* Predviđeno je da polaznice prođu teorijsku i praktičnu obuku, kao i da se upoznaju s radom kompanija koje su dobro pozicionirane u ovoj proizvodnji
 
Nacionalno udruženje za razvoj organske poljoprivrede će u narednom periodu realizovati projekat pod nazivom "Organskom proizvodnjom do lakšeg zapošljavanja žena". Ovaj projekat je odobrilo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja na osnovu konkursa za poboljšanje ekonomskog položaja žena. "Serbija organika" tim povodom poziva žene iz Beograda i okoline da se prijave na besplatnu obuku iz oblasti organske proizvodnje koja će se održati u Bogradu početkom februara naredne godine. Uslov za prijavu na ovu obuku je da se žene nalaze na evidenciji službe za zapošljavanje ili da nisu formalno zaposlene. Mogu da se prijave i one koje su zaposlene, pod uslovom da ostvaruju male prihode, nedovoljne za izdržavanje porodice, pa bi im bavljenje organskom poljoprivredom obezbedilo dodatni izvor prihoda. Beograd je izabran iz razloga što je na teritoriji glavnog grada najveća potražnja i promet organskih proizvoda u našoj zemlji. Shodno tome procenjuje se da će polaznice koje žive u ovoj oblasti najlakše doći do kupaca za robu koju proizvedu.
Predviđeno je da teorijska obuka traje četiri dana tokom kojih će se obraditi teme koje se odnose na osnovne principe organske proizvodnje, tehnologiju rada, certifikaciju, zakonski okvir, ekonomski aspekt proizvodnje i mere podrške. Tokom praktičnog dela obuke organizovaće se poseta certifikovanim organskim gazdinstvima koja uspešno vode žene.
Nakon obuke predviđeno je održavanje okruglog stola u cilju upoznavanja i povezivanja korisnica s kompanijama koje su se već dobro pozicionirale na tržištu. Namera je da se uspostave kooperantski odnosi i obezbedi podrška za otpočinjanje proizvodnje i lakši plasman.
Osnovni cilj projekta je da pomogne ekonomskom osnaživanju žena u prigradskim područjima kroz samozapošljavanje putem bavljenja organskom poljoprivrednom proizvodnjom. Ova proizvodnja je, kako napominju u udruženju "Serbija organika", perspektivna i ekonomski isplativa i daje šansu za ostvarenje stabilnih prihoda. Ne samo što se ženama nudi šansa za samozapošljavanje već im se pruža mogućnost i da kreiraju fleksibilno radno vreme, što naročito odgovara onima koje imaju decu i porodicu.
Sve žene koje su zainteresovane za ovu obuku, a ispunjavaju potrebne uslove mogu da se prijave i pošalju svoje kontakt podatke na imejl officeŽserbiaorganica.org ili ivana.simicŽserbiaorganica.org najkasnije do 15. januara 2017. Broj mesta za ovu obuku je ograničen.
Aleksandra Milić
 
23. decembar 2016.
 
Projekat sufinansiran iz budžeta Republike Srbije-Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.