke. Razlog za to je veliki rad koji se mora uložiti u ove proizvodnje i još uvek prisutna bojazan da se roba neće prodati po adekvatnim cenama. Tu su i falsifikatori koji se trude da diskredituju svaki napor da se stvori kvalitetan i zdrav proizvod. Kupci na to posebno treba da obrate pažnju i od proizvođača od kojih prvi put kupuju robu traže odgovarajuće potvrde da se na njihovim tezgama nalaze sertifikovani proizvodi.
Svako treba da ima na umu da kupovinom lokalnih, zdravih proizvoda podstiče domaću proizvodnju i unapređuje život u ruralnim sredinama. Grad Novi Sad je svakako primer koji bi trebalo da slede i druge lokalne samouprave, jer je ulaganje u zdrav lokalni razvoj investicija koja će se na duži rok sigurno isplatiti.
Aleksandra Milić
 
10. novembar 2017.
 
 
Ovaj podlistak je realizovan u oviru Projekta "Doprinos Grada Novog Sada unapređenju poljoprivredne proizvodnje s akcentom na zdravstveno bezbednu hranu" koji sufinansira Grad Novi Sad. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.