* Stavljanjem ove oznake na svoje proizvode proizvođači dobijaju mogućnost da ostvare dodatu vrednost, a potrošači da znaju šta kupuju
 
Srbija je dobila prvi standard i oznaku kvaliteta koji omogućavaju označavanje proizvoda bez gmo domaćeg porekla koji je ustanovilo međunarodno udruženje "Dunav soja". U pitanju je međunarodni dobrovoljni standard koji podrazumeva kontrolu i sertifikaciju od njive do trpeze i omogućava označavanje prehrambenih proizvoda. Oznaka garantuje da se radi o proizvodu koji je iz održive proizvodnje, da je domaćeg porekla i ne sadrži gmo. Uspostavljanjem ove oznake ujedno se štiti životna sredina usled smanjenja upotrebe pesticida i jača društvena odgovornost kroz promociju domaćih proizvoda i podršku domaćim proizvođačima. Ova oznaka promovisana je na konferenciji koja je 22. decembra održana u Privrednoj komori Srbije i tom prilikom je državni sekretar u Ministarstvu trgovine Republike Srbije Vesna Kovač rekla da je učinjen veliki korak da se sačuvaju vrednosti naše prehrambene industrije. Takođe je istakla da su potrošači konačno dobili pravo da biraju šta će da kupuju.
Soja je jedan od glavnih sastojaka u hrani za životinje, a Srbija je jedina zemlja u Evropi koja proizvodi dovoljne količine ove genetski nemodifikovane leguminoze da podmiri sopstvene potrebe i to je prednost koju bi trebalo da iskoristimo. EU je u situaciji da uvozi velike količine soje iz prekookeanskih zemalja koje u značajnoj meri seju genetski izmenjeno seme ili nemaju stanardizovanu proizvodnju. Iz "Dunav soje" upozoravaju da dobrovoljna oznaka kvaliteta može da pomogne našim proizvođačima i prerađivačima da ostvare dodatu vrednost na svoje proizvode i da se tako zaštite od nelojalne konkurencije. Ovo je važno, pogotovo ako se ima u vidu moguća liberalizacija zakona o gmo, jer će u tom slučaju svi oni koji imaju oznaku kvaliteta imati i konkurentan proizvod. Oznaka je i sada dobrodošla, jer zakon ne obavezuje proizvođače mesa, mleka i jaja da na svoje proizvode stave oznaku da su životinje od kojih potiču ove namirnice hranjene genetski nemodifikovanom sojom. Procenjuje se da je čak 85 odsto životinja u EU hranjeno genetski izmenjenom hranom, a deo namirnica poreklom od njih završi i na našem tržištu.
Proizvodi "Dunav soja" kvaliteta trenutno mogu da se kupe u prodavnicama "Merkator". Prema podacima iz prodaje u ovim objektima, za poslednjih šest meseci prodaja jaja s oznakom "Dunav soja" porasla je 20 odsto.
Aleksandra Milić
 
 13. januar 2017.
 
 
Projekat sufinansiran iz budžeta Republike Srbije-Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.