* Država treba da pomogne poljoprivrednicima da putem sistema predfinansiranja apliciraju za neku od investicija, smatra Jasmina Prodanov sa čenejskog "Salaša 301"
 
Učesnike i posetioce predavanja o IPARD programu u Novom Sadu najviše je privuklo izlaganje mr Mladena Pavlovića koje se odnosilo na potencijalne korisnike bespovratne pomoći. Bilo je reči o mogućnostima i načinu konkurisanja, odobravanju projekata, plaćanju i kontroli utrošenih sredstava IPARD programa. U neposrednom razgovoru, u kome su učestvovali posetioci predavanja, moglo se čuti dosta zanimljivih pitanja. Većina učesnika bila je iznenađena pojedinim odredbama koje se odnose na mogućnost investiranja.
Mr Mladen Pavlović je izričito naglasio da nijedna investicija ne može biti započeta pre nego što IPARD agencija odobri projekat.
- Svaka, pa i najmanja promena u projektu, koji je priložen prilikom konkurisanja, biće predmet naknadnog odobravanja i kontrole IPARD agencije, istakao je Pavlović i napomenuo da poljoprivrednici to moraju da znaju kada počnu s izvođenjem radova po odobrenom projektu.
Voćar Borislav Kesić iz Rumenke ima voćnjak od sedam hektara. Rekao je da nikad do sada nije imao prilike da se detaljnije upozna sa IPARD programom, kao i mogućnostima da dobije bespovratna sredstva za investicije.
- Po onome što sam saznao od predavača procedura za konkurisanje nije nimalo jednostavna. Većina poljoprivrednika, nažalost, nije upoznata s mnogim detaljima iz programa. Svakako bi trebalo još više poraditi na informisanju kako bismo, kada za to dođe vreme, bili spremni da uđemo u bilo kavu investiciju, kaže Kesić, koji je najviše zainteresovan za mogućnost podizanja protivgradnih mreža u zasadima trešnje i jagode, a za tu investiciju potrebno mu je najmanje 70.000 evra.
Dragana Pantelića iz Kaća takođe je zanimala mogućnost da postavi protvgradne mreže u svom voćnjaku pod jabukom na površini od dva hektara.
- IPARD program je dobar, pruža dosta mogućnosti za investiranje. Nevolja za poljoprivrednike je što, ako se odluče za bilo koju investiciju, moraju na svom računu da imaju sredstva u vrednosti projekta. Najviše iz tog razloga mislim da mnogi i pored najbolje volje neće moći da apliciraju za neku od investicija, pogotovo ako su potrebna velika sredstva, kaže Pantelić.
I Jasmina Prodanov sa čenejskog "Salaša 301" smatra da je IPARD program veoma dobro zamišljen, ali da, u našim uslovima, neće moći da se ostvari u potpunosti zbog besparice.
- Država treba da pomogne poljoprivrednicima da kroz sistem predfinansiranja, odnosno povoljnog kreditiranja, svim potencijalnim korisnicima IPARD sredstava omogući da apliciraju za bespovratna sredstva iz evropskih fondova, kaže Prodanova, napominjući da zbog kašnjenja u formiranju IPARD struktura za to još uvek ima vremena.
Pčelar Dmitar Jovičić iz petrovaradinskog naselja Zanoš prisustvovao je predavanju kako bi se informisao o mogućnosti da sadašnji broj od 50 košnica u dogledno vreme udvostruči.
- Uslovi za konkurisanje i investiranje za IPARD program su poprilično restriktivni. Videću još kako ću i na koji način moći da iskoristim sredstva koja budu na raspolaganju, rekao je Jovičić i izrazio želju da se oko toga više anagažuju njegovi sinovi koji su pokazali volju da se u budućnosti znatno više bave pčelarstvom nego što je to sada slučaj. 
Kosta Rajević
 
11. Novembar 2016.
 
Projekat je sufinansiran iz budžeta Grada Novog Sada. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu "Evropske integracije i agrar" nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.