EU je nedavno predstavila elekstronski sistem praćenja organskih proizvoda iz uvoza, koji će početi da se primenjuje polovinom aprila sledeće godine. Od početka primene elektronskog praćenja pa narednih šest meseci, odnosno do polovine oktobra 2017. roba će se pratiti na ovaj način, ali i putem prateće papirne dokumentacije. Nakon oktobra 2017. primenjivaće se samo elektronsko praćenje.
Iz EU objašnjavaju da je ovaj korak bio potreban da bi se uprostio i olakšao sistem praćenja i kontrole organskih proizvoda iz uvoza, ali i ojačalo poverenje potrošača u njihovu ispravnost.
Nakon potpune implementacije ovog sistema, informacije o kretanju robe biće dostupne 24 sata dnevno sedam dana u nedelji, a administrativne procedure maksimalno uprošćene. Takođe, biće omogućeno brže reagovanje u cilju sprečavanja eventualnog ugrožavanja zdravlja ljudi i efikasniji tretman robe koja bude određena za povlačenje iz upotrebe.
 
Aleksandra Milić
 
11. Novembar 2016.
 
Projekat sufinansiran iz budžeta Republike Srbije-Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.