* Osim što će se stvoriti uslovi za sprovođenje pariskog sporazuma, ukazaće se i na afrička dostignuća u korišćenju obnovljivih izvora energije, ali i potrebu unapređenja poljoprivredne proizvodnje na crnom kontinentu
 
U Marokanskom gradu Marakešu od 7. do 18. novembra održava se 22. konferencija članica okvirne konvencije UN o promeni klime COP 22. Cilj Konferencije je formulisanje okvira koji će obezbediti sprovođenje sporazuma iz Pariza koji je prošle godine potpisalo 195 zemalja, a zatim ga njih oko 100 i ratifikovalo, čime je stupio na snagu 4. novembra ove godine.
Maroko nije slučajno izabran za ovogodišnju prestonicu borbe protiv klimatskih promena. Ova zemlja usvojila je nacionalnu strategiju održivog razvoja s ciljem poboljšanja života svojih građana. Pri tome, akcenat će biti na što većoj upotrebi čistih, obnovljivih izvora energije. Iako se Maroko ne svrstava u velike emitere gasova s efektom staklene bašte, još 2009. godine ova država usvojila je politiku kojom se obavezala da će do 2030. godine 52 odsto energije dobijati iz obnovljivih izvora. U toku je izgradnja ogromnog solarnog parka u saharskom delu države, kao i vetroparkova, a zakonom je zabranjena upotreba plastičnih vreća.
Konferencija u Maroku ima zadatak da skrene pažnju sveta na nerazvijeni deo planete i potrebe i obaveze afričkog kontinenta kada je u pitanju očuvanje globalne klime. Biće to prilika i da se ukaže na potencijale i probleme s kojima se suočava afričko stanovništvo. To se odnosi pre svega na neiskorišćene izvore obnovljive energije i velik procenat neobrađenog zemljišta. Takođe i na nizak stepen mehanizovanosti poljoprivredne proizvodnje koja je jedan od glavnih izvora zarade za stanovništvo. Naglasak će biti i na potrebi izgradnje kapaciteta za finalizaciju poljoprivredne proizvodnje kako bi se omogućio veći ekonomski prosperitet ovog siromašnog kontinenta.
 
Aleksandra Milić
 
11. Novembar 2016.
 
 
Projekat sufinansiran iz budžeta Republike Srbije-Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.