* Dobra saradnja s Poljoprivrednom stručnom službom u Novom Sadu i postavljanje meteorološke merne stanice ključni za zdravstveno bezbedan plod
 
Akcionim planom razvoja kontrolisane proizvodnje na teritoriji Grada obuhvaćeno je ukupno šest proizvođača s proizvodnjom jabuka na ukupno 20 hektara površine od kojih je četvoro iz Kaća. Potpisanim ugovorima na ovom projektu svi oni su se obavezali na poštovanje tehnologije primene pesticida i karence primenjenih preparata. Istovremeno, u cilju obezbeđenja transparentnosti projekta, pristali su i na nenajavljeno uzimanje uzoraka jabuka i njihovo ispitivanje u nekoj od akreditovanih novosadskih laboratorija.
Kaćani Borivoje Isakov i dipl. inž. agronomije Vojislav Borenović glavni su protagonisti pokretanja kontrolisane proizvodnje jabuka. Svojim primerom i stavom da se orijentišu na proizvodnju zdrave hrane, s pravilnom upotrebom zaštitnih sredstava, animirali su i ostale proizvođače u svom mestu. Time su praktično najviše doprineli da ih Grad podrži u nastojanju da proizvode kvalitetne i zdravstveno bezbedne jabuke.
- Od velikog značaja je što smo uspostavili dobru saradnju s Poljoprivrednom stručnom službom u Novom Sadu. Postavljanjem meteorološke merne stanice, što je u početku realizacije projekta bilo ključno, omogućeno je da pravovremeno dobijamo informacije o početku, trajanju i intenzitetu napada pojednih biljnih bolesti ili štetočina. Sa stručnim savetima iz PSS to nam omogućava da pravovremeno reagujemo i koristimo preparate koji su najmanje štetni za plod i ljude, kaže Borivoje koji u kontrolisanoj proizvodnji na površini od 3,3 hektara ima zasađene jabuke više sorti i ostvaruje prosečan prinos od 40 tona jabuka po hektaru.
Isakov kaže da je pomoć koju dobijaju od Grada značajna i da im omogućava da istraju u proizvodnji zdravog voća. Smatra da bi, s obzirom na međusobnu udaljenost voćnjaka proizvođača kontrolisane proizvodnje, trebalo obezbediti još jednu prenosivu meteorološku mernu stanicu. Potrebne su, kaže, i feromonske klopke za insekte, kao i više sredstava za preparate, osiguranje useva...
Da je proizvođačima na nivou Grada neophodna još najmanje jedna prenosiva meteorološka merna stanica slaže se i Vojislav Borenović čiji se voćnjak, u kontrolisanoj proizvodnji, prostire na 7,20 hektara. Kompletno je opremljen sistemom za navodnjavanje "kap po kap" i protivgradnim mrežama. Godišnje se u ovom voćnjaku proizvede oko 2.000-2.200 tona jabuka osam do devet sorti, a najveći deo roda plasira se na rusko tržište.
- Proizvodnja jabuka na ovako velikim površinama zahteva poseban pristup i tretman ako se želi postići kvalitet i zdravstvena bezbednost ploda. Veoma su važni podaci i analize koje dobijamo iz meteorološke merne stanice zbog primene odgovarajućih zaštitnih sredstava, kaže Borenović uz konstataciju da je, zahvaljujući kontrolisanoj proizvodnji koju Grad Novi Sad podržava i pomaže, nivo pesticida i ostataka zaštitnih sredstava u jabukama za 20 odsto niži od dozvoljne granice.
Voćari Aleksandar Bekvalac i bračni par Svetlana i Dragan Pantelić imaju ukupno šest hektara pod jabukom. Ulaskom u kontrolisani sistem proizvodnje i pomoći koju dobijaju od Grada uspeli su da znatno poboljšaju kvalitet ploda. Bekvalac sve proizvedene jabuke na tržište plasira preko jednog velikog otkupljivača iz Veternika, a Pantelići su orijentisani na pijačnu prodaju.
- Imamo tezgu na Limanskoj pijaci koja se ni po čemu ne razlikuje od tezgi proizvođača koji nisu u sistemu kontrolisane proizvodnje. Grad bi u koordinaciji sa JKP "Tržinica" trebalo da učini znatno više kako bi jabuke iz kontrolisane proizvodnje bile bolje plasirane, a kupci više informisani o njihovom kvalitetu i zdravstvenoj bezbednosti, smatra Dragan Pantelić, napominjući da očekuje da će to pitanje biti rešeno u 2017. godini.
Kosta Rajević
 
23. decembar 2016.
 
 
Projekat je sufinansiran iz budžeta Grada Novog Sada. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu "Evropske integracije i agrar" nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.