* Oko 15.000 domaćinstava imaće priliku da razdvoje smeće i ubace ga u podzemna skladišta za komunalni i ambalažni otpad

Novosadsko JKP "Čistoća" od 1. novembra počinje pilot-projekat primarne separacije otpada na teritoriji grada. U prvoj fazi biće obuhvaćen širi centar grada, odnosno njegovo staro jezgro, Žitni trg i deo oivičen Beogradskim kejom i Ulicom Maksima Gorkog. Nakon postavljanja kontejnera za separaciju otpada oko 15.000 domaćinstava imaće priliku da razdvoje smeće i ubace ga u podzemna skladišta za komunalni i ambalažni otpad. Ovaj projekat sprovodi se i promoviše u saradnji s Departmanom za inženjerstvo i zaštitu životne sredine Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu.

Otpad koji građani budu odlagali u ove kontejnere odnosiće posebno obeleženi kamioni "Čistoće" na dalje sortiranje i reciklažu na gradskoj deponiji.

- Ovo je izuzetno važan posao, kojim naše preduzeće i Grad Novi Sad idu u susret zakonskim propisima prema kojima se to od nas očekuje. Imamo podršku grada, koja se, između ostalog, ogleda i u tome što će komunalna policija i inspekcija pojačano obilaziti kontejnerska mesta i novčano kažnjavati sve one koji nesavesno odlažu smeće. Tako će biti i kada ovaj projekat zaživi, izjavio je direktor JKP "Čistoća" Vladimir Zelenović.

Početku separacije prethodile su javne promocije ovog projekta. U planu su i predavanja za osnovce, na temu separacije i reciklaže, jer u "Čistoći" smatraju da je najvažnije da se tom temom bavi sistemski i najmlađima na vreme usade prave vrednosti. Takođe, devet osnovnih škola dobilo je kante za separaciju otpada.

U cilju promocije početka separacije otpada radnici "Čistoće" su na novosadskoj Ribljoj pijaci razgovarali s građanima o ovom projektu. Tom prilikom Novosađani su pokazali da su zainteresovani i spremni da se uključe u ovaj važan posao. Takođe su istakli da na ovu akciju čekaju godinama i da se nadaju da će u potpunosti zaživeti.

 Aleksandra Milić

 

28. Oktobar 2016.

 
Projekat sufinansiran iz budžeta Republike Srbije-Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.