* Platforma OrganicNet povezuje prodavce i kupce zdrave hrane u Srbiji, a ovaj projekat biće predstavljen učesnicima Slush konferencije koja će se uskoro održati u Helsinkiju
 
Novosadski OrganicNet drugi je po redu startap iz Srbije koji će svoju ideju i projekat predstaviti na poznatoj startap konferenciji Slush u Finskoj koja se održava u Helsinkiju krajem novembra i početkom decembra. OrganicNet je internet platforma koja povezuje proizvođače organske hrane s njenim potrošačima. Ova svojevrsna internet tržnica zalaže se za to da zdrava hrana bude dostupna svima, promoviše njene proizvođače, a potrošačima pomaže da pronađu i što pre dobiju željene proizvode.
Slush konferencija je danas jedan od najpoznatijih i najposećenijih događaja za startape koja svake godine okupi veliki broj investitora, tehnoloških kompanija i organizacija i stručnjaka. Startapi iz Srbije, među kojima je bio i OrganicNet, imali su priliku da predstave svoje ideje na takmičenju koje organizuje beogradski Fond za inovacionu delatnost u saradnji s Ministarstvom spoljnih poslova Finske. Takmičili su se za učestvovanje u programu Global Impact Accelerator koji organizuje Slush konferencija, u okviru kojeg imaju priliku da rade s mentorima i stručnjacima, unaprede svoje veštine i znanje i umreže se s potencijalnim partnerima i investitorima. Ove godine fokus je bio na predstavljanju projekata i ideja koje nude originalna i održiva rešenja za aktuelne globalne probleme i doprinose poboljšanju načina života i zaštiti životne sredine.
- Ova pobeda pružila nam je odličnu priliku da se edukujemo, napredujemo i širimo. Takođe, moći ćemo svoj proizvod da predstavimo svetu, a želja nam je da svoje poslovanje proširimo i na tržište Velike Britanije, kaže Dragana Grbić, razvojni direktor OrganicNet.
Platforma je globalna i ima potencijal za širenje, a Veliku Britaniju su izabrali, jer tamo već imaju iskustva u radu, kao i zbog saznanja da Britanci rado koriste organsku hranu. Stepen svesti o važnosti zdrave hrane tamo je, kaže Dragana Grbić, na zavidnom nivou, a takođe je važno i to što Britanci mnogo koriste internet kupovinu.
Međutim, i situacija kod nas se popravlja, te sve više raste broj korisnika usluga koje pružaju internet prodavnice.
- Trenutno imamo oko 2.000 korisnika među kojima su i proivođači i potrošači, a u proseku se preko naše platforme dnevno obavi 10 kupovina. Svakodnevno se registruju novi korisnici i proizvodi, pa se može očekivati da u budućnosti ovaj vid trgovine nastavi da raste, objašnjava Dragana Grbić.
OrganicNet je jedna od nekoliko platformi koje u našoj zemlji povezuju proizvođače i potrošače zdrave hrane. Osim toga, zalaže se i za filozofiju ispravnog življenja i razvoja svesti o važnosti očuvanja životne sredine. Proizvođači imaju priliku da u okviru ove platforme predstave sebe, svoju proizvodnju i proizvode. Takođe, prilažu certifikat koji potvrđuje da se radi o proizvodima iz orgasnkog uzgoja. S kupcem koji, takođe, mora da bude registrovan dogovaraju prodaju određenog proizvoda i njegove količine, nakon čega se ažurira stanje ponude. Kupac robu plaća pouzećem, a nakon toga i jedan i drugi treba da ocene uspešost saradnje. To je veoma važno, jer se na taj način gradi reputacija i prodavaca i kupaca.
Ovaj vid trgovine je veoma značajan, jer omogućava da se premosti prostorna barijera između potrošača i kupaca. Približavanjem jednih drugima u virtuelnom svetu kupci dobijaju mogućnost da upoznaju one koji su proizveli hranu, kao i način proizvodnje. Takođe i da robu dobiju znatno povoljnije, jer je trgovina direktna. Pretpostavlja se da će ovaj vid trgovine u budućnosti sve više dobijati na značaju, a posebnu korist imaće mali proizvođači i oni iz udaljenih mesta koji muku muče s plasmanom. Zbog toga je razvoj OrganicNet i sličnih platformi važan i za sveukupni napredak organske poljoprivrede u našoj zemlji.
Aleksandra Milić
 
25. novembar 2016.
 
 
Projekat sufinansiran iz budžeta Republike Srbije-Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.