* Austrijanci za razvoj organske proizvodnje svojim poljoprivrednicima daju stimulaciiju i do 700 evra po hektaru
 
U okviru realizacije programa podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja, Grad Novi Sad je nedavno poljoprivrednim proizvođačima organske i kontrolisane poljoprivredne proizvodnje organizovao studijsku posetu farmama u Austriji koje se bave organskom proizvodnjom. Oganizator putovanja bilo je Nacionalno udruženje za razvoj organske proizvodnje "Serbija organika". Organizovana je poseta na tri farme gde su proizvođači mogli da neposredno saznaju o specifičnostima organske proizvodnje u Austriji i da čuju iskustva tamošnjih proizvođača.
Prvog dana organizovan je obilazak voćnjaka organske proizvodnje jabuka na površini od 15 hektara u okolini Graca. Tokom obilaska voćnjaka predočena su iskustva proizvođača jabuka, kao i mere koje država Austrija preduzima u cilju podsticanja razvoja organske proizvodnje. Objašnjeno je da podsticaji koje Austrijanci daju svojim proizvođačima za razvoj organske proizvodnje dosežu iznos i do 700 evra po hektaru.
Studijska poseta nastavljena je obilaskom farme "Biokontrol" koja ima ratarsku proizvodnju na površini oko 860 hektara, kao i proizvodnju teladi. Vlasnik farme je govorio o agrotehničkim merama koje primenjuje u ratarskoj proizvodnji, načinu plasmana proizvoda, oblicima udruživanja organskih proizvođača i podsticajnim merama za razvoj organske proizvodnje.
Na farmi "Adamah" proizvođači su imali prilike da vide proizvodnju povrća s više od 15 vrsta povrtarskih vrsta koja se zasniva na površini od 135 hektara. Proizvođači su najneposrednije saznali o tehnologiji gajenja mrkve na bankovima, mehanizaciji koju koriste za ovaj način proizvodnje, kao i načinu pakovanja i čuvanja proizvoda i biološkoj zaštiti koju primenjuju u plastenicima.
Novosadski proizvođači su nakon povratka iz Austrije konstatovali da su stečena dragocena iskustva za njihov budući rad. Takođe je rečeno da ne zaostajemo mnogo za metodama i načinom organske proizvodnje u Srbiji, ali da su velike razlike u podsticajima koje daju države, kao i u organizovanosti poljoprivrednih proizvođača. Proizvođači organske hrane su Gradsku upravu za privredu, uz čiju finansijsku podršku je stručna ekskurzija realizovana, prepoznali kao jednu od retkih lokalnih samouprava koja uviđa značaj organske proizvodnje i pomaže da se ona i dalje razvija.
 
28. Oktobar 2016.
 
 
Projekat je sufinansiran iz budžeta Grada Novog Sada. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu "Evropske integracije i agrar" nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.