* Jedna od retkih lokalnih samouprava u Vojvodini koja uviđa značaj organske i kontrolisane proizvodnje i izdvaja sredstva iz budžeta za njen razvoj
 
Grad Novi Sad je u ovoj 2016. godini izdvojio deset miliona dinara za podršku organskoj i kontrolisanoj poljoprivrednoj proizvodnji. Ta sredstva predviđena su Programom podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja, kao i Akcionim planom razvoja organske i kontrolisane proizvodnje. Ovim planom utvrđeni su prioriteti i mere za unapređenje organske i kontrolisane proizvodnje u poljoprivredi čija se realizacija finansira sredstvima iz budžeta Grada.
Kontrolisana proizvodnja, po usvojenom akcionom planu, podrazumeva da poljoprivrednici koji se opredele za nju vode evidenciju svih primenjenih agrotehničkih mera. Akcenat se najviše stavlja na pravilnu primenu pesticida, uz strogo poštovanje karence upotrebljenih preparata. Njihovo korišćenje, pogotovo u zaštiti voćaka, u velikoj meri je ograničeno, a tretmani se izvode po preporuci ovlašćenih lica iz stručnih savetodavnih službi, vodi se knjiga evidencije i beleže svi saveti i preporuke.
Gradska uprava za privredu je na osnovu Akcionog plana unapređenja kontrolisane poljoprivredne proizvodnje odredila ciljeve i prioritete za konkretnu realizaciju plana.
- Oni se ni po čemu ne razlikuju od onih koji su utvrđeni pre četiri godine kada je Gradska uprava pokrenula inicijativu za odabir registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, kao i zemljišta na kome će se odvijati kontrolisana poljoprivredna proizvodnja. To praktično podrazumeva konkretnu pomoć proizvođačima u vidu omogućavanja stalnog stručnog nadzora na njivama i voćnjacima, plaćanje dela osiguranja u slučaju grada i vremenskih nepogoda, odlazak na stručne ekskurzije i sajmove u zemlji i inostranstvu, finansiranje raznih prezentacija, radionica, izdavanje prigodnih brošura, objašnjava Ivanka Čubrilo, neposredno zadužena za resor poljoprivrede u Gradskoj upravi za privredu Novog Sada, jednoj od retkih lokalnih samouprava u Pokrajini koje uviđaju važnost organske i kontrolisane proizvodnje u poljoprivredi i značajno je pomažu.
Da podsetimo, ova gradska uprava je u junu ove godine za proizvođače u sistemu organske i kontrolisane proizvodnje s teritorije Grada organizovala studijsku posetu gazdinstvima u Austriji koja se bave organskom proizvodnjom povrća i voća, kao i pojedinih ratarskih kultura.
- Naši proizvođači na ovom putovanju imali su priliku da najneposrednije steknu dragocena iskustva na imanjima austrijskih voćara i povrtara. Pokazali su veliko interesovanje za savremenu tehnologiju gajenja voća i povrća, mehanizaciju, način čuvanja i pakovanja roda, rekla je Čubrilo, napominjući da je svrha stečenog iskustva dalje unapređenje organske i kontrolisane proizvodnje.
Odeljenje za poljoprivredu Gradske uprave za privredu bilo je veoma aktivno i za vreme trajanja 83. međunarodnog poljoprivrednog sajma. Posetiocima se na štandu ove uprave u ime grupe proizvođača koji se bave kontrolisanom proizvodnjom obratio Borivoj Isakov iz Kaća, a Poljoprivredna škola s domom učenika iz Futoga predstavila je dva projekta, proizvodnju organskog mleka i mlečnih proizvoda i proizvodnju organskog povrća u stakleniku.
Grad Novi Sad će i naredne godine nastaviti da podržava prizvođače koji su se opredelili za organsku i kontrolisanu proizvodnju.
- Podrška poljoprivrednim gazdinstvima, kao i prethodne četiri godine, sigurno neće izostati. U kom obimu i kojim će sve merama biti iskazana odrediće se prvenstveno opredeljenim sredstvima u budžetu za 2017. godinu, rekla je Čubrilo, napominjući da će Uprava za privredu i dalje proizvođačima u svakom trenutku biti adresa za pomoć i savet bilo koje vrste koji se odnosi na proizvodnju.
Kosta Rajević
 
23. decembar 2016.
 
 
POLJOPRIVREDNICI U SISTEMU ORGANSKE I KONTROLISANE PROIZVODNJE
 
Na teritoriji Grada Novog Sada u sistemu organske proizvodnje, sa ukupnom površinom od 55 hektara, nalazi se sedam registrovnih poljoprivrednih proizvođača koji dobijaju pomoć od Gradske uprave za privredu. To su: Nataša Sabo iz Novog Sada, Sanja Kuzmanović i Dejan Letić iz Čeneja, Milorad Aćimović, Milenko Dolovac, Poljoprivredna škola s domom učenika iz Futoga i Vladimir Vozar iz Kisača.
Podršku Gradske uprave za privredu u sistemu kontrolisane poljoprivredne proizvodnje dobija šest proizvođača: Borivoj Isakov, Vojislav Borenović, Aleksandar Bekvalac i Svetlana Pantelić iz Kaća, Nikola Popović iz Čeneja i Milan Tešić iz Petrovaradina. Uglavnom su svi proizvođači voća, odnosno jabuka, na ukupnoj površini od 20 hektara.
 
 
Projekat je sufinansiran iz budžeta Grada Novog Sada. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu "Evropske integracije i agrar" nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.