* Od Zavoda za intelektualnu svojinu Srbije Društvo dobilo oznaku geografskog porekla najvišeg nivoa zaštite, kao i certifikate o kvalitetu proizvoda
 
Društvo pčelara "Jovan Živanović" iz Novog Sada dobilo je od Zavoda za intelektualnu svojinu Srbije priznanje statusa ovlašćenog korisnika imena porekla "fruškogorski lipov med" za period do 29. januara 2018. Dobijanjem ovog statusa Društvo je, osim Udruženja "Futoški kupus" iz Futoga, praktično postalo druga organizacija u Vojvodini kojoj je priznat status ovlašćenog korisnika imena porekla i prva u Srbiji koja je registrovala monofloralni med.
- Zahvaljujući projektu "Lipov med za održivi razvoj Dunavskog mikroregiona" čiji je nosilac bio Grad Novi Sad, a Društvo pčelara "Jovan Živanović" partner, dobili smo i oznaku geografskog porekla najvišeg nivoa zaštite, kao i certifikate o kvalitetu proizvoda u skladu s propisanim standardima iz elaborata, rekao je Đorđe Mrkić, predsednik Društva pčelara "Jovan Živanović".
Šta je to po čemu se "fruškogorski lipov med" razlikuje od drugih?
- Ubraja se u grupu monofloralnih medova, po čemu je jedinstven ne samo kod nas već i u svetu, a osnovna karakteristika mu je da sadrži polen sa Fruške gore, podneblja na kojem se med proizvodi, na čiji kvalitet utiču sastav zemljišta, klimatski uslovi, prisustvo drugih biljaka u lipovim šumama. Sve to daje poseban sastav lipovom medu u biološki vrednim materijama. Smatra se da ovaj med u svom sastavu od ukupnog broja polenovih zrnaca treba da ima više od 29 procenata lipovih. Maksimum koji je u svetu postignut je 55,9, a po našem elaboratu, minimum je postavljen na 60 procenata. Svi medovi članova našeg društva imali su 72-73, pa i više procenata lipovih polenovih zrnaca, a na nekim lokacijama i u određenim godinama postigli smo čak i do 100, ističe Mrkić i napominje da se "fruškogorski lipov med" koristi u prevenciji i lečenju mnogih oboljenja - od prehlade, disajnih tegoba do srčanih problema.
Kako i na koji način članovi društva vode računa o kontroli kvaliteta i zaštiti u proizvodnji?
- Postoje procedure koje su propisane elaboratom o kvalitetu, kao i one koje Društvo samo propisuje za svoje članove, tako da u proizvodnji svi članovi imaju nekoliko nivoa kontrole. Prvi je samokontrola, odnosno pčelar treba da bude odgovoran za ono što radi i da se svako od nas trudi da ispuni sve ono što je propisano elaboratom. Drugi nivo je unutrašnja kontrola koju vodi naše društvo. Ono kontroliše svoje članove da li se ponašaju po propisanim procedurama. Nakon toga sledi kontrola certifikacione kuće OCS (Organic Control System) iz Subotice, s kojom Društvo ima ugovor, a koja kontroliše uzorke meda uzete u momentu vrcanja. OCS ispituje da li je ono što je propisano elaboratom u saglasnosti s propisanim procedurama Društva i da li mi to propisano i sprovodimo. I na kraju proizvodnje oni izdaju certifikat koji nosimo na uvid Zavodu za intelektualnu svojinu, kaze Mrkić i napominje da rad certifgikacione kuće kontroliše Akreditaciono telo Srbije.
Kosta Rajević
 
 9. decembar 2016.
 
ZAŠTIĆENI POTROŠAČI
 
"Fruškogorski lipov med" ima garanciju i državnu markicu, što potvrđuje isti kvalitet u svakoj kupljenoj tegli. Cena "fruškogorskog lipovog meda" je u ovom momentu 1.200 dinara po kilogramu, što je za 30 do 40 odsto više u odnosu na druge vrste meda. Ali, napominje Mrkić, "fruškogorski lipov med" je jedini u našoj zemlji koji je certifikaciju završio do kraja, tako da je potrošač kupovinom "fruškogorskog lipovog meda" s državnom markicom u potpunosti zaštićen.
 
 
Projekat je sufinansiran iz budžeta Grada Novog Sada. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu "Evropske integracije i agrar" nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.