* Proizvodi voće i povrće bez pesticida, pa ih prerađuje u jela po receptima starim više od sto godina, a zatim prodaje
 
Čovek je mlad sve dok radi i stvara i čini dobro ljudima iz svog okruženja. Moglo bi se reći da je ovo životni moto Zorice Poposke iz Bačke Palanke, majke, bake i prabake koja bi po godinama već odavno mogla da uživa u zasluženoj penziji, ali to ipak ne čini. Wen neiscrpni radni elan joj ne da da predahne, pa tako još uvek uzgaja voće i povrće na sopstvenom gazdinstvu i kasnije ga prerađuje u ukusne xemove i slatka ili pravi slana i slatka jela koja prodaje na pijaci.
- Voće i povrće proizvodim bez upotrebe pesticida, pa sam zaslužila mesto na organskoj pijaci koja se u Bačkoj Palanci održava svakog petka. Uvek pripremim po četiri tepsije različitih štrudli i jela koja spremam po receptima svekrve moje svekrve što znači da su stari više od jednog veka. Qudi koji jednom probaju ova jela uglavnom se vraćaju opet, a meni je to prilika da radim, dopunim kućni buxet i pomognem svojoj porodici, priča Zorica Poposka.
Na pitanje da li joj je teško odmahuje glavom i kaže da je sve pitanje volje. Slaže se da je ekonomska situacija teška, ali i naglašava da mladi danas nemaju strpljenja i žele brzo da steknu novac, ali da to ne ide tako. Svojevremeno se Zorica bavila i belim vezom i sa žaljenjem konstatuje da to danas niko neće da radi, jer zahteva veliku posvećenost i upornost. Šteta je jer, kako kaže, još uvek ima zainteresovanih kupaca koji nemaju gde da kupe ove rukotvorine. Dodaje i da je aktivna u lokalnom Udruženju žena "Zlatne ruke", zahvaljujući čemu je imala priliku da putuje po Srbiji, ali i učestvuje u međunarodnim takmičenjima u Bosni i Hercegovini, Mađarskoj, Sloveniji i Hrvatskoj. I ovaj aspekt života smatra veoma važnim zbog druženja i kvalitetno provedenog vremena.
Posetioci bačkopalanačke pijace svakoga petka mogu da probaju bundevaru, xem od višanja i šljiva sa čokoladom, kompot od bundeve i ananasa, slatku pitu s makom, pitu s celim šljivama punjenim orasima, slanu štrudlu s ljutkastom paprikom i druge đakonije spremljene po starinskim receptima. Da je Zorici Poposki manje godina, verovatno bi od ovih proizvoda pokušala da napravi brend i omasovi proizvodnju. To, međutim, može da bude dobra ideja za nekog mlađeg ko traga za poslovnom idejom. U svakom slučaju, treba poslušati starije i učiti iz njihovog životnog iskustva. Sigurno je da u dosta kuća postoje sveske sa starinskim, pomalo zaboravljenim receptima koji bi mogli da dožive svoju renesansu na savremenoj trpezi.
 
Aleksandra Milić
 
11. Novembar 2016.
 
Projekat sufinansiran iz budžeta Republike Srbije-Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.