* ZZ ”Gradina” bavi se ugovaranjem i kreditiranjem ratarske proizvodnje, obezbeđivanjem repromaterijala, kao i preuzimanjem i otkupom poljoprivrednih proizvoda
*  Zahvaljujući ULO hladnjači ZZ ”Voćar Slankamen”, mnogi voćari su svoju jabuku umesto po 30 dinara, kolika je bila cena u septembru, prodavali tokom zime i proleća po 60, pa čak i 95 dinara
 
Meštani Novog Slankamena, sremskog sela na padinama Fruške gore, odvajkada su se  bavili ratarstvom, ali i vinogradarstvom. Vinova loza je sve više ustupala mesto voćnjacima, a poslednjih godina preovladali su zasadi jabuke. Poljoprivrednici su se oslanjali na Zemljoradničku zadrugu  ”Gradina”, koja u selu postoji i posluje od 1953. godine, ali prelaskom na intenzivnu proizvodnju voća bila im je potrebna hladnjača za smeštaj i čuvanje plodova, što postojeća zadruga nije mogla da im obezbedi. Zato su se sami organizovali i zajedno s voćarima iz okolnih sela 2011. osnovali Zadrugu ”Voćar Slankamen”, uložili sopstvena sredstva, izgradili ULO hladnjaču i tako učinili svoju proizvodnju isplativijom.
Obe zadruge danas uspešno posluju, nisu jedna drugoj konkurencija. Naprotiv, nadopunjuju se, a poljoprivrednicima pružaju podršku pri ugovaranju proizvodnje, skladištenju i plasmanu roda.
– ZZ ”Gradina” – objašnjava direktor Slobodan Milošević – bavi se ugovaranjem i kreditiranjem ratarske proizvodnje, obezbeđivanjem repromaterijala, kao i preuzimanjem i otkupom poljoprivrednih proizvoda. Pšenicu i kukuruz otkupljuje za preduzeće ”Žitosrem” iz Inđije, a proizvodnju suncokreta  najviše ugovara za zrenjaninski ”Dijamant”.
 Milošević kaže da je prolećna setva, iako je obavljana u vreme vanrednog stanja, koje je Vlada Republike Srbije uvela zbog pandemije virusa korona, i ne baš povoljnih vremenskih uslova, ipak urađena kvalitetno i blagovremeno i bez značajnije promene u setvenoj stukturi.  Suncokret je posejan na nešto manjim, a kukuruz na nešto većim površinama. 
U Zadruzi ”Voćar Slankamen”, koja okuplja 42 zadrugara i oko 50 kooperanata, prazne poslednje komore ULO hladnjače i pripremaju se za početak prijema novog roda voća. U vreme vanrednog stanja radilo se punom parom, jer su ugovoreni poslovi za izvoz jabuke u Rusiju. Više desetina sezonskih radnika, koji su uglavnom iz okolnih sela, radilo je na mašini za sortiranje. Za njih su, kao i za voćare, kako kaže direktor Zadruge Nikola Kotarac, bile pribavljene dozvole za kretanje i u vreme vanrednog stanja. Takođe, preduzete su rigorozne higijenske, kao i druge zaštitne mere i ljudi i prostorija. Na sreću, niko se nije razboleo, pa je posao neometano i blagovremeno obavljen. Hladnjača je ispražnjena, na redu je detaljno čišćenje, dezinfekcija i propisano odmaranje skladišta. Od 1. jula počeće  prijem breskve, zatim šljive, a u drugoj polovini avgusta za skladištenje će pristići i prve jabuke.
A šta  zadružna hladnjača znači za slankamenačke proizvođače voća i koje pogodnosti im donosi, objašnjava Dragutin Škara na sopstvenom primeru, koji jabuku gaji na oko šest hektara.
– Prošle godine imao sam rekordan rod jabuke, oko 90 tona po hektaru. Nešto sam skladištio u sopstvenoj hladnjači, ali najveći deo roda smestio sam u zadružnu hladnjaču. Bio sam strpljiv i čekao dobru cenu. I isplatilo se. Komoru sam otvorio tek 1. maja, kada se pojavio dobar kupac i jabuku prodao po 95 dinara za kilogram. Tako sam ostvario trostruko veću cenu od one u septembru, kada se jabuka prodavala za 30 dinara, kaže zadovoljno Škara.
Njegov kupac je Dobrica Pavlović iz preduzeća Euroagrokoop, za koga u Novom Slankamenu kažu da je jedan od većih otkupljivača i, što je još važnije, redovan platiša. 
– Euroagrokoop je porodična firma koja postoji već 16 godina i izvozimo uglavnom na tržište Rusije, nešto manje u Ukrajinu i Rumuniju, kaže Pavlović i napominje da su na ovim tržištima traženije crvene sorte jabuka.
Dragutin Škara je prošlogodišnji rod dobro unovčio, ali od nove proizvodnje ne očekuje baš mnogo. Kaže da će ovogodišnji rod biti značajnije manji od lanjskog. Niske temperature u vreme cvetanja uzele su danak. Neke sorte su hladno vreme dobro podnele, a neke su, kako kaže, ozeble, pa će rod biti umanjen za 50 odsto, i više.
Da se lanjski rekord neće ponoviti i ove godine, tvrdi i mladi novoslankamenački voćar Bogdan Kotarac, koji jabuku gaji na pet jutara. Prema njegovoj proceni rod će, zavisno od sorte, biti manji za 40 odsto.
– Razlog je to što je prošle godine jabuka prerodila, pa nije imala snagu da iznese rod za ovu godinu, a i niske temperature u vreme cvetanja nepovoljno su se odrazile na oplodnju i zametanje plodova, objašnjava Bogdan Kotarac.
Ovaj mladi voćar kaže da je, zahvaljujući sopstvenoj, ali i zadružnoj hladnjači, u kojoj je čuvao deo roda, jabuku prodavao u dužem periodu. Izvesne količine otišle su za izvoz u Rusiju, nešto je prodavao na domaćem tržištu putem veleprodaje, a deo roda njegova majka iznosila je na pijacu u Staroj Pazovi. Na osnovu iskustva, kaže da jabuku treba prodati pre nego što pristignu jagode i trešnje, jer se tada manje traži.
Tekst i foto: J. Crnobarac
 
PROJEKAT ZA SOLARNU ELEKTRANU
 
ZZ ”Voćar Slankamen” je postala pravi primer uspešnog zadružnog udruživanja, i njeni članovi vrlo rado svoje iskustvo prenose drugima. Sa još tri zadruge oformili su složenu zadrugu ”Složni voćari”. Sada ozbiljno rade na projektu solarne elektrane za potrebe hladnjače, kojim će, kako kaže direktor Nikola Kotarac, aplicirati na više konkursa. To bi im omogućilo da ostvare veliku uštedu energije, a eventualni višak mogli bi da doniraju školama, obdaništima i drugim ustanovama.