* Projekat "Lipov med za održivi razvoj Dunavskog mikroregiona“ na međunarodnom takmičenju u Bratislavi European Enterprise Promotion Anjards 2016 osvojio nagradu Evropske komisije za najbolju ideju u oblasti promocije preduzetništva (EEPA)
 
Novi Sad, osim po svojim znamenitostima, sve više postaje prepoznatljiv po "fruškogorskom lipovom medu", po svim svojim svojstvima jedinstvenog kvaliteta. Tim više što je s projektom "Lipov med za održivi razvoj Dunavskog mikroregiona" Novi Sad nedavno predstavljao Srbiju na finalnom međunarodnom takmičenju u Bratislavi European Enterprise Promotion Anjards 2016 i osvojio nagradu Evropske komisije za najbolju ideju u oblasti promocije preduzetništva (EEPA). Treba istaći da je Novi Sad jedan od svega sedam dobitnika nagrade u različitim kategorijama.
Osim zemalja članica Evropske unije, u takmičenju su učestvovali i Island, Srbija, Norveška i Turska, a projekat "Lipov med za održivi razvoj Dunavskog mikroregiona" jedan je od 18 koje je Evropska komisija odabrala u konkurenciji od 57 nacionalnih pobednika i ukupno 343 projekta koliko je ove godine učestvovalo na takmičenju.
- Izuzetno smo zadovoljni plasmanom na ovom važnom evropskom takmičenju, istakao je šef Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Grada Novog Sada mr Goran Sečujski. - On je rezultat kontinuiranog zajedničkog angažmana lokalne samouprave, obrazovnih institucija i preduzetnika u oblasti pčelarstva. To je jasan pokazatelj da je najbolji recept za uspeh tesna saradnja struke, obrazovanja i državnih organa, pa ćemo se time rukovoditi i prilikom budućih aktivnosti na osnaživanju poslovne klime i uslova za rad malih i srednjih preduzeća, koja su od velikog značaja za ekonomiju.
Da podsetimo, Grad Novi Sad je projekat "Lipov med za održivi razvoj Dunavskog mikroregiona", vredan 223.000 evra, završio lane uz finansijsku pomoć EU i Austrijske razvojne agencije u okviru "Socio-ekonomskog razvoja Dunavske regije u Srbiji". U tom projektu, lokalnoj samoupravi partneri su bili osam udruženja pčelara i Prirodno-matematički i Poljoprivredni fakultet.
- Smisao realizovanog projekta je unapređenje konkurentnosti proizvođača meda, s posebnim akcentom na "fruškogorski lipov med", rekao je Sečujski i napomenuo da je ulaganjem u preduzetničke i profesionalne sposobnosti proizvođača meda u Fruškogorskom regionu ovaj projekat doprineo unapređenju pčelarstva i stvorio priliku za nova zapošljavanja, ne samo žitelja Novog Sada već i okolnih mesta.
Lokalna samouprava Novog Sada je projekat realizovala za godinu i po dana. Za to vreme edukovani su pčelari, njihova udruženja opremljena su kompjuterima i nameštajem, obezbeđeno je 250 pčelinjih društava i isto toliko košnica, 25 kompleta prateće opreme za početnike u pčelarstvu, sprovedene su kontrole proizvodnje i kvaliteta proizvoda "fruškogorskog lipovog meda"...
- Svaki korak u projektu "Lipov med za održivi razvoj Dunavskog mikroregiona" promovisan je s ciljem da bi "fruškogorski lipov med" bio vidljiv i prepoznatljiv na tržištu i da bi se pčelarstvo prikazalo kao potencijalno unosan i ekološki prihvatljiv biznis. Očekujemo da će Evropska komisija u narednom periodu promovisati pobednički projekat Novog Sada tako što će doprineti znatno većem publicitetu "fruškogorskog lipovog meda" u inostranstvu, naglasio je Sečujski, napominjući da su novcem od projekta Prirodno-matematički i Poljoprivredni fakultet, kao i Srednja poljoprivredna škola u Futogu osposobljeni za analizu polena i ispitivanje bolesti pčela.
Kosta Rajević
 
 9. decembar 2016.
 
PROIZVOĐAČI FRUŠKOGORSKOG LIPOVOG MEDA SA CERTIFIKATOM
 
Društvo pčelara "Jovan Živanović" iz Novog Sada broji 430 članova i jedno je od najbrojnijih u Srbiji. Njih 17 je, nakon detaljne kontrole certifikacije, ove godine steklo pravo da na svakoj tegli proizvedenog "fruškogorskog lipovog meda" stave markicu s oznakom zaštićenog geografskog porekla. To su Siniša Arsenin, Dobrila Čupić, Ivana Kampel, Milanka Vorgić iz Novog Sada, Aleksandar Bikar iz Sremskih Karlovaca, Tanja Hunjadi i Vladimir Hunjadi iz Petrovaradina, Jasna Mrkić iz Veternika, Milan Pletel iz Bukovca, Ivan Hovanec, Radomir Lazić i Milan Popović iz Beočina, Goran Bogunović i Dušan Mandić iz Bačke Palanke, Bore Berendika i Gavrilo Dejanović iz Sremske Mitrovice i Ljiljana Sretenović iz Noćaja.
 
POMOĆ GRADA PČELARIMA
 
I nakon formalno završenog projekta Grad je nastavio da podražava pčelarstvo putem programa podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja.
- Grad kroz meru podrške zaštite geografskog porekla kompletno, u stopostotnom iznosu, finansira certifikaciju proizvoda, u ovom slučaju meda. Očuvanje ovakvih proizvoda i njihova zaštita imaju veliki nacionalni značaj, što je Grad prepoznao, rekao je mr Goran Sečujski šef Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Grada Novog Sada.
 
 
Projekat je sufinansiran iz budžeta Grada Novog Sada. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu "Evropske integracije i agrar" nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.