* Proizvodnjom zdrave hrane žene u čitavom svetu dobijaju mogućnost da zarade i steknu samostalnost koja im nedostaje
 
Organska poljoprivreda se smatra proizvodnjom posebno pogodnom za zapošljavanje žena i to iz više razloga. Za otpočinjanje ovog posla potrebna su značajno manja ulaganja u poređenju s konvencionalnom poljoprivredom, može da se organizuje na malom posedu, a ženama nudi mogućnost da se ekonomski osnaže. Konvencionalnom poljoprivredom u celom svetu vladaju muškarci, a pokazatelji istraživanja koja su sproveli Internacionalna organizacija za organsku poljoprivredu (IFOAM) i Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) ukazuju na to da su žene u ovoj poljoprivredi uglavnom zaposlene kao radna snaga i retko su vlasnici farmi i zemljišta. Prema podacima ovih organizacija, u zemljama u razvoju svega dva odsto žena poseduje zemlju, dok je u razvijenim taj udeo veći i kreće se oko 20 odsto. Konvencionalna poljoprivreda je prepoznata i kao proizvodnja koja podstiče stvaranje korporacija zahvaljujući kojima se polako gubi tradicionalno znanje o agraru. Ono je sadržano u organskom pristupu ovom poslu. Iz tog razloga žene mogu da budu i baštinici ovog važnog znanja i ujedno doprinesu očuvanju biodiverziteta i životne sredine.
Prema studiji koju je uradio IFOAM, žene iz ruralnih sredina koje se angažuju u organskoj poljoprivredi na taj način obezbeđuju diverzifikaciju svog poslovanja čime poboljšavaju kvalitet svakodnevnog života. Takođe, proširuju znanje što sve zajedno dovodi do povećanja njihovog samopouzdanja i samostalnosti. Organska proizvodnja, kako su pokazala istraživanja, ima stabilnije prinose i manje je podložna riziku u odnosu na konvencionalnu, a krajnji proizvodi imaju veću tržišnu vrednost. Zahvaljujući tome žene dobijaju mogućnost da se ekonomski osnaže.
Organska proizvodnja je i čuvar zdravlja, jer zabranjuje upotrebu pesticida koji nose potencijalnu opasnost po ljudski organizam. Upotreba i kvalitet pesticida nisu uvek pod adekvatnom kontrolom, posebno u nerazvijenim delovima sveta. Ako se uzme u obzir da u ovim delovima sveta glavnu radnu snagu čine upravo žene, jasno je koliko je njihovo zdravlje ugroženo. Utvrđeno je da žene oboljevaju od respiratornih bolesti zbog neadekvatnog rukovanja hemijskim preparatima, ali posebno je ugrožena njihova reproduktivna funkcija. Težak rad i preterana izloženost pesticidima uzrok su, kako je utvrđeno, povećanog broja pobačaja i defekata rođene dece.
Žene koje se bave organskom poljoprivredom imaju značajnu ulogu i u očuvanju biodiverziteta i životne sredine, kao i bogatstva semenskog, sadnog materijala i tradicionalnih znanja. S druge strane, one kroz obrazovanje, osim tradicionalnog, stiču i savremena znanja. Osavremenjavanje žena u ruralnim sredinama, kako su pokazala istraživanja, direktno je povezano sa smanjenjem njihove eksploatacije u društvu.
Uzimajući u obzir prednosti uključivanja žena u sektor organske poljoprivrede, globalne organizacije koje se bave ovom problematikom preporučuju vladi svake zemlje da napravi programe koji to podstiču. Preporuka se odnosi i na fondacije koje bi trebalo što više projekata da posvete razvoju ženskog preduzetništva i rodne ravnopravnosti. Farmerima, bez obzira na pol, preporučuje se da se zalažu za rodnu ravnopavnost i na taj način kreiraju zdravije društvo i bolju radnu sredinu. Svi koji se opredele za podsticanje razvoja organske poljoprivrede ne samo da će pomoći osnaživanje žena nego će i stvoriti zdravije životno okruženje. Iz istog razloga i kupci treba da kupuju organske proizvode.
Aleksandra Milić
 
27. januar 2017.
 
 
Projekat sufinansiran iz budžeta Republike Srbije-Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.