* Zadrugama u Vojvodini danas više nego ikad potrebni su mladi i stručni kadrovi da, kroz praksu i primenu novih tehnologija,  osavremene njihov rad i unaprede poslovanje, rekao Radislav Jovanov, predsednik ZSV   
 
Zadružni savez Vojvodine, uz pomoć Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i Kancelarije za regionalni razvoj Vlade Srbije, uspešno je organizovao  Prvu  letnju školu zadrugarstva. Više od 50 polaznika škole iz 24  vojvođanske zadruge  imalo je priliku da se, kroz  niz tematskih  i stručnih predavanja, kao i organizovanim posetama uspešnim zadrugama, upoznaju sa savremenim trendovima  u zadružnom  organizovanju  i poslovanju.
– Cilj, smisao i značaj  škole bio je da zainteresovane  mlade u selima vežemo za zadruge i otvorimo im perspektivu ostanka na selu. Zadrugama u Vojvodini su danas više nego ikad potrebni mladi i stručni kadrovi kako bi, kroz primenu znanja i novih tehnologija u poljoprivredi, osavremenili njihov rad i unapredili poslovanje, bez razlike u odnosu na  vrstu registrovane proizvodnje kojom se bave, rekao je Radislav Jovanov, predsednik Zadružnog saveza Vojvodine, naglašavajući da je poslednjih godina u Pokrajini sve uočljiviji trend otvaranja specijalizovanih zadruga, što je velika šansa za mnoge mlade koji  nameravaju da krenu sa poljoprivrednom proizvodnjom.
Škola je trajala tri dana, a mladi zadrugari su se na samom startu okupili u ZZ ”Mrkšićevi salaši” u Srpskom Itebeju, jednoj od najuspešnijih  vojvođanskih zadruga, koja se na više od 3.000 hektara bavi ratarskom proizvodnjom i preradom poljoprivrednih proizvoda. Tamo su imali priliku da se neposredno upoznaju sa organizacijom proizvodnje, rada i poslovanja. U primere dobre zadružne prakse  drugog dana rada škole mogli su da se neposredno uvere u  zemljoradničkim zadrugama usko specijalizovanim za voćarstvo i stočarsku proizvodnju: ”Voćar” u Novom Slankamenu, ”Agro-Klek” u Kleku i ”Agrodunav” u Karavukovu.   
– Praktičnim programom škole obuhvaćene su delatnosti kojima se naše zadruge najčešće bave, ratarstvo, voćarstvo i stočarstvo. Za povrtarsku proizvodnju ovog puta učesnici škole imali su samo teorijsku obuku kroz predavanje poznatog stručnjaka za povrtarsku proizvodnju prof. dr Žarka Ilina. Polaznici su sva tri dana pokazivali veliko interesovanje i želju za znanjem, što se videlo kroz učešće u diskusijama i postavljenim pitanjima  predavačima, kao i domaćinima u zadrugama, rekla je Jelena Nestorov Bizonj, generalni sekretar Zadružnog saveza Vojvodine.
Organizator škole potrudio se da mladim zadrugarima obezbedi vrhunske predavače  i priznate stručnjake za teorijsku  nastavu. Dr Zoran Keserović, jedan od inicijatora udruživanja voćara u Novom Slankamenu, govorio je o primeni savremenih tehnologija u voćarstvu i uzgajanju alternativnih voćnih vrsta.  O tome kako i na koji način treba biti organizovan u stočarskoj proizvodnji i preradi mesa,  zadrugarima je, na niz praktičnih primera, ukazao prof. dr Vitomir Vidović. Veoma zanimljivo je bilo i predavanje prof. dr Koviljka Lovre o  organizaciji i učešću zadruga u prodaji na tržištu, povezanosti sa velikim trgovinskim lancima  i marketingu proizvoda.
Trećeg dana, na završnoj  konferenciji organizovanoj u Privrednoj komori Vojvodine, polaznici škole  upoznati su sa savremenim kretanjima  i modelima zadružnog organizovanja u svetu, Evropskoj uniji i kod nas. O tome je veoma  iscrpno, sa komparativnim analizama i navođenjem  brojnih primera organizovanja i rada zadruga i kooperativa u Italiji i Španiji, govorila Jelena Nestorov Bizonj, generalni sekretar ZSV.  
Jedan od najmlađih polaznika škole Nandor Vereš, direktor ZZ ”Agrosoj” iz Neuzine, u ime svih polaznika, izneo je utiske o radu škole. 
–  Za sve nas koji smo slušali predavanja i obišli uspešne zadruge ovo je veliko iskustvo koje, svako u svojoj sredini, može neposredno da primeni u praksi. Verujem da će ova vrsta škole u budućnosti za mlade zadrugare postati tradicija, a istovremeno i prilika za međusobno druženje zadrugara, upoznavanje i razmenu iskustva, rekao je Vereš, uz izraženu zahvalnost Zadružnom savezu Vojvodine i ZZ ”Mrkšićevi salaši” za organizaciju škole.
Na kraju rada Prve letnje zadružne škole polaznicima su uručeni  sertifikati za odslušana predavanja i osposobljenost za rad u zadrugama. Sertifikate su primili: Janika Mesaroš, Tomislav Oto (ZZ ”Nizine”, Plavna), Marijana Hiršman, Danijel Rožić (ZZ ”Zadrugar”, Bač), Milan Mladenović, Monika Petrović (ZZ ”Agrodunav”), Dane Branković, Srđan Đakonov (OZZ ”Bečej”), Nedeljko Prokić (ZZ ”Bačka”, Bačka Topola), Bojana Jager, Radovan Božović (ZZ ”Beška”), Miloš Petrović, Marko Rašeta (ZZ ”Agro-Klek”), Jovana Kovačević, Dragan Grahovac (ZZ ”Sloga”, Krajišnik), Milan Đokić, Milan Mrkšić (ZZ ”Mrkšićevi salaši”), Srđan Kotarac, Stevan Tomić, Nikola Lončar, Gojko Kotarac (ZZ ”Voćar”, Novi Slankamen), Boris Trifunović (ZZ ”Srem”, Inđija),  Elizabeta Radišić, Jovana Petrović (ZZ ”Agrolika”, Bački Gračac), Dragan Stjepanović, Marko Prodanović (ZZ ”Veljko Lukić Kurjak”, Lukićevo), Ankica Brkić (ZZ ”Poljokop”, Lalić), Benjamin Terek, Akoš Keseg (ZZ ”Paprika”, Martonoš),  Roland i Robert Holo (ZZ ”Doroslovo”, Doroslovo), Miloš Gvero (ZZ ”Castro kop”, Kulpin),  Petar i Aleksandar Mirosavljev (ZZ ”Mipeal”, Sivac), Pavel i Aleksandar Pavel Žilai (ZZ ”Zlatno zrno”, Gložan), Janko Nikolić, Dejan Milković (ZZ ”Graničar”, Šid), Sergiu Okolišan, Ivan Nikolić (ZZ ”Yuko Begejci”, Torak), Darko i Živan Danilović (ZZ ”Kuzmin”, Kuzmin) Ištvan Šterbik (ZZ ”Tisa”, Bačko Petrovo Selo) i Velimir Berbakov (ZZ ”Miloševo”, Novo Miloševo).
Među polaznicima škole koji su takođe dobili sertifikate bili su i članovi  dve voćarske i jedne složene voćarske zadruge:  Vlado Šomoši (VZ ”Jagoda”, Bač), Jovica Klimović, Stevan Radaković (VZ ”Jastebo”, Banatsko Karađorđevo), Jelena Milošević, Dragana Milošević, Jelena Pavlović, Kristina Kotarac (Složena voćarska zadruga ”Složni voćari”, Novi Slankamen).
 
Tekst i foto: K. Rajević