* Kontrolne organizacije imaju obavezu da bar jednom, a po potrebi i više puta obave kontrolu proizvodnje, dokumentacije i gotovih proizvoda i na osnovu toga odobre korišćenje odgovarajuće oznake
 
Odluku da se pređe s konvencionalne na organsku proizvodnju niko ne treba da donese na prečac, već prethodno treba dobro da promisli o tome. Sistem organske proizvodnje se umnogome razlikuje, jer podrazumeva upotrebu semena proizvedenog na određen način, dozvoljenih đubriva, mere zaštite useva, poštovanje plodoreda i plodosmene, gajenje biljaka prijatelja i slično. Osim toga, da bi se ovom proizvodnjom ostvarila dodatna vrednost, proizvodi moraju da imaju sertifikat koji potvrđuje da se zaista radi o hrani dobijenoj po organskim principima. Jedna od nekoliko sertifikacionih kuća koje imaju dozvolu resornog ministarstva i Akreditacionog tela Srbije da se bavi ovim poslom, kao i sertifikacijom proizvoda s oznakom geografskog porekla jeste Organic Control System (OCS) iz Subotice. Ova firma već tri godine poseduje i međunarodni sertifikat koji izdaje Evropska komisija što znači da proizvodi koje OCS sertifikuje mogu da se izvezu bez dodatnih inostranih sertifikata.
- Kontrolišemo proizvodnju onih koji se bave ratarstvom, povrtarstvom, voćarstvom i stočarstvom kao i proizvodnjom prehrambenih proizvoda. Među njima ima malih proizvođača, kao i onih koji zasnivaju organsku proizvodnju na velikim površinama, priča Nenad Novaković, direktor OCS i naglašava da ova kuća u Srbiji kontroliše oko 7.000 hektara pod organskim usevima.
Novaković objašnjava da je prvi korak da neko sertifikuje organsku proizvodnju da to prijavi ovlašćenoj sertifikacionoj kući. Ova organizacija zatim sastavlja cenovnu ponudu koja zavisi od mnogo faktora. Naime, nije isto da li je u pitanju ratarska ili povrtarska proizvodnja, da li se radi o površini pod vedrim nebom, plasteniku ili stakleniku. Važno je i da li je površina u komadu ili iscepkana na više parcela, da li postoje skladišni i preradni kapaciteti koje takođe treba kontrolisati. Kontrolne organizacije imaju obavezu da bar jednom, a po potrebi i više puta obave kontrolu proizvodnje, gotovih proizvoda, dokumenata na gazdinstvu ili preduzeću i na osnovu toga odobre korišćenje organskih oznaka ili zadaju korektivne mere ukoliko se uoče nepravilnosti.
- Dobijanju sertifikata o organskom statusu proizvoda prethodi period konverzije koji, u zavisnosti od biljne vrste, traje dve ili tri godine. Ovaj period važan je ne samo iz razloga čišćenja zemljišta već i zbog pripreme samog proizvođača, odnosno promene u njegovom načinu razmišljanja. Dobar proizvođač organske hrane može da bude samo onaj koji je prethodno dobro savladao principe konvencionalne proizvodnje i koji je spreman da uči od drugih i prati propise i novosti u ovoj oblasti, smatra Novaković.
O razlozima zašto bi se neko upustio u ovaj sistem proizvodnje Novaković kaže da organska poljoprivreda predstavlja protivtežu globalnom porastu industrijske proizvodnje hrane koja često nije prijateljski naklonjena životnoj sredini. Naime, potrebe za hranom su sve veće, ali je zato i sve više neregularnosti u njenoj proizvodnji. Sve češće dolazi do oštećenja životne sredine hemikalijama iz poljoprivrede, prehrambene industrije, industrije pesticida, veštačkih đubriva i drugog. Organska proizvodnja hrane podrazumeva da proizvođači imaju visokrazvijenu društvenu i moralnu odgovornost prema poslu koji obavljaju kako bi zaštitili i sebe i prirodu i potrošače. Nije isključeno, kako navodi Novaković, da se kontrolom utvrdi da kod nekog proizvođača organske hrane ipak postoje ostaci pesticida koji su na neki način dospeli u proizvode. Iz tog razloga dolazi do suspenzije ili povlačenja sertifikata. Međutim, čak i u ovakvom proizvodu, tvrdi Novaković, ostaci pesticida se nalaze u višestruko manjoj količini nego što to može biti slučaj sa, na primer, proizvodima iz konvencionalne proizvodnje koji su u redovnoj prodaji u prodavnicama.
Organski proizvodi se kod nas najčešće prodaju na sajmovima, specijalizovanim pijacama, ali i u nekim trgovinskim lancima. Prepoznatljiva oznaka koju nose znači da je proizvod dobijen bez upotrebe nedozvoljenih pesticida i đubriva, primenom tehnologije koja ne šteti životnoj sredini. Ne sadrže štetne materije, a udeo korisnih sastojaka u njima je obično veći. Zbog svega toga, kao i činjenice da je u njegovu proizvodnju uloženo mnogo ljudskog rada, ovi proizvodi moraju biti skuplji. To sve treba da imaju na umu potrošači koji često nisu dovoljno informisani o tome šta su zapravo organski proizvodi.
Aleksandra Milić
 
9. decembar 2016.
 
 
Projekat sufinansiran iz budžeta Republike Srbije-Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.