Grad Novi Sad svake godine organizuje obuku primarnih poljoprivrednih proizvođača, predviđenu godišnjim programom zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta na teritoriji gradske zajednice. Obrazovanje i usavršavanje primarnih proizvođača podrazumeva njihovu svestranu obuku kako bi saznali o aktuelnim temama u oblasti organizovanja i finansiranja poljoprivredne proizvodnje.
Jedna od mera podrške Grada poljoprivrednim proizvođačima u ovoj godini obuhvata informisanje i obuku neposrednih proizvođača s programom pretpristupne pomoći za ruralni razvoj IPARD. Iz tih razloga za sve poljoprivrednike s teritorije gradske zajednice u Kongresnom centru Novosadskog sajma 28. i 29 oktobra predviđeno je održavanje dvodnevnog seminara, a tema je IPARD program.
Prema agendi skupa koja je dostavljena medijima, prvog dana seminara biće reči o programu pretpristupne pomoći za ruralni razvoj IPARD 2014-2020, Nacionalnom programu ruralnog razvoja i finansijskom okviru IPARD programa za Republiku Srbiju. Drugog dana govoriće se najviše o uspostavljanju IPARD struktura na republičkom nivou, kao i mogućnosti poljoprivrednih gazdinstava da apliciraju za neku od mera IPARD programa.
Obuku sprovodi Nacionalno udruženje za razvoj organske proizvodnje "Serbija organika" iz Beograda, uz podršku Gradske uprave za privredu Grada Novog Sada.
 
Kosta Rajević
28. Oktobar 2016.
 
Projekat je sufinansiran iz budžeta Grada Novog Sada. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu "Evropske integracije i agrar" nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.