Više od dve decenije prof. emeritus Branka Lazić propagira ideju proizodnje zdrave hrane, uzgojene bez pesticida i uz poštovanje prirodnih načela kada je u pitanju tehnologija gajenja. Značaj proizvodnje zdravstveno bezbedne hrane usadila je generacijama studenata Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, ali i velikom broju polaznika različitih edukacija iz ove oblasti. Najviše je bilo žena, a njih čak 1.700 dobilo je neophodna predznanja za bavljenje ovim poslom. Mnoge od njih su kasnije i pokrenule svoju proizvodnju. To je veoma važno, jer, kako kaže prof. emeritus Branka Lazić, bašta na ženi treba da počiva i bude izvor ne samo hrane i prihoda nego i mesto za odmor i uživanje. Takvih primera u praksi ima dosta, a prof. dr Lazić ističe da pravilno organizovana organska proizvodnja može da se poveže i s turističkom ponudom u ruralnim sredinama, zahvaljujući čemu domaćinstvo može da ostvari i dodatni prihod.
- Ženama je, međutim, teško da sve to ostvare same i bez odgovarajuće pomoći. Tu mislim na pomoć sa svih nivoa, uključujući republičku, pokrajinsku i lokalnu vlast. Žene moraju da se udružuju i imaju pristup projektima na osnovu čije realizacije bi jačale svoju poziciju u društvu, smatra prof. dr Branka Lazić.
Žene moraju da se edukuju, opredeljuju za određena zanimanja i nakon toga potpuno posvete poslu koji su odabrale. Jer, ukoliko se sve to radi kroz udruženja i uz odgovarajuću pomoć, rezultati, kaže prof. dr Branka Lazić, neće izostati.
 
Aleksandra Milić
 
25. novembar 2016.
 
 
Projekat sufinansiran iz budžeta Republike Srbije-Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.