Nedavno su objavljene dve nove publikacije iz oblasti organske proizvodnje. Reč je o knjigama "Kako ostvariti profit u organskoj proizvodnji" i "Organska poljoprivreda u Srbiji 2017" čiji je izdavač Nacionalno udruženje za razvoj organske poljoprivrede "Serbija organika". Autori prvog izdanja su prof. dr Zorica Sredojević i MSc Ivana Simić, a drugo delo napisala je MSc Ivana Simić.
Priručnik "Kako ostvariti profit u organskoj proizvodnji" napisan je s idejom da se svima koji su zainteresovani da počnu da se bave ovom proizvodnjom ili su u nju već uključeni pruže potrebne informacije o važnim ekonomskim aspektima ove proizvodnje u cilju što racionalnijeg poslovanja. Da bi ova proizvodnja bila što isplativija, moraju se precizno utvrditi troškovi, sastaviti kalkulacije o ceni koštanja, ekonomskim efektima prerade i drugom. Autori knjige su u predgovoru, između ostalog, napomenuli da je, osim na biološke vrednosti i kvalitet organskih proizvoda, pažnja skrenuta na parametre marketinga koji u značajnoj meri mogu da doprinesu većoj prodajnoj ceni. Tu se pre svega misli na unapređenje plasmana koje može da se postigne odgovarajućom ambalažom, dizajnom, geografskim poreklom, stvaranjem robne marke i slično. Posebna pažnja skrenuta je na značaj pripreme plana proizvodnje i uvođenja plodoreda u cilju efikasnog poslovanja i održivog korišćenja resursa.
Smernice date u ovoj publikaciji, kako smatraju autori, mogu biti od koristi i za nauku i za prasu. U nauci, ova publikacija pruža osnovu za razvoj novih metoda za unapređenje organske proizvodnje. U praksi može da posluži kao vodič za savetodavce, proizvođače, prerađivače, distributere i druge učesnike u lancu vrednosti organskih proizvoda.
Publikacija "Organska poljoprivreda u Srbiji 2017" urađena je na srpskom i engleskom jeziku i predstavlja sveobuhvatnu analizu sektora organske proizvodnje u Republici Srbiji. U ovom izdanju opisani su istorijski kontekst, učesnici, najnoviji podaci o sektoru, proizvodna struktura, politički trendovi, informacije o novinama u privrednom ambijentu u našoj zemlji, o lokalnom tržištu i trgovini, kao i o međunarodnim tržištima. Predočen je i zakonodavni okvir, mogućnosti stranih investicija, identifikacija potencijala i potreba sektora i drugo. Ovu publikaciju "Serbija organika" izradila je u saradnji s Ministarstvom poljoprivrede i zaštite životne sredine, a finansijsku podršku u izradi oba izdanja pružio je GIZ ACCESS.
Aleksandra Milić
 
9. decembar 2016.
 
 
Projekat sufinansiran iz budžeta Republike Srbije-Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.