* Poseta sajmu VINITALY deo je programa podrške edukaciji proizvođača organskih, kontrolisanih i proizvoda s oznakom geografskog porekla
 
Jedna od aktivnosti koju realizuje Uprava za privredu Grada Novog Sada jeste obuka proizvođača sa svoje teritorije koji se bave organskom, kontrolisanom i proizvodnjom proizvoda s oznakom geografskog porekla. U okviru mera programa podrške za prošlu godinu, ovim proizvođačima s tertorije novosadske opštine odobrena su sredstva za subvencionisanje 100 odsto troškova sertifikacije proizvodnje, nabavke semena, đubriva i subvencionisanje dela troškova za nabavku neophodne opreme. Krajem prošle godine organizovana je stručna teorijska obuka za ove proizvođače, a u periodu od 9. do 13. aprila oni će dobiti priliku da se upoznaju s praksom koju u ovim proizvodnjama primenjuju proizvođači u EU. Naime, u tom periodu planirana je poseta Međunarodnom sajmu vina, maslinovog ulja i poljoprivrede VINITALY u italijanskom gradu Veroni. Osim posete sajmu, planiran je i obilazak nekoliko italijanskih gazdinstava koja se bave organskom i kontrolisanom proizvodnjom u cilju upoznavanja s dobrim primerima iz prakse.
Sajam u Italiji ima tradiciju dužu od pola veka i smatra se najznačajnijom manifestacijom kada je u pitanju industrija proizvodnje vina. Najveći izložbeni prostor i prateći programi posvećeni su upravo vinu. Značajno mesto na manifestaciji pripada i zdravoj hrani koju će prikazati proizvođači iz čitavog sveta. Biće organizovane i brojne demonstracije pripreme hrane, ali i degustacije na kojima će poseban akcenat biti na uparivanju vina i hrane. Posebno popularni su i B2B susreti na kojima privrednici lako pronalaze partnere u svom poslu.
Prošlogodišnji jubilarni 50. sajam posetilo je više od 100.000 ljudi, a na njemu su učestvovali izlagači iz više od 140 zemalja sveta. Otvorio ga je predsednik Republike, a prisustvovali su mu i premijer i ministar poljoprivrede, kao i drugi brojni zvaničnici. Očekuje se da će ovogodišnja priredba biti još veća i uspešnija.
Aleksandra Milić
 
10. februar 2017.
 
 
Projekat sufinansiran iz budžeta Republike Srbije-Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.